Het is half twaalf ’s avonds en je moet vanaf een vriendin naar huis. Het is maar drie straten lopen; vijf minuten en dan ben je thuis. Uit voorzorg heb je je live-locatie met een vriendin gedeeld en draag je een oversized jas over je jurkje. Voor je de donkere straat op stapt pak je je huissleutel al in je hand. Zo ben je zo snel mogelijk weer binnen en heb je een eventueel wapen al in de aanslag. De snelste route is door een donker steegje, maar je loopt liever een stukje om, om zo onder de straatlantaarns te blijven. Je bent super alert en schrikt van het kleinste geluid. Eenmaal thuis bonkt je hart nog in je keel.
Het sisverbod
Helaas voelen velen vrouwen en leden van de LGTBQI-gemeenschap dat het nodig is om voorzorgsmaatregelen te nemen voordat ze de deur uit gaan. Dit omdat ze nog te vaak en ongevraagd nagefloten, achtervolgd of zelfs fysiek benaderd worden op straat of tijdens het uitgaan.
Enkel de eerste en tweede kamer zouden een beperking in de grondwet kunnen aanbrengen en dit is helaas tot op de dag van vandaag niet gebeurd.
In 2018 wordt er in Rotterdam, Amsterdam en Tilburg actie ondernomen en wordt er een verbod op straatintimidatie ingesteld. Onder dit verbod valt het nafluiten, naroepen en achtervolgen van vrouwen. Het verbod krijgt de bijnaam sisverbod, aangezien mannen vaak een sisgeluid maken om zo de aandacht te trekken van vrouwen. Indien een man zich niet aan het verbod houdt riskeert hij een boete van maximaal 4100 euro of een celstraf van 3 maanden. Rotterdam was destijds de eerste gemeente die daadwerkelijk iemand voor de rechter sleepte na het meermaals lastigvallen van vrouwen op straat. Echter kwam deze zaak in hoger beroep te vervallen. Aangezien het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat het sisverbod in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting die in de grondwet vastgelegd staat. Enkel de eerste en tweede kamer zouden een beperking in de grondwet kunnen aanbrengen en dit is helaas tot op de dag van vandaag niet gebeurd.
#freeyourlegs
Nu het weer lente is en het lekkere weer al aardig begint door te komen is het jaarlijkse moment om de jurkjes en rokjes uit de kast te halen en de blote benen te showen opnieuw aangebroken. De meeste vrouwen denken echter nog wel even na voordat ze met hun jurkje aan de buitenlucht betreden. Buiten het feit dat veel vrouwen hun benen niet zo liefhebben en ze daarom liever verhullen, maakt een grote meerderheid van de vrouwen zich druk om de straatintimidatie die bij het tentoonstellen van de blote benen komt kijken. Hierdoor zal een vrouw dan toch eerder een broek aantrekken om zo dit overbodige en ongewenste commentaar te voorkomen. Gambettes Box, de organisatie achter de nieuwe trend om een abonnement te nemen op je panty’s, is het zat dat vrouwen zich zo druk maken over het laten zien van hun benen. Gambettes vindt dat iedereen zijn benen moet kunnen laten zien ongeacht of ze dun, dik, lang, kort, wit, bruin of misschien wel paars zijn. Om vrouwen aan te moedigen hun benen te laten zien en om aandacht te geven aan het onderwerp straatintimidatie, heeft Gambettes op 15 plekken door Amsterdam spiegels (op beenhoogte) geplaatst. hiermee word je uitgedaagd om een foto te maken van je benen op de manier dat je ze zelf het liefste ziet in de spiegel, zonder hierbij veroordeeld te worden. Door deze foto vervolgens samen met de hashtag #freeyourlegs op social media te posten help je straatintimidatie Nederland uit. Per geposte foto doneert Gambettes Box namelijk 5 euro aan de stichting straatintimidatie. Deze stichting strijdt al heel wat jaren voor een samenleving waarin iedereen gelijke toegang heeft tot de publieke ruimtes en niemand zich te gast hoeft te voelen. Het doel is om veiligheid en vrijheid van beweging te creëren voor iedereen, zonder belemmering of hinder van anderen.
Nee is nee
Dat hun grens nog regelmatig wordt overschreden weten veel vrouwen helaas maar al te goed.
Er is steeds meer aandacht voor het onveilige gevoel dat vrouwen en leden van de LGBTQI-gemeenschap ervaren op straat of in clubs. Dit wordt niet alleen duidelijk door de Instagram posts van benen in de spiegels, maar ook door het nieuwe nummer van zangeressen Maan en Bente. Met hun nieuwe single Nee is nee willen ze duidelijk maken dat vrouwen voor zichzelf moeten opkomen en duidelijk hun grenzen moeten aangeven. Vrouwen zijn de baas over hun eigen lichaam en maken zelf de regels uit, aldus Maan. Dat hun grens nog regelmatig wordt overschreden weten veel vrouwen helaas maar al te goed. Een van de grootste problemen is dat niet alle mannen snappen dat er sprake is van een probleem. Dit blijkt ook weer bij de reacties op sociale media over het nummer Nee is nee, Mannen zeggen dat ‘vrouwen gewoon een reden zoeken om te klagen’ en ‘zich aanstellen’. Ook mannen zullen dingen meemaken in hun leven die ze als vervelend ervaren. Toch zijn zij hoofdzakelijk de oorzaak van dit probleem. Straatintimidatie is namelijk een probleem voor vrouwen maar ván mannen.
Hopelijk zijn de acties van Gambettes Box en Maan en Bente niet de laatste, maar juist een aanzet voor anderen om straatintimidatie nog bespreekbaarder te maken. Vrouwen zouden zich geen zorgen moeten maken iedere keer dat ze de deur uit gaan. Het geluid van je earpods moet op normaal volume kunnen en je sleutels in je jaszak in plaats van in je hand, klaar om iemand van je af te weren. Hopelijk zijn er ook vrouwen die als ze in de spiegel kijken toch besluiten het jurkje aan te houden en er geen grote jas overheen te trekken.
Mocht je het nieuwe nummer van Maan en Bente nog niet gehoord hebben, kun je dit via deze link beluisteren.
Cover: Pexels
Edited by: Kim Bron