fbpx
23/08/2019 Communication Science news and articles

Bregje van Groningen: In de populatie

Bregje van Groningen geeft de vakken statistiek en wetenschapsfilosofie aan de opleiding Communicatiewetenschap. Deze maand schrijft zij voor Medium over haar leven als forens.


Ik ben een forens. Dat betekent dat ik elke keer als ik naar de UvA kom, minimaal anderhalf uur onderweg ben – voor de heenreis. Heb ik pech – en laten we wel wezen, met de NS heb je nogal eens pech -, dan doe ik er tweeënhalf uur over. Ik heb het dan nog niet eens over de terugreis. Ik heb daar zelf voor gekozen. Ik heb er namelijk zelf voor gekozen om uit Amsterdam weg te gaan. Het was een huisje van 45 m2 in de Pijp. Super tof, maar zo slecht onderhouden door de woningbouw dat ik elke avond – of ik het nou zelf schoon hield of niet – mijn maaltijd deelde met vijfentwintig muizen. Ik noemde ze Fred 1 tot en met Fred 25, want na tien jaar had ik geen inspiratie meer om toffe namen te verzinnen. Ik duwde kranten in de grote spleten tussen het raam en de muur, omdat er anders een gratis luchtstroom door het huis liep. Dit raam kon overigens alleen open als ik het er uit haalde – en zet het er dan maar even snel weer in. Dit huis zakte naar één kant, door de bouw van de Noord-Zuidlijn. Ik heb er zelf voor gekozen om in Dordrecht te gaan wonen, in een herenhuis van 200 m2   met (voor mij) de allerleukste man van de wereld. Dus ja, ik kies er zelf voor om meerdere keren per week deze oversteek te wagen en mijn lot geheel in handen van de NS te leggen.

Ik reis wel eerste klas, want een treinkaartje Amsterdam – Dordrecht is zo g**vergeten duur, dat het goedkoper is om een eersteklas dalurenkaart te nemen, dan een kortingskaart tweede klas. Moet je wel vroeg (of juist laat) de trein in, maar je hebt altijd plek, lekkere stoelen, stopcontacten voor het opladen van laptop, iPad en telefoon. Dit laatste zorgt ervoor dat ik eruit zie als een soort bekabelde backpacker in de trein. Ik kan er colleges voorbereiden én soms rijdt de trein zelfs op tijd.

Ik word bijna altijd vreemd aangekeken. Ik heb een neuspiercing en een enge piercing in mijn oor, want ik was op mijn achttiende heel excentriek.

Maar ik zie er blijkbaar niet uit als een eersteklas reiziger. Ik draag geen pak. Ik tetter niet net te hard met mijn zakenpartners handsfree door de telefoon. Ik ben geen man. Ik ben een vrouw. Ik draag een spijkerbroek met All Stars en op dinsdag altijd een roze hemdje. Ik heb een neuspiercing en een enge piercing in mijn oor, want ik was op mijn achttiende heel excentriek. Ik word bijna altijd vreemd aangekeken. Eerst dacht ik nog dat er tandpasta in mijn gezicht zit of dat mijn eyeliner is doorgelopen. Maar nee, er wordt ook gezegd: “Weet u wel dat dit eerste klas is?” Nu generaliseer ik mezelf ook te pletter hoor – in deze column zitten tot nu toe al minimaal vier generalisaties. Als ik bijvoorbeeld op de snelweg rijd en ik word over de vluchtstrook van rechts ingehaald, of wanneer ik bijna van mijn sokken gereden word in een straat waar je dertig mag rijden door iemand die zeker zeventig rijdt, ben ik ervan overtuigd dat dat een sjappie is met een pet op in een zwarte Volkswagen. Ik denk dat ik ook met 95% zekerheid kan zeggen dat in de populatie deze sjappies het huftergedrag veroorzaken. En hoewel ik zeg redelijk Popperiaans te zijn, roep ik dan heel Logisch Positivistisch: “Zie je wel!” Elke keer als de NS niet op tijd rijdt, zeg ik: “Zie je wel!” In de populatie hebben de treinen van de NS significant vaker vertraging dan dat ze op tijd rijden!

Daarom bij dezen de uitnodiging aan de NS en de sjappies in de zwarte Volkswagen: wijk af! Rijd op tijd! Rijd eens normaal! In de populatie eersteklas treinreizigers ben ik de vreemde waarde die significant afwijkt van de overige eersteklas treinreizigers. En ik ben er trots op!

Bregje van Groningen geeft de vakken statistiek en wetenschapsfilosofie aan de opleiding Communicatiewetenschap. Deze maand schrijft zij voor Medium over haar leven als forens.

Cover: Charles Forerunner

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram