fbpx
16/09/2019 Communication Science news and articles

Wonen tegenover een AZC

Medium legde een paar veelgehoorde uitspraken over vluchtelingen voor aan een jongvolwassen vrouw die tegenover het AZC Heumensoord woont.


Heel Nederland lijkt er een mening over te hebben: de komst van vluchtelingen. Niet alleen bij gemeentebijeenkomsten gaat het los, ook op social media. Op Facebook zijn er pagina’s opgericht tegen vluchtelingenopvang zoals Liefde voor Holland. Zij stellen dat alle politiecapaciteiten op gaan aan het in de hand houden van ‘gewelddadige gelukszoekers’. Er zijn ook pagina’s zoals Voor een Nederland zonder haat en leugens die dit soort argumenten factchecken en weerleggen met cijfers. Wat is er waar van deze veelgehoorde argumenten tegen vluchtelingen? Zit er een kern van waarheid in of zijn ze op niets gebaseerd? Medium legde een paar veelgehoorde uitspraken voor aan een jongvolwassen vrouw die liever anoniem wil blijven. Ze woont tegenover het AZC Heumensoord in Nijmegen waar drieduizend vluchtelingen worden opgevangen.

De vluchtelingen hebben andere normen en waarden die niet passen bij onze cultuur.
“Ik merk het aan de kleine dingen dat ze andere normen en waarden hebben. De vluchtelingen praten heel hard op straat, bijna tot schreeuwen aan toe. Ik kan het binnen horen. Daarnaast stonden ze met kerst in onze voortuin foto’s te maken van henzelf met de kerstdecoratie. Ik merk dat ze vrijere opvattingen hebben over de omgang.”

Sommige vluchtelingen hangen luidruchtig tot laat op straat.
Met deze stelling is ze het oneens. “Overdag zie ik veel vluchtelingen rondlopen die boodschappen gaan doen of een ommetje maken. Het zijn vaak gezinnen of groepen mannen. Hier heb ik niet veel last van, ’s avonds zie ik nauwelijks vluchtelingen op straat rondlopen. Na negenen zie ik er zelfs geen meer.”

Er komen vooral mannen die het gemunt hebben op onze vrouwen.
“Ik kan me enigszins wel vinden in de stelling. Ik zie inderdaad meer mannelijke vluchtelingen.” Ze is ook meermaals aangesproken door groepen mannen wat ze best intimiderend vond. “Ik had via via gehoord dat mannelijke vluchtelingen vrouwen uit mijn wijk geld aanboden in ruil voor seks.” Ze vertelt dat ze nog nooit een ongemakkelijk gevoel heeft gehad bij een groep vrouwen of een gemengde groep. Dit intimiderende gevoel komt dus vooral door de groepen mannen. “Ik merk dat ik er in het begin meer last van had dan nu, je went eraan.”

Alle vluchtelingen zijn criminelen.
“Het criminaliteitsgehalte in de buurt is niet gestegen. Het is meer dat je je onveiliger voelt wanneer er een groep, vooral mannelijke, vluchtelingen langsloopt. Dit gevoel nam af met de tijd.”

Wanneer je ’s avonds als vrouw langs een groep Nederlandse mannen loopt, vind je dat ook niet prettig

De komst van de vluchtelingen brengt verdeeldheid in de buurt.
“Ja, ik merk dat er verdeeldheid heerst. Thuis waren wij een beetje sceptisch, we waren vooral bang voor onze eigen vrijheid en de veiligheid van het huis. Anderen in de buurt hadden er geen problemen mee.” Verder vertelt ze nog iets opvallends over de voorlichtingsbijeenkomsten: “Op deze bijeenkomsten kwamen mensen, die helemaal niet in de buurt van het kamp wonen, een grote bek opzetten en zich negatief uitten over de komst van vluchtelingen.”

Ze zegt dat er niets is veranderd in haar dagelijks leven sinds de komst van het AZC. Het enige verschil is dat ze zich soms wat onveiliger voelt. Dit gevoel weerlegt ze meteen door te stellen dat dit eigenlijk onzin is. “Wanneer je ’s avonds als vrouw langs een groep Nederlandse mannen loopt, vind je dat ook niet prettig.” De media berichten in haar ogen vooral negatief over het wonen naast een AZC. “Berichtgeving focust zich op mensen die er last van hebben of die de komst van een vluchtelingenkamp niet kunnen waarderen en niet zozeer op het feit dat de mensen moeten vluchten, omdat het onveilig is in hun land.’

Hoewel dit de ervaring is van slechts één persoon, kunnen we uit dit verhaal concluderen dat de komst van vluchtelingen voor weinig veranderingen heeft gezorgd. Ze zijn duidelijk aanwezig in de buurt, maar er is niet veel overlast. De komst van de vluchtelingen heeft in haar geval alleen invloed gehad op het veiligheidsgevoel en niet op de daadwerkelijke veiligheid. Het belangrijkste argument van aanhangers van vele anti-vluchtelingen-Facebookpagina’s wordt hiermee weerlegd. Als ze nu maar niet met dit soort argumenten komen..

Cover: JoshZakary

Reacties

reacties

Related Posts

Film Pride: How Northern Ireland and Singapore Handles Fame

02/09/2019

02/09/2019

Angela went along on the study trip to Dublin and Belfast. How do the cities cope with their fame achieved from series and movies?

Ierland is een feniks die zal herrijzen uit de as

30/08/2019

30/08/2019

De een kan niet een heel land bereiken en de ander heeft een te oubollig marketing beleid. Twee bedrijven die voor hun eigen uitdagingen staan.

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

EnjoyInstagram