Picture of By Alisja Winkel

By Alisja Winkel

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et is vrijdagavond, je hebt een lange week achter de rug en je wilt eens lekker uitrusten. Je Whatsappt je vriendengroep dat uitgaan ‘m niet wordt vanavond en nestelt je met je laptop op de bank. Uren verstrijken en hoe lastig het ook is om je ogen open te houden, je wilt nog wat entertainment in je opnemen voordat je aan de vermoeidheid toegeeft. In de 21e eeuw vertrouwen we ‘blind’ op ons zicht als het gaat om de toevoer van vermaak. Of je nu een boek leest, naar het theater gaat of – iets minder elitair – Studio Sport zit te kijken, je ogen lijken essentieel. Toch kan het ook anders.

Luisteren
Als student Communicatiewetenschap zal je vast wel eens gehoord hebben van het fenomeen ‘hoorspelen’. Ben je een verdwaalde economiestudent? Een hoorspel is niets anders dan een toneelstuk, voorgelezen op de radio. Het fenomeen trok ooit vele luisteraars en was in de tijd voor de komst van televisie razend populair. Gepaard met het woord ‘hoorspel’ gaat vaak ‘War Of the Worlds’, hét voorbeeld bij uitstek van de macht die de media kunnen hebben over de mens, communicatiewetenschappers zijn er dol op. Het is geen geheim dat de komst van televisie en film veel veranderd hebben in de manier waarop mensen relaxen en geëntertaind worden. Toch lijkt het erop dat, samen met de polaroid-camera’s en de platenspelers, nu ook de hoorspelen een comeback maken. Wel in een splinternieuw jasje en met een nieuwe naam: Podcasts.

Wie wat waar?
Podcasts zijn niet helemaal vers van de pers, al op de iPod Touch kon je luisteren naar podcasts via een afgelegen functie in de iTunes Store. Tegenwoordig is er een aparte app voor te downloaden, waar je de meeste podcasts kunt vinden. Er is voor ieder wat wils, van kinderen tot ondernemers, de podcast-app heeft ‘t allemaal. Vrijwel alle podcasts bestaan volledig uit gesproken woord: mensen die een gesprek voeren, monologen of opnames van shows. Daarnaast vind je op de app bijvoorbeeld ook lange sets van DJ’s als Hardwell en Armin van Buuren. Het downloaden van de podcasts is heel simpel: je zoekt de gewenste cast op, downloadt hem kosteloos en je kunt ‘m direct luisteren. Ook op de website Soundcloud.com kan je veel podcasts vinden, maar veel daarvan zijn ook te vinden op een aparte website, opgericht voor het beluisteren en vinden van extra informatie over de podcast.

Toch lijkt het erop dat, samen met de polaroid-camera’s en de platenspelers, nu ook de hoorspelen een comeback maken

De volgende vraag is natuurlijk, wie maken deze auditieve pareltjes? Het antwoord is vaak te vinden op een ander mediaplatform. Mensen die zich bezighouden met het maken van podcasts, doen dat vaak als extraatje. Zo hebben veel Youtubers ook een podcast, waar ze nog meer van zichzelf laten ‘zien’. Voorbeelden hiervan zijn Tyler Oakly (Pscycho Bable), Trisha Paytas (DishwithTrish) en Rhett and Link (Earbiscuits). Naast Youtubers, kan bijvoorbeeld ook de VPRO beluisterd worden via de app. Toch zijn niet alle Podcastmakers op meerdere platforms te vinden. Sommige beperken zich tot het maken van podcasts, wat voor exclusieve en bijzondere content zorgt.

Moet je horen
Nu je weet dat podcasts bestaan en waar je ze kunt vinden, rest mij alleen nog wat tips te geven voor flink wat uren luisterplezier. Laat ik beginnen met een podcast waarvan ik denk dat veel mensen ‘m niet ontgaan is: Serial. Deze bijzonder spannende luisterervaring wordt gepresenteerd door Sarah Koenig en is een spin-off van een radioshow genaamd This American Life. In het eerste seizoen wordt het verhaal verteld van Adnan Syed, een jongen die levenslang vast zit voor de moord op zijn ex-vriendinnetje, terwijl hij claimt onschuldig te zijn. In elke aflevering wordt de zaak stukje bij beetje gereconstrueerd en al het bewijsmateriaal wordt uitvoerig besproken. Ben jij fan van Making a Murderer? Dan is dit echt wat voor jou: megaspannend en met een open eind, want het is allemaal waargebeurd en nog steeds aan de gang.

Een iets minder spannende, maar zeker niet minder interessante tip, is Women of the Hour van Lena Dunham. In deze podcast gaat Dunham, bekend van de serie Girls, een uur in gesprek met allerlei, voornamelijk beroemde, vrouwen. Erg gezellig als je alleen thuis bent en wat vrouwelijk geklets om je heen wilt horen, dat ook nog echt ergens over gaat.

Ook The Moth is een echte aanrader, een podcast waarin mensen in een spotlight op een podium een waargebeurd verhaal vertellen aan een kamer vol, voor hen, vreemden.  Soms grappig, soms emotioneel, altijd fijn om naar te luisteren. Nederland heeft hier ook een eigen versie van, genaamd Echt Gebeurd. Tot slot de podcast voor de ultieme retro podcast-ervaring: Hoorspelcast, waar ze originele oude hoorspelen afspelen.

De volgende keer dat je lui op de bank ligt en weggevoerd wilt worden door een goed verhaal, probeer eens een podcast, misschien word je wel positief verrast en heel misschien wel tot over je oren verliefd.

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace