Picture of By Alisja Winkel

By Alisja Winkel

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]J[/mks_dropcap]ezelf succesvol communiceren door middel van een levenshouding of techniek, is dat mogelijk? Volgens trainers en coaches van neuro-linguïstisch programmeren wel: een techniek die men zou helpen ‘om een bewust en authentiek leven te leiden’. Mysterieus en verleidelijk: wat is dat neuro-linguïstisch programmeren eigenlijk? Medium sprak er met Joan Hoexum, oprichter van Vitality Solutions, NLP coach en trainer over en kwam erachter dat angst voor spinnen en nervositeit voor toelatingsgesprekken verholpen kan worden met deze raadselachtige techniek.

Wat is NLP eigenlijk?
“Als mensen mij vragen wat NLP is zeg ik altijd: wil je de lange of de korte versie? In het kort zou je het een communicatietechnologie kunnen noemen of simpelweg een leefstijl. Volgens de grondleggers van NLP is het een houding van nieuwsgierigheid naar je eigen verbale en non-verbale gedrag en het gedrag van anderen toe, vaak in combinatie met een voorliefde voor exploratie en zelfontdekking. NLP draait om hoe jij de wereld ervaart en hoe jij je manier van ervaren weer naar buiten brengt. Uiteindelijk gaat het om het verrijken van je wereldbeeld, waardoor je meer vrijheid creëert. Vrijheid in keuzes. Betere keuzes voor jezelf, meer elegant en effectief communiceren en je potentieel benutten. Humor is daarbij een heel belangrijk ingrediënt. NLP leert dat je de wereld niet al te serieus moet nemen en jezelf al helemaal niet!”

Hoe ben je zelf in aanraking gekomen met NLP?
“Dat was in het jaar 2000, toen ik nog een personal health en fitness trainer was in Madrid. Clarence Seedorf, een voormalig internationaal voetballer, was toen bezig met het coachen van jonge motorcoureurs. Hij had twee jonge Spaanse coureurs onder zijn hoede genomen. Clarence vroeg mij om hen fysiek voor te bereiden, en om de Engelse taal met hen te oefenen voor Eurosport-interviews. Daarnaast werd er ook een NLP-professional uit Milan ingevlogen om NLP te gebruiken en de sporters als het ware ‘in te programmeren’ voor de beste uitkomst van de race. Mijn taak was om alles wat hij zei van het Engels naar het Spaans te vertalen en daarbij ook zijn stemgebruik te volgen.

De NLP-coach paste een visualisatie-oefening toe, waarbij de jongens zich moesten inbeelden dat ze al op het podium stonden en de race hadden gewonnen. Hij legde veel enthousiasme in zijn stem. Ik deed dat natuurlijk met ze mee omdat ik vertaalde en ik voelde de opwinding door mijn hele lichaam. Na afloop dacht ik ‘Wauw, wat is dit voor gevoel?’ Na deze eerste aanraking met NLP heb ik er veel onderzoek naar gedaan en langzamerhand begon ik kleine dingen toe te passen in mijn eigen leven. Jaren later kwam ik in de gelegenheid om mezelf pas echt te verdiepen in de materie en een cursus te volgen. Eerst tot practitioner, deze titel ontvang je na de basiscursus, en daarna tot master practitioner. Vanaf het eerste moment ervoer ik NLP als iets enorm krachtigs met een zeer positieve werking op zowel mij, als op de jonge motorcoureurs.”

Na afloop dacht ik ‘Wauw, wat is dit voor gevoel?’

Welk onderdeel van NLP spreekt jou het meest aan?
“Het gaat voor mij in fases, en het is natuurlijk ook afhankelijk van wat je nodig hebt. Soms heb ik veel aan zo’n visualisatie-opdracht, andere keren let ik vooral veel op taalgebruik; welke woorden motiveren je en welke houden je tegen? Een fijne en praktische techniek is de ‘fast phobia cure’, waarmee je van je angsten af kunt komen.

Voor mij heeft deze techniek geholpen tegen mijn spinnenfobie. Met trots kan ik zeggen dat het toepassen van deze techniek mijn fobie heeft genezen, het gaat echt heel snel! In de plaats van de angst die ik had is nu nieuwsgierigheid gekomen. Dit staat centraal in de NLP, het gaat erom dat je iets beters in de plaats krijgt voor hetgeen je eerst angst had bijvoorbeeld.”

