fbpx
22/03/2019 Communication Science news and articles

De kracht van stilte

De stilte wordt verstoord door mensen die “zo lekker spontaan” zijn en honderduit praten zonder echt iets te zeggen, terwijl er te weinig geluisterd wordt.


Afgelopen week moest ik er sinds tijden weer aan geloven: de kapper. Ondanks dat het kappersbezoek in mijn geval voor vrij hilarische taferelen zorgt, kan ik er maar niet aan wennen. De eeuwige nietszeggende vragen jagen me de stuipen op het lijf. Er wordt gepraat, maar feitelijk wordt er niks gezegd. De urgentie van smalltalk heb ik nooit echt begrepen en doet me afvragen wat er zo waardevol aan is.

‘Kam jij je haar weleens?’ is een van de eerste vragen wanneer ik plaatsneem op de kappersstoel. Ik kan zo een lijstje opstellen met de vragen die hierop volgen; welke studie ik doe, waar ik woon en vervolgens hoe vaak ik naar de kapper ga. Vooral de laatste vraag is makkelijk te beantwoorden: namelijk gênant weinig. Achteraf heb ik na zo’n kappersbezoek weer wat hilarische anekdotes te vertellen, maar toch vraag ik me af waar die drang naar smalltalk precies vandaan komt. Waarom hebben mensen zo snel de neiging om het over koetjes en kalfjes te hebben?

De kracht van stilte wordt pijnlijk duidelijk op een dag als 4 mei. Op 4 mei bevond ik me op een dakterras in Amsterdam. Er klonk geklets, gelach en gestommel. Het terras was zonovergoten en vol. Toen de klok 8 uur sloeg, werd het merkwaardig stil. Er ging zo’n kracht uit van de stilte dat ik me af begon te vragen waarom we niet vaker wat stiller zijn. Mensen leken verenigd in de stilte en verenigd in hun gedachte aan de oorlogsslachtoffers. Er wordt zo vaak gepraat om het praten. Misschien moeten we proberen de stilte wat vaker te omarmen.

Er klonk geklets, gelach en gestommel. Het terras was zonovergoten en vol. Toen de klok 8 uur sloeg, werd het merkwaardig stil

Met de ontzuiling viel wellicht de mogelijkheid van stilte voor veel mensen weg. In kerken of gebedshuizen is het per definitie stil, maar waar moet je heen als je hier afstand van hebt gedaan? Als je in een maatschappij leeft waarin de helft zich, aldus het CBS, niet-religieus noemt? De natuur opzoeken rond dit seizoen lijkt ook geen optie, want die wordt geterroriseerd door elektrische fietsen en dagjesmensen, om even een wat radicaal beeld te schetsen. De enige optie is misschien om simpelweg wat minder vaak je mond open te trekken. Om niet meteen te beginnen over het weer, alleen om voor de vorm een onderwerp aan te snijden. We lijken ons ongemakkelijk te voelen in stilte, maar is het opvullen met koetjes en kalfjes zoveel beter? Ik betwijfel het.

Een onderliggende drang is misschien de drang naar extraversie. Stilte wordt geassocieerd met introversie en praten met extraversie. Binnen mijn generatie lijkt extraversie verheven te zijn boven introversie. Hoe vaak hoor je niet iemand zeggen dat iemand zo ‘lekker spontaan’ is? Introversie kan anderzijds ook heel krachtig zijn. Voor de condoleance van mijn opa schreef ik een gedicht, getiteld ‘Opa: een man van weinig woorden’. Ik ben nooit vergeten hoe iemand met zo weinig woorden zo krachtig kon zijn. Hier wordt al snel een label opgeplakt, maar kunnen we niet af en toe gewoon zwijgen en alleen denken of voelen?

Binnen mijn generatie lijkt extraversie verheven te zijn boven introversie. Hoe vaak hoor je niet iemand zeggen dat iemand zo ‘lekker spontaan’ is?

Toen ik kleiner was viel het me vaker op dat ik mensen met elkaar zag praten, die elkaar helemaal niet leken te mogen. Wanneer ze elkaar tegenkwamen op straat, of in de supermarkt, praatten ze met elkaar over de alledaagse dingen. Over het weer, over de kinderen. Ik heb me altijd afgevraagd wat de meerwaarde was van deze kleine gesprekjes, als het van beide kanten als een verplichting voelde. Het is een soort pokerspel waar beide spelers hun kaarten niet willen laten zien en dus maar de schijn ophouden.

Ooit las ik het boek ‘de kracht van kwetsbaarheid’ en sindsdien probeer ik enigszins die kwetsbaarheid na te streven. Door eerlijk aan iemand toe te geven dat het soms niet zo goed gaat, krijgt de ander de mogelijkheid om je te helpen en krijgt diegene op zijn/haar beurt weer een beter gevoel. Ik wil niet zeggen dat we te pas en te onpas ons hart moeten luchten, maar mijn streven om me kwetsbaar op te stellen verklaart misschien waarom ik zo’n moeite heb met het fenomeen ‘smalltalk’. Er wordt zo veel gevraagd, maar er wordt zo slecht geluisterd. Het is een soort standaard riedeltje, zoals er in de Albert Heijn gevraagd wordt naar de Bonuskaart.

Misschien ben ik wel de enige die dit zo ervaart en zijn er mensen die ontzettend veel waarde hechten aan smalltalk. In dat geval zal ik toch moeten proberen mijn moed weer bij elkaar te rapen en wat vaker naar de kapper te gaan, met alle gênante vragen van dien. Feit blijft dat er af en toe wat meer aandacht zou mogen zijn voor stilte. Voor de introverten in onze samenleving die moeite hebben met smalltalk. Maar vooral voor de kracht van stilte, die mijn opa zo mooi symboliseerde.

Eindredactie: Kevin Hesp / Cover: philm1310

186 Total Views 2 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram