Picture of By Mireia Boot

By Mireia Boot

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]N[/mks_dropcap]a het invoeren van de like button in 2009, was het smeken geblazen: want waar bleef die dislike button? Nu, zes jaar later kunnen we eindelijk zeggen dat er een komt. Maar is het wel écht een dislike button?

Laten we nog even stilstaan bij het feit dat nog geen jaar geleden de wereld in rep en roer was omdat we de dislike button écht konden vergeten. Ex-head of technology Bret Taylor, die Facebook in 2012 verliet, liet weten dat de knop wel degelijk ter sprake was gekomen, maar dat het voor te veel negativiteit zou zorgen. Hij zou dan ook heel waarschijnlijk niet worden ingevoerd. Taylor stond er vast even van te kijken toen Mark Zuckerberg afgelopen dinsdag het verlossende woord gaf. Want of je het leuk vindt of niet, daar is ‘ie: de dislike button!

Wat moeten we ermee?
Voor wie het nog niet wist: de like button die we al kennen is in principe bedoelt als een kort statement, zoals ‘wow’ of ‘cool’. Eigenlijk voor als je dus niet helemaal weet wat je wil zeggen maar wel iets kwijt wil. De dislike button daarentegen is niet bedoeld als ‘shit’ of ander scheldwoord gerelateerd statement. Mark Zuckerberg laat weten dat de button vooral bedoeld is om medeleven te tonen. Een sympathieknop zullen we maar zeggen. Het bleef namelijk toch ietwat ongemakkelijk om overlijdensberichten te ‘liken’.

Is het een goed idee?
De meningen over de dislike button zijn verdeeld. Rondom het onderwerp cyberpesten heeft het al aardig wat discussie los gemaakt. Pesten kan nu natuurlijk ook, zonder button, maar niet iedereen neemt de moeite om daadwerkelijk een reactie te tikken. Met een dislike button zou cyberpesten makkelijker worden gemaakt. Je klikt even op de knop zonder jezelf ervoor te hoeven verantwoorden. Bovendien durven mensen misschien wel minder te posten, uit angst voor afkeuring.

Maar we schijnen ons geen zorgen te hoeven maken over het pestende element van de button. Volgens Zuckerberg zal de button zelf ook duidelijk maken dat het alleen voor het tonen van sympathie bedoeld is. Ondanks dat we hier een ‘respect-achtig’ gevoel van krijgen – à la good old Hyves – is het zeker een goed idee: het verplichte ‘sterkte’ en ‘beterschap’ bericht hoef je straks niet meer te tikken. Daarnaast laat Facebook op deze manier ook zien dat het oké is om slecht nieuws te delen. Dat is toch wel een fijne bevestiging om die overload aan overdreven gelukkige berichten de wereld uit te helpen.

Wat kunnen we verwachten?
We barsten natuurlijk van nieuwsgierigheid en de voorspellingen over hoe de knop eruit gaat zien zijn al begonnen. We hebben al een aantal varianten voorbij zien komen, zoals de ‘I Hear You’, ‘Hands Holding A Heart’, ‘Look Up’ en de ‘Sorry’ button. De kans dat het daadwerkelijk een duim omlaag wordt is niet groot, dat zou namelijk te afkeurend zijn. Facebook fans gaven ook al de optie om ‘gewoon’ een (verdrietige) emoji als button te doen. Hoe dan ook wordt het een flinke klus, want de naam van de button moet natuurlijk in elke taal kunnen werken.

De speculaties lopen ook hoog op over hoe de knop in zijn werk gaat. Zo kan het zijn dat je straks misschien zelf kan kiezen of je de ‘dislike’ button aan je post wil toevoegen. Een andere optie is dat Facebook er automatisch eentje toevoegt wanneer er woorden als ‘overleden’, ‘pijn’ of ‘ontslagen’ in je post voorkomen. Of staat ‘ie straks gewoon bij iedereen onder elke post? Facebook heeft geen datum losgelaten over wanneer we de button kunnen verwachten. Tot die tijd moeten we het maar doen met de like button!

Cover: SeanMacEntee

 

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace