Zuid-Korea is klaar voor de Winterspelen, waar blijft het publiek?

Picture of By Jorrit Hoekstra

By Jorrit Hoekstra

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et grootste sportevenement van de wereld wordt binnenkort weer afgetrapt: de Olympische Spelen. Dit jaar worden de Spelen gehouden in Peyongchang in Zuid-Korea. De Nederlandse atleten moeten tijdens het langebaanschaatsen, snowboarden en shorttrack de medailles mee naar huis nemen. Ze staan er echter wel alleen voor: het publiek heeft geen trek in een koud Korea.

Vanaf 9 februari wordt in het Zuid-Koreaanse Peyongchang de Olympische fakkel aangestoken en is daarmee het startsein voor een nieuwe editie van de Olympische Winterspelen gegeven. Namens Nederland reist er ook deze keer een grote groep aan topsporters af om zich met de internationale top in verschillende disciplines te meten. Statistiekbedrijf Gracenote heeft berekend dat de nationale enclave met negentien medailles huiswaarts keert: zes gouden, negen zilveren en vier bronzen medailles moeten de buit vormen. Het record van de vorige Winterspelen zal daarmee niet worden overtroffen. Nederland won in het Russische Sochi maar liefst 24 medailles. Verwacht wordt dat vooral de schaatsers voor Oranje het eremetaal in de wacht gaan slepen.

Dramatische kaartverkoop
Waar Peyongchang zich al geruime tijd klaarmaakt voor het grootste sportevenement van de wereld, is er echter nog één ding dat de Koreanen ontevreden stemt: de slechte kaartverkoop. Afgelopen november, slechts 3 maanden voordat de Spelen plaatsvinden, was slechts 31 procent van de kaarten verkocht. Een maand later was het aantal al opgeschroefd naar 55 procent, maar nog steeds loopt de kaartverkoop ver achter op de voorspelde aantallen. Zuid-Korea had gehoopt dat met behulp van de Olympische Winterspelen veel toeristen af zouden reizen naar Azië en zo de economie een flinke boost zou krijgen. Immers, het organiseren van de Olympische Spelen is duur maar de potentiële positieve effecten zijn immens.

Volgens de Franse regering kan de veiligheid van de Spelen niet worden gegarandeerd

Politieke spanningen
Eén van de redenen waarom het publiek bij de Spelen wegblijft is de spanning met buurland Noord-Korea. Leider Kim Jong-Un dreigt al een jaar om een kernoorlog te beginnen en dit schrikt toch vrij veel mensen af. Om deze reden besluiten veel mensen om niet naar Azië af te reizen. Volgens de Franse regering kan de veiligheid van de Spelen niet worden gegarandeerd en ook andere landen hebben al verscheidene keren aangegeven twijfels te hebben bij de algehele situatie in Korea. De twijfels bij de regeringen hebben ervoor gezorgd dat er vanuit het buitenland (nog) weinig interesse is voor de kaarten.

Afwezigheid topatleten
Niet alleen de politieke spanningen zijn een oorzaak voor de tegenvallende kaartverkoop. De absentie van topatleten wordt ook aangewezen als een grote factor. Tijdens het ijshockey zal de internationale top niet aanwezig zijn. ’s Werelds grootste ijshockeycompetitie,
NHL, heeft aangegeven dat spelers uit haar competitie niet mogen meedoen aan de Olympische Winterspelen. Een internationaal toernooi op het hoogste podium zonder topspelers is een flinke tegenvaller voor de organisatie. De kaartverkoop voor de ijshockeytoernooien ligt nog onder de 60 procent, terwijl het tijdens voorgaande jaren in Sochi en Vancouver in de stadions stampvol zat. Verder zorgt de complete absentie van Rusland op het evenement voor veel thuisblijvers. Dankzij eerdere dopingschandalen van het land zijn veel Russische sporters geschorst voor de Olympische Spelen of moeten onder de neutrale vlag uitkomen. Het gebrek aan atleten en concurrentie zorgt ervoor dat het voor toeschouwers een stuk minder aantrekkelijk wordt om  af te reizen naar het koude Peyongchang.

Het is te hopen voor Sven Kramer, Ireen Wüst en Sjinkie Knegt dat de tribunes vol zitten wanneer zij hun gouden plak in ontvangst mogen nemen

Eind goed, al goed?
De organisatie verwacht dat de kaartverkoop in de laatste maand nog toeneemt. Volgens het Internationaal Olympisch Comité zouden er vóór de start van het evenement nog maar maximaal 10 procent van de kaarten over moeten zijn. Naar verwachting zullen enkele bedrijven en andere grote groepen op het laatste moment een grote lading tickets kopen. Uiteindelijk zijn er één miljoen kaarten voor de bezoekers van de evenementen beschikbaar gesteld.

Peyonchang zelf is al sinds oktober klaar voor de Olympische Spelen. Alle twaalf de stadions zijn al gekeurd en getest en ook de openingsceremonie is uitgebreid gerepeteerd. Op de vorige Spelen, de zomer-editie in Rio de Janeiro, viel de kaartverkoop in eerste instantie ook tegen. Uiteindelijk waren 87 procent van de kaarten verkocht en zaten de stadions vol. Het is te hopen voor Sven Kramer, Ireen Wüst en Sjinkie Knegt dat de tribunes vol zitten wanneer zij hun gouden plak in ontvangst mogen nemen.

Cover: skeeze / Eindredacteur: Maxime van Baalen

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace