Picture of By Lara Jeurissen

By Lara Jeurissen

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]S[/mks_dropcap]tel je wilt graag een Facebook-account, maar om je privacy te beschermen, wil je niet je echte naam opgeven. Je maakt een account aan onder een pseudoniem, maar even later wordt je account verwijderd. Dit overkwam een heleboel drag queens die een profielpagina hadden onder een schuilnaam. Facebook heeft namelijk een beleid waar accounts met nepnamen niet zijn toegestaan en worden verwijderd. Maar een nepaccount aanmaken en dan de inlogcodes online zetten, zodat iedereen het account kan aanpassen, mag wel.

Fanpage of eigen naam
De discussie over het beleid van de site begon toen de profielpagina’s van verschillende drag queens werden verwijderd, omdat ze niet hun echte naam gebruikten. Onder leiding van advocaat David Campos gingen de drag queens rond de tafel met Facebook. Met als uitkomst dat honderden verwijderende accounts voor twee weken worden hersteld. Mensen die niet hun eigen naam gebruiken op hun profielpagina moeten of een fanpage aanmaken, of hun eigen naam gebruiken.

Veiligheid tegenover privacy
De reden dat Facebook dit beleid heeft, is omdat de site een veilige omgeving wil creëren en ervoor wil zorgen dat je zeker weet met wie je in contact komt. Maar voor velen is juist hun eigen naam gebruiken niet veilig. Het gaat hierbij niet alleen om drag queens, maar ook om bijvoorbeeld gepeste jongeren en misbruikte vrouwen die hun privacy willen beschermen door een nepnaam op te geven. Dit wordt beaamd door Heklina, een drag queen die al jaren leeft met die naam: “Ik heb geschifte familieleden waarvan ik niet wil dat ze mij via Facebook contacteren.”

Maximilien Manning, de man/vrouw van ons allemaal
Maar Facebook heeft minder problemen met de profielpagina van Maximilien Manning, een verzonnen persoon. Schrijver Joe Veix begon de pagina en deelde de inloggegevens met de hele wereld. Hij was benieuwd welke gekke dingen met de pagina zouden worden gedaan. Het uiterlijk van Maximilien veranderde om de haverklap, hij verhuisde in een weekend van Burkina Faso, naar New Mexico, daarna naar Brooklyn, Bali, Sri Lanka, om zich daarna te settelen in Nebraska. Ook onderging Maximilien meerdere geslachtsveranderingen.

Na vijf dagen werd Maximilien uit de lucht gehaald, maar de vraag blijft waarom Facebook er zo lang over deed om het profiel te verwijderen. Volgens Joe komt dit doordat Max een perfecte Facebook-gebruiker is: “Hij maakt vrienden, deelt statussen, plaatst foto’s en liket organisaties. Op een bepaalde manier is dit account succesvoller dan de meeste ‘echte’ profielen.”

Veiligheid voor iedereen kan niet
Het beleid van Facebook is an sich niet verkeerd, de site wil voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt en wil dat we allemaal veilig in contact kunnen komen met mensen die we ‘echt’ kennen. Door echte namen te verplichten, wil de site slecht gedrag helpen voorkomen en zijn mensen aansprakelijk voor hun handelen. Veiligheid en privacy komen zo in conflict, want voor sommige minderheden (drag queens, transgenders, misbruikte vrouwen, gepeste tieners, enzovoort) is privacy belangrijker om hun veiligheid te garanderen. Facebook kiest ervoor om voor de veiligheid van de meerderheid te beschermen. Ze kunnen natuurlijk niet de veiligheid van alle Facebook-gebruikers beschermen.

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace