[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]N[/mks_dropcap]a de reeks terroristische aanvallen in Engeland van de afgelopen paar maanden, beloofde Theresa May, de Britse premier om alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt. Daarmee bedoelde ze onder andere dat ze wil gaan samenwerken met techbedrijven om meer toegang te krijgen tot de technische apparatuur van terreurverdachten. Steeds vaker wordt het internet en techniek gezien als een manier om terrorisme te bestrijden.
De verantwoordelijkheid van ‘het internet’
Het internet speelt een grote rol in het rekruteren van terroristen en verspreiden van propaganda. Grote techbedrijven zijn er daarom vaak op aangesproken geen actieve rol aan te nemen in het bestrijden van terrorisme. In december maakten Facebook, Google, Twitter en Microsoft bekend dat zij meer willen doen om terrorisme te bestrijden. Zij kondigden aan een digitale vingerafdruk te gaan maken van gerapporteerde content van terroristische organisaties om het mogelijk te maken dat deze content niet over meerdere kanalen verspreid kan worden. Daarnaast kijken de bedrijven naar andere manieren om de verspreiding van zulke content tegen te houden.
May wil versoepeling van privacywetgeving
Het plan van May, om te zorgen dat er meer toegang komt tot de technische apparatuur van terreurverdachten, zou inhouden dat techbedrijven een inkijkje geven in versleutelde communicatie. Communicatie via bijvoorbeeld Whatsapp en FaceTime wordt op dit moment als het ware door elkaar gehusseld tijdens het verzenden. Alleen de verzender en ontvanger van de informatie zien de informatie zoals die bedoeld is. Deze versleuteling is bedoeld als bescherming voor burgers om te voorkomen dat gebruikers van deze apps zomaar bespioneerd kunnen worden door bedrijven, hackers en de overheid. May wil dat er toegang wordt gegeven tot deze versleuteling zodat communicatie tussen terroristen onderschept kan worden.
Privacy schending
Uiteraard is dat plan nogal omstreden vanwege privacy wetgeving. Een aanpassing daarvan zou niet alleen een mensenrechtenschending betekenen, maar ook dat iedereen bespioneerd zou kunnen worden door zijn overheid. De vraag is of het de bedoeling is dat de privacy van honderden miljoenen burgers geschonden wordt om toegang te krijgen tot informatie van een relatief kleine groep die een bedreiging vormt. Aan de andere kant gebeurt dat onder het mom van bescherming van deze honderden miljoenen burgers. Versoepeling van privacywetgeving in het Verenigd Koninkrijk zou wel eens een golf van versoepelingen kunnen creëren in andere landen.
Apple
Apple is een bedrijf wat dan ook weigert mee te helpen aan het toegang geven tot informatie. In een statement dat zij naar buiten brachten liet Apple weten dat zij niet achter het toegang geven tot versleutelde informatie aan overheden staan. Apple beargumenteert dat zij de privacy van een groot aantal mensen niet willen schenden om slechts een paar mensen te kunnen tackelen. Daarnaast brachten zij ook praktische bezwaren op. Door in het Verenigd Koninkrijk privacy te schenden, overtreden zij wetten in de VS, waar het hoofdkantoor van het bedrijf gevestigd is. Bovendien is er geen manier om de informatie te versleutelen op een manier dat alleen overheden en intelligentie agentschappen er toegang toe hebben.
Anonymous kondigde hun ‘biggest operation ever’ aan: terrorisme bestrijden via het internet
Anonymous
Ook activistische hackersorganisatie Anonymous kondigde in december 2015 hun ‘biggest operation ever’ aan: terrorisme bestrijden via het internet. Via hackaanvallen proberen zij sindsdien de verspreiding van terroristische propaganda zo veel mogelijk in te dammen. De organisatie staat erom bekend hackoperaties uit te voeren vanuit een links-idealistische moraal. Eerder brachten zij bijvoorbeeld een lijst met namen van Ku Klux Klan-leden naar buiten en pleegden zij cyberaanvallen op websites met kinderporno en andere dark content. Sinds zij hun war on ISIS zijn begonnen in 2015, identificeren zij social media accounts die gelinkt worden aan ISIS en proberen zij deze uit de lucht te halen.
Nadenken over onze veiligheid
Nu technologie zo veel gebruikt wordt, kunnen technologische bedrijven overheden heel veel toegang geven tot informatie. Het veiligheidsdilemma wat dit met zich meebrengt is veelbesproken: willen we overheden meer toegang geven tot onze informatie of is juist die toegang tot informatie een bedreiging voor burgers? Als informatie toegankelijker wordt, zal dat niet alleen voor overheden zijn, maar kan die ook bereikt worden door kwaadwillenden. Na de reeks terroristische aanvallen in Europa in de afgelopen jaren wordt het steeds belangrijker om over onze veiligheidsrisico’s na te denken nu overheden die steeds vaker over het hoofd lijken te zien.
Cover: Josh Hallett