Picture of By Willem Bastian

By Willem Bastian

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]D[/mks_dropcap]e gloriejaren van het Nederlandse voetbalelftal zijn voorbij en dit lijkt iedere wedstrijd steeds meer duidelijk te worden. Bij elke wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het WK voetbal heeft het publiek nog hoop op een goede afloop. Echter, na de uitslag is dit weggezakt. Artikelen met kritische uitingen over het spel van de oranje mannen hebben de bovenhand. Men is dit soort voetbal niet meer gewend.

Als je kijkt naar het huidige elftal van Nederland en dit vergelijkt met de Nederlandse voetballers uit de afgelopen twee decennia dan is het verschil heel erg groot. Spelers als Gullit, van Basten en Kluivert zijn vervangen door namen zoals Promes, Janssen en Strootman: spelers die of bij hun club geen speelminuten maken of die hun draai maar niet weten te vinden in het oranje team. Het publiek en de media vinden dat de oude veteranen de verantwoordelijkheid moeten nemen en de groep voort moeten trekken. Robben heeft zijn grote gloriejaren helaas al gehad en spelers als Sneijder en van Persie lijken qua niveau steeds verder weg te zakken. Het publiek is dan ook boos.

Het publiek en de media vinden dat de oude veteranen de verantwoordelijkheid moeten nemen en de groep voort moeten trekken

(On)terechte boosheid
De vraag is of deze boosheid wel terecht is. De Nederlandse supporters zijn in het verleden verwend. Sterren elftallen die ons land vertegenwoordigden en die meededen om de prijzen in eindtoernooien zijn nou eenmaal verleden tijd. Afgelopen donderdagavond verloor Nederland met 4-0 van Frankrijk. Het team van de Fransen had op elke positie minstens twee spelers die beter waren dan de basis elf van Oranje. Oranje heeft de kwaliteit gewoon niet meer om dit soort wedstrijden te winnen.

Er moet dan ook beseft worden dat het niet raar is dat het Nederlands elftal zo genadeloos ten onder ging in Frankrijk. Helaas is dit bij het gros van de Nederland supporters niet het geval. De kijkcijfers van de heenwedstrijd tegen Frankrijk lieten zien dat er nog optimisme was. Dat dit cijfer met de helft was afgenomen bij de uitwedstrijd zegt genoeg over de stemming van de kijker. Het Nederlandse volk is niet meer tevreden en dus wordt er niet meer gekeken.

Nederlander als sfeersupporter
Toch is dit eigenlijk heel raar. Als je een trouwe supporter bent steun je je ploeg door goede en slechte tijden. Het is dan ook weer typisch Nederlands dat de kritiek heel erg toeneemt wanneer het een periode even wat minder gaat. En stel dat Nederland tegen alle verwachtingen in toch nog het WK weet te behalen, dan zouden volgend jaar juni alle straten in Nederland weer oranje kleuren. De supporters die negen maanden daarvoor geen minuut meer van een oranje wedstrijd wilden bekijken, hangen de vlaggen dan weer uit. De Nederlandse voetbalsupporter kan beter benoemd worden tot sfeersupporter.

Toch kun je de toeschouwer niet volledig de schuld geven van deze instelling. De media is van grote invloed op hoe men kijkt naar Oranje. Wanneer er vol lof over Oranje wordt geschreven, zullen veel mensen het voetbal optimistischer inzien. Echter, de kritiek op de mannen neemt alleen maar toe in de media. Dit heeft een alleen nog maar groter negatief effect op de spelers die het in het veld moeten doen. Neem een voorbeeld aan Wijnaldum. Een jongen die op het moment uitblinkt bij Liverpool in de Premier League, de competitie die wordt beschouwd als de moeilijkste ter wereld. In Oranje lijkt hij het niveau dat hij bij Liverpool heeft maar niet te behalen. In de media is dit een groot onderwerp ‘Gini weet zijn draai in Oranje maar niet te vinden’. De media zijn boos, supporters nemen dit over, en de druk op Georginio neemt toe.

De media hebben nou eenmaal een grote invloed op de mening van het volk. De kranten en televisiezenders zouden dan ook zoveel beter gebruik kunnen maken van hun invloed op de publieke opinie. Wanneer de spelers iedere keer weer het veld op moeten gaan met de gedachte dat de supporters en de media geen sprankeltje hoop meer hebben, wordt het voor hen ook steeds lastiger om te presteren. De media moet de realiteit inzien van het Nederlandse voetbal op dit moment. De huidige situatie moet niet vergeleken worden met eerdere jaren en eindtoernooien. Dit kan niet, want de huidige spelersgroep is compleet anders en heeft simpelweg niet hetzelfde niveau als voorheen. Het beïnvloedt de supporters die juist hun steun moeten verlenen aan de mannen. Het kan twee kanten op nadat de laatste wedstrijd is gespeeld in oktober. Of heel Nederland staat weer vol spanning op het Rembrandtplein en zit achter de buis te kijken hoe ‘we’ het gaan doen, of de kijkcijfers zijn tijdens het WK twee keer zo laag omdat ‘ze’ het niet gehaald hebben.

Cover: Lorenzo Cafaro

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace