Other

Naar de Aldi voor brood, melk en The Beatles

Waar artiesten tegenwoordig niets overhouden aan al het streamgeweld van diensten als Spotify en Apple Music, is er gelukkig nog de verkoop van cd’s en lp’s. Platenzaken kunnen er tegenwoordig nog van leven en dat heeft Aldi recentelijk doen besluiten om zelf ook lp’s te gaan verkopen. Tussen de schappen met melk, brood en andere dagelijkse kost, kun je zomaar een plaat van The Beatles tegenkomen.

Grote artiesten, weinig opbrengst
Liefhebbers van de hardcopymuziek kunnen hun hart gelukkig nog ophalen bij de platenzaken. Dat is natuurlijk alleen maar goed nieuws voor artiesten, want streamingdiensten leveren bijna niets op. Per gedraaid nummer krijgt een artiest slechts een bedrag dat tussen de 0,6 en 0,84 dollarcent ligt. Dat zorgde er al voor dat Taylor Swift vorig jaar haar muziek van Spotify afhaalde. Swift is niet de enige grote artiest die streaming geen warm hart toedraagt, want Adele en Coldplay besloten ook om hun werk (gedeeltelijk) niet via Spotify beschikbaar te stellen. Gelukkig hoefden deze artiesten zich sowieso niet heel veel zorgen te maken, gezien de populariteit van hun liveshows.

Lage prijs representatief voor kwaliteit?
Terug naar de cd’s en lp’s. Je kunt natuurlijk naar een authentieke platenzaak gaan om er één te halen, maar de Aldi is nu dus ook een optie. En zoals wel vaker bij de Aldi, zal ook de prijs van dit product onder de prijs van de concurrent liggen. De supermarkt gaat zich wel richten op de wat oudere titels, zoals van The Beatles, The Rolling Stones en Johnny Cash. “Ik ben wel benieuwd welke lp van The Beatles voor slechts 18,99 over de toonbank zal gaan”, vraagt Daan van Houten zich hardop af. Van Houten is de huistekenaar van Medium, dus misschien ken je hem al van zijn rubriek De Redaksie of zijn prenten in het magazine. Naast cartoonist is deze bebrilde CW’er muziekverzamelaar pur sang en werkt hij bij de Amsterdamse platenzaak Concerto. “Tja, cool is anders”, zegt hij over de naderende platenverkoop van Aldi. “Maar ik vind het mooi dat de verkoop van muziek op fysieke dragers weer meer mainstream wordt in plaats van alleen voor de verzamelaars. En het is natuurlijk reuzeleuk als iedereen straks met lp’s rondloopt.” Mediums huistekenaar vraagt zich overigens wel af hoe hoog de kwaliteit zal zijn van de vinylplaten als ze voor zo’n lage prijs worden verkocht.

Ik vind het mooi dat de verkoop van muziek op fysieke dragers weer meer mainstream wordt

Drie redenen voor vinyl
Voor minder dan twintig euro kun jij dus binnenkort zo’n gouwe ouwe plaat bij de Aldi halen, maar je kunt natuurlijk ook naar de echte platenzaken voor de complete ervaring, zoals het eigenlijk ook hoort. Uiteindelijk ga je toch ook niet naar een platenzaak om daar je dagelijkse boodschappen te doen? Als ze het daar überhaupt al klaar hadden liggen natuurlijk. In ieder geval, lp’s zijn hartstikke tof en de om de volgende redenen zou jij ook een verzameling moeten beginnen:

  1. Het kopen alleen al is een leuk uitje. Als jij een artiest aan jouw favorieten toevoegt via Spotify of YouTube, ben je dat de volgende dag alweer vergeten, toch? Als je een dagje er op uitgaat om die ene plaat te vinden, ga je bijvoorbeeld naar Concerto in Amsterdam. Prachtig gesitueerd in het centrum en als muziekliefhebber kom je bijna klaar door het brede scala aan artiesten en al die prachtige albumhoezen. Het is net een dagje pretpark, zo’n platenzaak.
  2. Het afspelen van een plaat is een hele happening. Zie je het al voor je? Een koude winteravond is gevallen, dus de open haard mag weer aan. Je schenkt een glas wijn in en je steekt er ook nog een goede sigaar bij op, als je natuurlijk binnen mag roken van de huisgenoten. Om het plaatje af te maken, haal je die prachtige plaat van Frank Sinatra uit jouw verzameling en zet je ‘m in de platenspeler die in jouw woonkamer staat. Ga lekker onderuit in die heerlijke stoel, plant de voetjes op tafel en geniet.
  3. De kwaliteit is zoveel beter dan bij streamen, dat is misschien wel het belangrijkste. “Enige voorwaarde is wel dat de kwaliteit van de lp én de speler goed moet zijn. Dat klinkt triviaal, maar er bestaan genoeg shitpersingen en skeere spelers.” Bij de kwaliteit bij streamingsdiensten gaat het om de kilobytes per seconde, oftewel kbps. Bij Spotify is de standaard 160 kbps en dat staat in schril contrast met een cd. Daar ligt het aantal kbps al op 1500. Van een lp kan dat gelijkwaardig zijn, maar dat is eigenlijk onmogelijk vast te stellen. “Een lp is niet digitaal, dus een bitrate toekennen kan ook helemaal niet.” Wel wordt het geluid van een lp vaak als organischer of dieper ervaren. “Dus naar mijn mening zijn een lp en een cd over het algemeen gelijkwaardig qua geluidskwaliteit”, aldus Van Houten in zijn slotakkoord.

Kortom, een plaat op vinyl is een feest en daarom ga jij morgen ook beginnen met een eigen verzameling. Succes! (Ook met de tentamens, mocht je die nog hebben.)

Cover: Ninα

Christian Manuputty
Christian Manuputty (23) heeft inmiddels een bachelordiploma CW op zak en is sinds 2014 onderdeel van Medium als redacteur (voorheen ook eindredacteur) en presentator van MediumTV. Daarnaast was Christian ooit redactiestagiair bij Quote, vult hij regelmatig de websites Adformatie, Communicatie Online en Marketing Online en is hij stiekem fan van ABBA.

You may also like

Comments are closed.

More in Other