[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]ashtags. Hoe langer ik naar het woord kijk, hoe raarder het eigenlijk wordt. Al enige tijd word je op Facebook en Instagram overspoeld met verschillende hashtags. #Fitgirl, #healthyfood en #durftevragen zijn veelvuldig gebruikte hashtags, maar waarom eigenlijk? Hebben hashtags nog wel een functie in de digitale wereld?
Nog een keer kant-en-klare nasi
De hashtag is niet meer weg te denken uit de wereld der sociale media en het zal mij niet verbazen als mensen eigenlijk niet meer weten wanneer de hashtag functie het levenslicht zag. Chris Messina, de ‘uitvinder’ van de hashtag, kwam met dit lumineuze idee in 2007, waarbij hij aan zijn volgers op Twitter vroeg wat zij van het idee vonden.
De hashtag had eigenlijk een heel nuttige functie voor social media-junkies, namelijk: het samenvoegen van verschillende berichten en foto’s over één onderwerp. Hashtags zorgen ervoor dat je berichten makkelijker te vinden zijn voor anderen en je kunt bepaalde gebeurtenissen in de wereld makkelijker volgen. Hashtags zijn ook perfect voor wanneer je op zoek bent naar inspiratie voor je dagelijkse maaltijd, want je hoeft alleen maar #foodinspo, #foodstagram (of iets dergelijks) in te tikken op Instagram en er komen vervolgens allemaal foto’s van eten en recepten tevoorschijn. Dit is natuurlijk ideaal wanneer je voor de zoveelste keer een bakje nasi voor in de magnetron uit je koelkast tovert, maar stiekem wel toe bent aan iets waar je wel een prachtige foto van kunt maken. Om het vervolgens, aangevuld met een aantal hashtags, op Instagram te delen.
Ikzelf maak mij ook weleens schuldig aan het misbruiken van de hashtags
#Maarikbemoeiniet
De hashtag kan dus een ideale toevoeging zijn aan je “wannabe MasterChef” creatie of aan je selfie, maar tegenwoordig zie je onder elke willekeurige Instagramfoto zeker een stuk of vijf nietszeggende hashtags staan. Is dat wat Chris Messina bedoeld heeft toen hij tot de briljante conclusie kwam dat hashtags zeker wat toevoegden aan het gebruik van Twitter? Ik weet namelijk #100procent zeker #dat een zin #zoals deze niet echt #prettig is om te lezen, #maarikbemoeiniet. Zijn we in de digitale wereld nu zo geëvolueerd dat we bepaalde functies niet meer gebruiken zoals ze daadwerkelijk bedoeld waren?
Let it go
Uiteraard zijn er zeker uitzonderingen en gebruiken veel mensen de hashtag nog zoals deze daadwerkelijk bedoeld was; om berichten in een digitaal hokje te stoppen waarbij andere mensen de berichten makkelijker kunnen vinden. Ikzelf maak mij ook weleens schuldig aan het misbruiken van de hashtags, door bijvoorbeeld #foodlover of #foodie onder mijn homemade Oreo taart te plakken of #instalike onder mijn selfie (oeps, ik schaam mij).
Diep vanbinnen wil mijn innerlijke “hashtagfan” gewoon ook erg graag onder elke foto van mijn eten #foodlover of #nomnomnom posten, ik kan er niets aan doen! Zolang de hashtag ook zijn nuttige functie blijft behouden durf ik bij de #besties4ever en #jbma hashtags best even een andere kant op te kijken en te denken aan een quote van een wijze blonde Disney prinses: “Let it go!”
Cover: Petit_louis