fbpx
23/03/2019 Communication Science news and articles

Murica Monday: Zit je in groep vijf? Stel je dan nu verkiesbaar!

Er schuilt een geheim wapen in Trump zijn – bewuste of onbewuste – wijze van spreken.


“Taal is macht” zijn de wijze woorden die de Franse filosoof Michel Foucault achterliet in zijn boek ‘De woorden en de dingen’ (1966). Aan het feit dat hij gelijk had met deze uitspraak hoeven we na jaren van diplomatieke debatten geen seconde te twijfelen. Waar we wel aan mogen twijfelen is in hoeverre de maatschappij zich bewust is van de onderliggende kracht van de taal die uitgesproken wordt door politici. En nee, daarmee wordt niet het chique vakjargon bedoeld, maar het geheime wapen dat schuilt in onder andere Trump zijn – bewuste of onbewuste – grammaticale wijze van spreken. 

Hoe simpeler, hoe beter
Hoe is het toch mogelijk dat Donald Trump zo veel Amerikanen om zijn vinger weet te winden terwijl veel van zijn campagneplannen berust zijn op klinkklare onzin? Uit een onderzoek van de Amerikaanse krant Boston Globe blijkt dat simpel en toegankelijk taalgebruik de beste manier is om de massa te bereiken. Grappig genoeg ligt het geheime wapen dus niet in het gebruik van mooie, dure woorden. Trump is het levende bewijs van dat wat je zegt eigenlijk helemaal niet uit maakt: de manier waarop is veel belangrijker.

Jon Favreau, voormalige speech schrijver van Obama stelde: “Het doel van een leider is niet om het publiek iets te leren, maar om ze over te halen en te inspireren. Dit houdt in: speeches zo toegankelijk mogelijk maken voor een zo groot mogelijk publiek.” De potentiële Amerikaanse president brengt zijn ideeën over als een echte verkoper, waardoor het bijna onmogelijk is om eraan te twijfelen.

Het geheime wapen is dus niet het gebruiken van mooie, dure woorden

Taalniveau van groep vijf
De Boston Globe stelde met het onderzoek vast dat het gebruik van makkelijke woorden, korte, en simpele zinnen door Trump tijdens zijn campagnes gelijk staat aan het taalniveau dat een kind uit groep vijf beheerst. Naast Donald Trump werd het taalniveau van achttien andere presidentskandidaten – zowel Democraten als Republikeinen – geanalyseerd. Hilary Clinton deed het overigens niet veel beter, zij bleef steken op de tweede klas van de middelbare school.

Ergens kan je de politici geen ongelijk geven, want het merendeel van de stemmers bevindt zich aan de onderkant van het intelligentieniveau. Wel zo fijn als deze groep van de bevolking begrijpt wat er gezegd wordt. Choquerend en paradoxaal is het echter wel: het taalgebruik van een van de machtigste mannen van de wereld staat gelijk aan het niveau van een kind dat net de tafels onder de knie heeft. “Er is simpelweg geen tijd meer om dingen uit te leggen in de moderne politiek”, aldus Elvis T. Lim, professor aan de Wesleyan University in Middletown. Ook zijn de misschien wel meest inspirerende, krachtigste woorden die ooit zijn uitgesproken de meest simpele: “Yes we can” wordt overal begrepen.

Negatieve en overdreven woorden scoren
De YouTube-videomaker Nerdwriter1 laat de tactiek van Trump zien in de onderstaande video. Hij ontleedt hierin willekeurige antwoorden die de presidentskandidaat gaf afgelopen december. Jimmy Kimmel, de presentator van het programma, vroeg hem over zijn plan om reizigers uit niet-westerse landen de toegang tot de Verenigde Staten te weigeren.

De vocabulaire van Trump bleek vooral te bestaan uit woorden als “dead,” “harm,” “terrible,” “tremendous”, en “problem.” Kortom: allemaal negatief en overdreven. Zijn uitspraken zijn direct en beschikken over geen enkele nuance. Hoe elke politici zich druk maakt over het ‘alles-wat-je-zegt-kan-tegen-je-gebruikt-worden’-syndroom, zo lijkt Trump hier volkomen lak aan te hebben. “Donald Trump praat over onderwerpen die emotioneel en makkelijk zijn, die woede opwekken bij het publiek en zeker niet over internationale problemen gaan die complex zijn”, zegt Rick Wilson, een Republikeinse consultant. Of deze strategie een positieve of negatieve ontwikkeling is, is een kwestie van smaak. Dat het werkt is echter zeker.

 

966 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram