[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]T[/mks_dropcap]wee weken geleden barst in Hollywood de bom als de belangrijkste onafhankelijke filmproducent Harvey Weinstein (65) wordt beschuldigd van seksuele intimidatie van vrouwelijke medewerkers en actrices. Al snel klappen meerdere actrices uit de school over hun ervaring met Weinstein en zijn neiging tot seksuele intimidatie. Wereldwijd voelen vrouwen zich gesteund om met hun verhaal naar buiten te treden en deze te delen onder de hashtag #MeToo.
Beschuldigingen
De afgelopen weken komen in de media verschillende verhalen over seksueel misbruik naar boven. Zo vertrekt de Vlaamse acteur Jappe Claes bij het Nationale Theater, nadat hij wordt beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag op de Toneelschool Amsterdam. Ook Anne Buurma, voormalig acteur en toneeldocent bij de Toneelschool Arnhem, wordt van seksueel overschrijdend gedrag beschuldigd. Hij wordt in 2000 uit zijn functie gezet, nadat verscheidene leerlingen zijn gedrag hebben aangekaart bij het docententeam. Naast de verhalen over seksueel misbruik in de acteerwereld, duiken er ook in andere sectoren verhalen op. Zo is journalist Jelle Brandt Corstius seksueel misbruikt op de werkvloer en geeft hoogleraar Vanessa Evers aan dat een collega haar topje zomaar tijdens een etentje omlaag trok.
Hashtag #MeToo
Actrice Alyssa Milano is één van de eerste bekende gezichten die met de hashtag #MeToo vrouwen oproept zich uit te spreken over seksueel geweld en intimidatie. De hashtag #MeToo verovert in korte tijd sociale media. Steeds meer mensen voelen zich gesterkt om hun ervaringen met seksueel geweld en intimidatie publiekelijk te delen. De aandacht voor Harry Weinstein verschuift naar alle andere daders die zich schuldig maken aan seksueel geweld en intimidatie.
De hashtag #MeToo gaat niet over het lopen van een blauwtje, maar om machtsmisbruik, grensoverschrijdend gedrag, intimidatie en het doorbreken van de schaamte
De Wereld Draait Door
In het programma De Wereld Draait Door werd afgelopen maandag gediscussieerd over de hashtag #MeToo. Want slaat het gebruik van deze hashtag eigenlijk niet een beetje door? Schrijfster Jessica Durlacher vindt van wel. Ze geeft aan te begrijpen dat mensen zich ongelukkig kunnen voelen in situaties waarbij iemand meer macht heeft, maar stelt vervolgens: “We zijn toch inmiddels heel mondig?”
Journaliste Hasna el Maroudi is het niet eens met Durlacher. “Mensen worden inderdaad mondiger, waardoor ze eindelijk hardop durven te praten over wat er in het verleden is gebeurd”. De discussie rondom de hashtag #MeToo doet journaliste Hanneke Groenteman vooral denken aan de uitgewaaierde Zwarte Pietendiscussie.
Meer dan alleen een hashtag
De discussie neemt steeds grotere vormen aan, waardoor de echte bedoeling van de hashtag #MeToo ondersneeuwt. De hashtag #MeToo gaat niet over het lopen van een blauwtje, maar om machtsmisbruik, grensoverschrijdend gedrag, intimidatie en het doorbreken van de schaamte die slachtoffers van seksueel misbruik ervaren. #MeToo is dan ook meer dan alleen een hashtag. Het is het begin van een grotere discussie, waarbij het niet alleen gaat om de Harvey Weinsteins van de wereld. Seksueel geweld en intimidatie worden door de #MeToo hashtag bespreekbaar. Het biedt helaas geen oplossing voor het probleem.