fbpx
16/09/2019 Communication Science news and articles

Leren leven

Televisie die echt gaat over levensvragen is een schaars goed in Nederland. We worden overspoeld met entertainende programma’s en hersenloze tv. Op de vraag waar het echt om draait in het leven zullen deze programma’s nooit een antwoord bieden. Soms moet je wakker geschut worden. Het programma Over mijn Lijk doet dat en precies om die reden moet je dit programma kijken!


Tegenwoordig worden we overspoeld met entertainende programma’s en hersenloze tv. Televisie die belangrijke vragen behandelt, is een schaars goed. Op de vraag waar het echt om draait in het leven zullen veel hedendaagse programma’s helaas nooit een antwoord bieden. Soms moet je daarom even goed wakker worden geschud. Het programma Over mijn Lijk doet dat en precies om die reden moet je dit programma kijken!

Je bent jong, in de kracht van je leven en dan hoor je plotseling dat je ongeneeslijk ziek bent en niet lang meer te leven hebt. Wat doe je dan? Daar gaat het programma Over mijn Lijk van BNN over. Valerio Zeno volgt vijf jonge mensen die met deze vraag worstelen. Hij volgt hen bij hun hoogte- en dieptepunten en dat is niet altijd even makkelijk.

Het zand wordt uit je ogen gehaald

Als ik aan mensen vertel dat ik dit programma kijk, krijg ik vaak een verbaasde en verwaande reactie. ‘Waarom zou je een programma kijken dat met de dood te maken heeft?’ Ik moet toegeven dat dit inderdaad niet heel aantrekkelijk klinkt. Toch ligt in dit onderwerp juist de kracht van het programma. Het confronteert je met belangrijke levensvragen waar je normaal nooit over na zou denken. Zoals Eveline, een vrouw van 30 met uitgezaaide baarmoederhalskanker, in de eerste aflevering zei: ‘Je komt heel puur terug bij de basis. Het zand wordt uit je ogen gehaald.’

Toch gaat Over mijn Lijk niet alleen maar over verdriet. Een groot deel van het programma draait juist om alle toffe dingen die de deelnemers doen, omdat ze weten dat ze niet lang meer te leven hebben. De deelnemers proberen je iets te leren. ‘Alles uit het leven halen wat erin zit. Ik kan het alleen maar mensen aanbevelen’, dat is de boodschap van Eveline, waarmee ze ons wakker probeert te schudden. Genieten, genieten en nog eens genieten dus!

Het programma neemt je mee van gelukkige momenten naar confronterende momenten en houdt op die manier je aandacht goed vast. Ondanks alles, weet je hoe het verhaal zal eindigen en word je als kijker meegesleept met wat er, onderweg naar dit einde, gebeurd. Hoewel dit het eerste seizoen van Zeno is, weet hij het met zijn humor luchtig te houden. Naast een traan is er ook ruimte voor een lach, iets wat belangrijk is als het om een zwaar onderwerp gaat.

Over mijn Lijk was het hoogst gewaardeerde programma van de NPO in 2006 en 2008 en verdient het ook nu weer om gekeken te worden. Ik hoop dan ook voor eens en voor altijd te hebben afgerekend met afkeurende reacties, want, zoals ik van mijn favoriete deelnemer Jip geleerd heb: ‘Wanneer je een open mens bent, merk je dat de wereld om je heen meer openstaat voor jou, dat je meer mogelijkheden, kansen en liefde krijgt.’

Over mijn Lijk is iedere donderdag om 22:15 te zien op NPO1.

Reacties

reacties

Related Posts

Film Pride: How Northern Ireland and Singapore Handles Fame

02/09/2019

02/09/2019

Angela went along on the study trip to Dublin and Belfast. How do the cities cope with their fame achieved from series and movies?

Ierland is een feniks die zal herrijzen uit de as

30/08/2019

30/08/2019

De een kan niet een heel land bereiken en de ander heeft een te oubollig marketing beleid. Twee bedrijven die voor hun eigen uitdagingen staan.

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

EnjoyInstagram