Hoe gaat zoiets dan in werking?
“In het leven wordt men geboren met twee instinctieve angsten: hoogtevrees en angst voor harde geluiden. Alle andere angsten ontwikkelen we tijdens ons leven. Door gebruik te maken van NLP kan je snel af zijn van deze laatste angsten. Het idee is dat je bedenkt hoe de angst ontstaan is en dit als het ware als een filmpje afspeelt in kleur. Vervolgens speel je ditzelfde filmpje achterstevoren versneld en in zwart-wit af. Het liefst zet je er voor jezelf nog een grappig muziekje achter; hoe humoristischer je het maakt voor jezelf, hoe beter.

Het is namelijk zo dat alles wat in ons hoofd gebeurd elektrische impulsen zijn, en deze begaan altijd dezelfde paden die eerder gelegd zijn tussen de hersencellen. Als die verbinding uiteindelijk is gemaakt, zoals mijn trigger voor angst als ik alleen al aan een spin denk, dan gaat dat pad als het ware ‘af’ in mijn hoofd. Om ervan af te komen moet ik dit pad terug afspelen, zodat de lading eraf gaat; je neutraliseert het eigenlijk.”

Hoe humoristischer je het maakt voor jezelf, hoe beter

NLP is er natuurlijk al jaren, maar het lijkt erop dat niet veel studenten weten wat het is. Denk je dat NLP iets is waar studenten baat bij zouden kunnen hebben?
“Het is echt voor iedereen. Zo heb ik laatst samen met een studente gewerkt aan haar nervositeit voor een toelatingsgesprek. We hebben geprobeerd die zenuwachtige gevoelens weg te halen en te vervangen voor iets constructiefs, zoals zelfvertrouwen. In de NLP werken we met het fenomeen ‘ankeren’. Je zou dit kunnen omschrijven als het koppelen van een bepaalde ‘staat’, zoals zelfvertrouwen, aan bijvoorbeeld een bepaalde plek op je lichaam. Dit kan een speciaal plekje op je arm zijn maar ook bijvoorbeeld een woord dat je voor jezelf opschrijft. Een stoplicht is bijvoorbeeld ook een anker. Als het stoplicht op rood staat weet je wat je moet doen, hetzelfde geldt voor het groene licht. Zo werkt het ook met de ankers die je voor jezelf creëert.

Sporters doen dit ook vaak, om in een staat van complete focus te komen. Het heeft allemaal te maken met de verbinding tussen je geest en je lichaam. Als je jezelf goed weet te ankeren aan een bepaald gevoel, zoals zelfvertrouwen, kun je dit op ieder gewenst moment bij jezelf oproepen.

Wat zo mooi is aan NLP is dat het zo toegankelijk is voor iedereen. De opleidingen vind je vrijwel overal en de technieken zijn dynamisch, als het ene niet werkt voor jou werkt het andere misschien wel. Iedereen kan er voor zichzelf uithalen wat ze eruit willen halen.”

Tot slot: heb je nog tips en tricks voor mensen die geïnteresseerd zijn in NLP de eerste stappen kunnen zetten in hun leerproces?
“Er is veel literatuur beschikbaar op het gebied van NLP. Je kunt natuurlijk beginnen met een introductieboek, denk bijvoorbeeld aan ‘NLP voor Dummies’. Maar als je echt geïnteresseerd bent in de pure NLP, zoek dan de boeken op van de mede-grondlegger van NLP, Richard Bandler, bijvoorbeeld Get The Life You Want’. Het staat vol met leuke, korte en simpele oefeningen waar je gelijk aan merkt wat voor een krachtige materie NLP eigenlijk is. En ook: ‘Conversations with Richard Bandler – Freedom is everything, Love is all the rest.’

Zelf ben ik ook bezig met een boek over NLP, dat komend najaar gepubliceerd zal worden. Aan de hand van een stuk of veertien interviews introduceer ik NLP aan het grote publiek, zeker ook een boek dat ik studenten die geïnteresseerd zijn in NLP aan zou raden.

Een andere manier om te beginnen met NLP is een keer een workshop te volgen. Zelf geef ik ééndaagse workshops over NLP en communicatie, dit is een soort introductiedag. Mocht je nu meteen een kijkje willen nemen in de wereld van de NLP, zoek op YouTube naar filmpjes van Richard Bandler van NLP Life Training. Uit deze video’s haal je ook precies de kern die gaat over bewust leven, je eigen grenzen kennen en verleggen, excelleren en door het leven bewegen met een goede dosis humor.”

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace