Picture of By Jorrit Hoekstra

By Jorrit Hoekstra

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]W[/mks_dropcap]at vroeger als een van de meest feestelijke weekenden van het jaar werd beschouwd, is de laatste jaren juist omgeslagen naar een van de meest beladen: de intocht van Sinterklaas werd ook dit jaar ontsierd door voor- en tegenstanders van de goedheiligman en consorten. In de nasleep van het nationale debat ging het zelfs zo ver, dat de intocht werd aangegrepen om in de voetbalwedstrijd FC Den Bosch – Excelsior buitenspeler Ahmad Mendes Moreira van de bezoekers racistisch te bejegenen.

Doodzwijgen
Hoewel het officiële wedstrijdverslag anders doet vermoeden (volgens Den Bosch was er slechts sprake van een normale ‘onderbreking’) was voor iedereen duidelijk dat afgelopen weekend op de velden van de Brabantse club een nieuw dieptepunt in het Nederlandse profvoetbal werd bereikt. Vanwege racistische liederen en provocaties gericht aan Mendes Moreira, voelde scheidsrechter Laurens Gerrets zich genoodzaakt om na negenentwintig minuten de wedstrijd te staken. Volgens de thuissupporters was er geen sprake van racisme, maar was het slechts een solidariteitssignaal met Zwarte Piet vanwege de intocht in Den Bosch eerder die dag. Dat de liederen aansterkten toen de donkere buitenspeler van de tegenstander aan de bal was, werd afgedaan als toevallig.

In andere woorden: ‘oeh oeh’ was bedoeld als ‘kra kra’

Haaks op de verklaring van de supporters stond vervolgens de reactie van de club zelf, waarin werd beweerd dat de gehoorde ‘apengeluiden’ verward werden met het geluid van kraaien, een bekende aanmoedigingskreet van de thuissupporters. In andere woorden: ‘oeh oeh’ was bedoeld als ‘kra kra’. De statements van Mendes Moreira na afloop, waarin hij aangaf dat hij met vreselijke ziektes werd geconfronteerd en zelfs was uitgemaakt voor katoenplukker, werden gemakshalve maar genegeerd. Maar misschien hoort dat ook bij het geluid van Neerlands’ nieuwste staatsvijand: de kraai. 

Uitgerekend Mendes Moreira haalde na de onderbreking zijn gram, door nog voor rust te scoren en met zijn handen achter zijn oren besloot voor het thuisvak te gaan juichen. Ook dit moest hij bekopen met de nodige verwensingen: door de trainer werd hij als ‘zielig mannetje’ bestempeld en online werd er door fans zelfs gesuggereerd dat juist dit gedrag zorgt voor de ontvangst die hij nota bene vóór de goal al kreeg. De wereld op zijn kop.

Trieste trend
Na racisme in Rusland, Italië en Bulgarije is dit in de afgelopen weken al het zoveelste incident in de voetbalwereld.. In Rusland kreeg Braziliaan Taison een rode kaart, nadat hij uit woede vanwege apengeluiden de bal het publiek inschoot. In het Italiaanse Verona, keerden. zowel de uit- als thuissupporters, zich massaal tegen aanvaller Mario Balotelli, omdat ook hij het lef had voor zichzelf op te komen. En toen Engeland vorige maand op bezoek ging voor het internationale kwalificatieduel met Bulgarije, werd het verwelkomd met een combinatie van swastika’s, antisemitisch gezang en het ondertussen bekende apengeluid. Na de wedstrijd ontkende de voetbalbond van Bulgarije het probleem en verkondigde dat er ‘gewoon gefocust moest worden op het voetbal’. Problemen die zich ‘normaal’ in de uithoeken van Europa afspelen, maar ondertussen ook bekend zijn in Nederland.

En met diezelfde problemen is FC Den Bosch toch wel een van de meest bekende. Het incident van zondag staat namelijk lang niet op zichzelf. Al in 2013, bijna zeven jaar geleden, werd voormalig AZ-spits Jozy Altidore het mikpunt van beledigende spreekkoren en werd er een paar maanden later door de leiding van de Brabantse club ingestemd met een nepvoorstel van Saoedische investeerders om vrouwen en homo’s het minder makkelijk te maken om wedstrijden van de club te bezoeken. Extra pijnlijk bleek later dat het om een grap ging, en er dus netto alleen maar slechte publiciteit voor FC Den Bosch overbleef.

Scheiding
De commentaren in de media schreven zichzelf: racisme hoort niet, voetbalvelden horen veilig te zijn en sport zou gescheiden moeten blijven van de debatten in de maatschappij en politiek. Een gedateerde opvatting die ook bij collega-voetballers op weinig steun kon rekenen. Georgino Wijnaldum, middenvelder van Liverpool en het Nederlands elftal, liet dan ook in een krachtig statement weten helemaal klaar te zijn met dergelijke acties én mensen: ‘’Als zoiets bij mij gebeurt, loop ik gelijk weg en kom ik niet meer terug. Het is een maatschappelijk probleem. Toch vind ik dat we als spelers elkaar moeten steunen, maar het is iets voor de politiek. Er moet keihard opgetreden worden tegen zulke praktijken, niet alleen tegen de spelers maar ook buiten de velden. Dit moet niet geaccepteerd worden in Nederland.’’

Misschien heeft de fanatieke aanhang van FC Den Bosch wel overmatig veel sympathie voor de feestdagen

Donkere mensen beledigen met Sinterklaas gerelateerde uitlatingen is juist hetgeen waar de meesten nu wel van realiseren dat het fout is. De verdediging van de club zelf laat veel te wensen over en het niet veroordelen van de acties zet alleen maar meer vraagtekens bij het morele gevoel van Den Bosch, zeker omdat het niet de eerste keer is. Maar misschien, heel misschien, heeft de fanatieke aanhang van FC Den Bosch wel overmatig veel sympathie voor de feestdagen. In datzelfde licht kunnen we 20 december, als de club het opneemt tegen de beloften van PSV, een massale cover van Mariah Carey’s All I Want for Christmas verwachten.

Cover: OpenClipart-Vectors

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace