Opinion

Leren leven

Tegenwoordig worden we overspoeld met entertainende programma’s en hersenloze tv. Televisie die belangrijke vragen behandelt, is een schaars goed. Op de vraag waar het echt om draait in het leven zullen veel hedendaagse programma’s helaas nooit een antwoord bieden. Soms moet je daarom even goed wakker worden geschud. Het programma Over mijn Lijk doet dat en precies om die reden moet je dit programma kijken!

Je bent jong, in de kracht van je leven en dan hoor je plotseling dat je ongeneeslijk ziek bent en niet lang meer te leven hebt. Wat doe je dan? Daar gaat het programma Over mijn Lijk van BNN over. Valerio Zeno volgt vijf jonge mensen die met deze vraag worstelen. Hij volgt hen bij hun hoogte- en dieptepunten en dat is niet altijd even makkelijk.

Het zand wordt uit je ogen gehaald

Als ik aan mensen vertel dat ik dit programma kijk, krijg ik vaak een verbaasde en verwaande reactie. ‘Waarom zou je een programma kijken dat met de dood te maken heeft?’ Ik moet toegeven dat dit inderdaad niet heel aantrekkelijk klinkt. Toch ligt in dit onderwerp juist de kracht van het programma. Het confronteert je met belangrijke levensvragen waar je normaal nooit over na zou denken. Zoals Eveline, een vrouw van 30 met uitgezaaide baarmoederhalskanker, in de eerste aflevering zei: ‘Je komt heel puur terug bij de basis. Het zand wordt uit je ogen gehaald.’

Toch gaat Over mijn Lijk niet alleen maar over verdriet. Een groot deel van het programma draait juist om alle toffe dingen die de deelnemers doen, omdat ze weten dat ze niet lang meer te leven hebben. De deelnemers proberen je iets te leren. ‘Alles uit het leven halen wat erin zit. Ik kan het alleen maar mensen aanbevelen’, dat is de boodschap van Eveline, waarmee ze ons wakker probeert te schudden. Genieten, genieten en nog eens genieten dus!

Het programma neemt je mee van gelukkige momenten naar confronterende momenten en houdt op die manier je aandacht goed vast. Ondanks alles, weet je hoe het verhaal zal eindigen en word je als kijker meegesleept met wat er, onderweg naar dit einde, gebeurd. Hoewel dit het eerste seizoen van Zeno is, weet hij het met zijn humor luchtig te houden. Naast een traan is er ook ruimte voor een lach, iets wat belangrijk is als het om een zwaar onderwerp gaat.

Over mijn Lijk was het hoogst gewaardeerde programma van de NPO in 2006 en 2008 en verdient het ook nu weer om gekeken te worden. Ik hoop dan ook voor eens en voor altijd te hebben afgerekend met afkeurende reacties, want, zoals ik van mijn favoriete deelnemer Jip geleerd heb: ‘Wanneer je een open mens bent, merk je dat de wereld om je heen meer openstaat voor jou, dat je meer mogelijkheden, kansen en liefde krijgt.’

Over mijn Lijk is iedere donderdag om 22:15 te zien op NPO1.

Reacties

reacties

Luca Jansen
Luca (19) is tweedejaars communicatiewetenschapper en redacteur bij Medium. Wat haar kenmerkt is haar nieuwsgierigheid en daarom schroomt ze niet om soms ietwat ongepaste vragen te stellen. Daarnaast liggen haar interesses bij audiovisuele media en vindt ze het leuk om mensen stof tot nadenken te geven. Guilty pleasure: Koffietijd kijken onder het genot van een kopje thee.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Opinion