Picture of By Lara Jeurissen

By Lara Jeurissen

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]V[/mks_dropcap]orige maand werd er in Steenbergen geprotesteerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Door hevig geschreeuw, uitbundige lichaamstaal en andere intimiderende protestuitingen, heeft de gemeente ervoor gekozen deze mensen hun zin te geven. Een maand hiervoor werd staatssecretaris Dijkhoff belaagd toen ze in het dorp Oranje wilde praten over het aantal asielzoekers dat daar zou worden opgevangen. Waren de gemeentelijke politici in Steenbergen bang om ook fysiek in gevaar te komen als ze doorgingen met hun plannen? En welke rol hebben media in dit verhaal?

Steenbergen: AZC weg ermee!
In het stadje zouden zo’n twee- tot driehonderd mensen worden opgevangen, op verschillende locaties en voor maximaal  twee jaar. Toch deinsden de politici terug na de protesten van een groot deel van de inwoners. Mannen en vrouwen die tijdens een voorlichting luidkeels leuzen schreeuwen zoals “AZC weg ermee!”, alsof ze bij een voetbalwedstrijd zijn, of eieren gooien op de huizen van pro-AZC’ers. Het is dit soort gedrag dat de aandacht trekt van zowel de media als de politiek.

De protesten in Oranje
Het is niet de eerste keer dat er op een agressieve manier wordt geprotesteerd tegen de komst van asielzoekers. Ook in Oranje waren sommige inwoners boos en maakten ze het staatssecretaris Dijkhoff moeilijk om het dorp uit te gaan na het voortijdige verlaten van een bijeenkomst. Op deze avond zou hij namelijk uitleggen waarom er twee keer zo veel asielzoekers worden ondergebracht in Oranje. De auto van de staatssecretaris werd tegen gehouden en beschadigd door de bewoners van Oranje. Na dit incident is besloten om het aantal vluchtelingen zo snel mogelijk van 800 naar 700 te verminderen.

Zijn ze in Steenbergen en andere dorpen bang voor een situatie als in Oranje en hebben ze daarom bij voorbaat maar de schreeuwers gegeven wat ze wilden? Daar lijkt het wel op en zoals sommige raadsleden zelf zeggen is het afwijzen van de asielzoekers ook goed om het vertrouwen van de burgers te behouden.

Protest lijkt altijd slecht
Wat hebben de media te maken met dit verhaal over politiek en demonstraties? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat protesten in de media meestal als negatief worden weergeven. De media focussen over het algemeen op de agressie van protesten, in plaats van in te gaan op het doel van een protest. Toch is media-aandacht voor de demonstranten belangrijk, ook negatieve aandacht. Want, zoals het protest paradigma uitlegt, reageren autoriteiten alleen op sociale bewegingen wanneer deze in de media verschijnen.

Media stimuleren agressiviteit en angst
Zo kom je terecht in een cyclus: protesten zoeken media-aandacht om gehoord te worden door de politiek, maar de media zoeken een negatieve frame voor het protest. Waarna mensen bang worden voor protesten en misschien makkelijker diegene die hun stem verheffen hun zin geven. Daarnaast zien we in de media dat agressiviteit effect heeft, dus zullen anderen een voorbeeld nemen aan de schreeuwers om gehoord te worden.

De schreeuwers winnen
In Oranje zullen niet meer dan 700 vluchtelingen opgevangen worden en ook in Steenbergen zijn maar 100 asielzoekers, met verblijfsvergunning, welkom. De politiek is gezwicht voor de protesten, misschien uit angst voor agressiviteit. Of zoals Hanneke Somers, raadslid in Steenbergen, zegt: “Door een gebrek aan draagvlak onder de inwoners”. Het is in ieder geval duidelijk dat de media een rol spelen in het zaaien van angst voor protesten en dat de mening van de protestanten meer aandacht krijgt van de politiek.

Cover: Takver

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace