fbpx
20/08/2019 Communication Science news and articles

Ophef: zoenend op de cover van LINDA.meiden

Met veel ophef is gereageerd op de laatste LINDA.meiden: Monica Geuze en Anna Nooshin staan zoenend op de cover.


5 september was het zover: twee zoenende vrouwen op de cover. Ten eerste Anna Nooshin: voormalig studente Communicatiewetenschap aan de UvA, met meer dan 190.000 abonnees op YouTube en meer dan 498.000 volgers op Instagram, en daarnaast presentatrice op tv. Ten tweede Monica Geuze, onder andere in bezit van haar YouTube account met meer dan 350.000 abonnees en een Instagram account met meer dan 683.000 volgers. Doorbreken ze hokjes of schiet het in het verkeerde keelgat?

Hokjes
Volgens LINDA.meiden willen Monica Geuze en Anna Nooshin dat mensen stoppen met het in hokjes denken en hebben ze daarom de fotoshoot op deze manier gemaakt. Anna laat in de beschrijving onder een recente vlog weten: “Monica en ik wilden juist de taboo’s doorbreken die er bestaan rondom seksualiteit, gender en geaardheid. We willen met deze shoot laten zien dat het ok is om jezelf te zijn, ongeacht van je voorkeur voor geslacht.” Het interview in Linda Meiden gaat onder andere over menselijke gebreken, plastische chirurgie, onzekerheden, relaties, aantrekkelijkheid en negatieve reacties online.

“Wéér heteroseksuelen”
Naast veel positieve reacties, kwam er al snel veel kritiek op de coverfoto. VICE schrijft bijvoorbeeld “… als het wéér heteroseksuelen zijn die veinzen lekker ‘vrij’ te zijn in hun seksualiteit terwijl er, daartegenover, ongeveer ontzettend weinig lesbische of biseksuele stellen op de cover van de LINDA hebben gestaan, dan wringt dat. Het geveinsde lesbische en het biseksuele lichaam wordt bovendien eens effe in alle hoedanigheid geseksualiseerd, door onze favoriete vlog-vrouwen halfbloot en zoenend op de foto te zetten – iets dat in populaire cultuur wel erg vaak gebeurt, en allemaal bedoeld is voor het mannelijk oog.” Ook ging de hashtag #wiljeeroverpratenlinda viral, waarbij veel foto’s verschenen van zoenende lesbische en homoseksuele stellen.

In een interview reageerde Anna op de kritiek: “Ik hoor inderdaad van mensen dat zij vinden dat wij als heterovrouwen niet zoenend op de cover zouden mogen staan als er ook ‘echte’ lesbiennes zijn, die veel beter voor de LGBT-community kunnen staan. Ik vind dat je dan sowieso het hele doel van de shoot hebt gemist. Monica en ik willen met deze foto’s niet net doen alsof we op vrouwen vallen en we willen ook zeker niet doen alsof wij een boegbeeld zijn voor de LGBT-gemeenschap. Het is een uiting van vrijheid en het doorbreken van precíes dit soort vooroordelen. Je ‘mag’ als hetero-vrouw dit niet, je ‘mag’ dat wel… Daar willen we juist vanaf.”

Monica reageerde: “Mijn reactie op die kritiek is dat ik absoluut niet doe alsof ik niet hetero ben. Ik heb een relatie met een man en ben daar supergelukkig in, ik pretendeer niet dat ik biseksueel ben. Ik sta alleen écht voor het feit dat iedereen lekker moet doen waar hij of zij zin in heeft en dat mensen daar niet zo over moeten oordelen. Als iemand mij vraagt of ik zin heb om een dagje vette foto’s te schieten en ook nog eens wil zoenen met Anna Nooshin, dan heb ik daar absoluut heel veel zin in, ja.”

Lees het interview, juist voor die bekrompenheid is deze shoot gemaakt

‘Hoer’ en ‘slet’ 
Er zijn veel reacties op de foto’s met de woorden ‘hoer’ of ‘slet’ erin. In het artikel in LINDA.meiden staat de volgende quote van Monica: “Als een mannelijke dj zonder shirt draait, kraait er geen haan naar. Had ik in beha gedraaid, dan had ik een hele bak stront over me heen gehad. Raar, zo’n dubbele moraal.”

Anna: “Vrouwen onderling rekenen elkaar soms hard af. Als ik een lingeriefoto plaats, dan zijn de negatieve reacties vaak van vrouwen. Ze zeggen dat ik me moet schamen en een aandachtstrekker ben. En film ik een item met een man, dan krijg ik geheid de opmerking dat ik het met hem gedaan heb. Vermoeiend hoor”. Anna Nooshin kreeg ook nog veel reacties met betrekking tot haar Iraanse afkomst. Op dat commentaar reageert ze in de beschrijving van eerder genoemde vlog: “Tegen die mensen zou ik willen zeggen: lees het interview, juist voor die bekrompenheid is deze shoot gemaakt.”

Waarschijnlijk zal het artikel met de pikante foto’s een lange nasleur krijgen. Één ding is zeker, of het nou positief of negatief is, LINDA.meiden heeft iets teweeg gebracht.

Cover: Tamar Hellinga

Reacties

reacties

Related Posts

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

The consequences of power and design in Black Mirror

05/06/2019

05/06/2019

People are probably unaware that many powerful people in Black Mirror are abusing the technology. Medium shows how this happens in several episodes.

EnjoyInstagram