Interview

Wonen tegenover een AZC

Heel Nederland lijkt er een mening over te hebben: de komst van vluchtelingen. Niet alleen bij gemeentebijeenkomsten gaat het los, ook op social media. Op Facebook zijn er pagina’s opgericht tegen vluchtelingenopvang zoals Liefde voor Holland. Zij stellen dat alle politiecapaciteiten op gaan aan het in de hand houden van ‘gewelddadige gelukszoekers’. Er zijn ook pagina’s zoals Voor een Nederland zonder haat en leugens die dit soort argumenten factchecken en weerleggen met cijfers. Wat is er waar van deze veelgehoorde argumenten tegen vluchtelingen? Zit er een kern van waarheid in of zijn ze op niets gebaseerd? Medium legde een paar veelgehoorde uitspraken voor aan een jongvolwassen vrouw die liever anoniem wil blijven. Ze woont tegenover het AZC Heumensoord in Nijmegen waar drieduizend vluchtelingen worden opgevangen.

De vluchtelingen hebben andere normen en waarden die niet passen bij onze cultuur.
“Ik merk het aan de kleine dingen dat ze andere normen en waarden hebben. De vluchtelingen praten heel hard op straat, bijna tot schreeuwen aan toe. Ik kan het binnen horen. Daarnaast stonden ze met kerst in onze voortuin foto’s te maken van henzelf met de kerstdecoratie. Ik merk dat ze vrijere opvattingen hebben over de omgang.”

Sommige vluchtelingen hangen luidruchtig tot laat op straat.
Met deze stelling is ze het oneens. “Overdag zie ik veel vluchtelingen rondlopen die boodschappen gaan doen of een ommetje maken. Het zijn vaak gezinnen of groepen mannen. Hier heb ik niet veel last van, ’s avonds zie ik nauwelijks vluchtelingen op straat rondlopen. Na negenen zie ik er zelfs geen meer.”

Er komen vooral mannen die het gemunt hebben op onze vrouwen.
“Ik kan me enigszins wel vinden in de stelling. Ik zie inderdaad meer mannelijke vluchtelingen.” Ze is ook meermaals aangesproken door groepen mannen wat ze best intimiderend vond. “Ik had via via gehoord dat mannelijke vluchtelingen vrouwen uit mijn wijk geld aanboden in ruil voor seks.” Ze vertelt dat ze nog nooit een ongemakkelijk gevoel heeft gehad bij een groep vrouwen of een gemengde groep. Dit intimiderende gevoel komt dus vooral door de groepen mannen. “Ik merk dat ik er in het begin meer last van had dan nu, je went eraan.”

Alle vluchtelingen zijn criminelen.
“Het criminaliteitsgehalte in de buurt is niet gestegen. Het is meer dat je je onveiliger voelt wanneer er een groep, vooral mannelijke, vluchtelingen langsloopt. Dit gevoel nam af met de tijd.”

Wanneer je ’s avonds als vrouw langs een groep Nederlandse mannen loopt, vind je dat ook niet prettig

De komst van de vluchtelingen brengt verdeeldheid in de buurt.
“Ja, ik merk dat er verdeeldheid heerst. Thuis waren wij een beetje sceptisch, we waren vooral bang voor onze eigen vrijheid en de veiligheid van het huis. Anderen in de buurt hadden er geen problemen mee.” Verder vertelt ze nog iets opvallends over de voorlichtingsbijeenkomsten: “Op deze bijeenkomsten kwamen mensen, die helemaal niet in de buurt van het kamp wonen, een grote bek opzetten en zich negatief uitten over de komst van vluchtelingen.”

Ze zegt dat er niets is veranderd in haar dagelijks leven sinds de komst van het AZC. Het enige verschil is dat ze zich soms wat onveiliger voelt. Dit gevoel weerlegt ze meteen door te stellen dat dit eigenlijk onzin is. “Wanneer je ’s avonds als vrouw langs een groep Nederlandse mannen loopt, vind je dat ook niet prettig.” De media berichten in haar ogen vooral negatief over het wonen naast een AZC. “Berichtgeving focust zich op mensen die er last van hebben of die de komst van een vluchtelingenkamp niet kunnen waarderen en niet zozeer op het feit dat de mensen moeten vluchten, omdat het onveilig is in hun land.’

Hoewel dit de ervaring is van slechts één persoon, kunnen we uit dit verhaal concluderen dat de komst van vluchtelingen voor weinig veranderingen heeft gezorgd. Ze zijn duidelijk aanwezig in de buurt, maar er is niet veel overlast. De komst van de vluchtelingen heeft in haar geval alleen invloed gehad op het veiligheidsgevoel en niet op de daadwerkelijke veiligheid. Het belangrijkste argument van aanhangers van vele anti-vluchtelingen-Facebookpagina’s wordt hiermee weerlegd. Als ze nu maar niet met dit soort argumenten komen..

Cover: JoshZakary

Reacties

reacties

Luca Jansen
Luca (19) is tweedejaars communicatiewetenschapper en redacteur bij Medium. Wat haar kenmerkt is haar nieuwsgierigheid en daarom schroomt ze niet om soms ietwat ongepaste vragen te stellen. Daarnaast liggen haar interesses bij audiovisuele media en vindt ze het leuk om mensen stof tot nadenken te geven. Guilty pleasure: Koffietijd kijken onder het genot van een kopje thee.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Interview