Media & Entertainment

Ophef: zoenend op de cover van LINDA.meiden

5 september was het zover: twee zoenende vrouwen op de cover. Ten eerste Anna Nooshin: voormalig studente Communicatiewetenschap aan de UvA, met meer dan 190.000 abonnees op YouTube en meer dan 498.000 volgers op Instagram, en daarnaast presentatrice op tv. Ten tweede Monica Geuze, onder andere in bezit van haar YouTube account met meer dan 350.000 abonnees en een Instagram account met meer dan 683.000 volgers. Doorbreken ze hokjes of schiet het in het verkeerde keelgat?

Hokjes
Volgens LINDA.meiden willen Monica Geuze en Anna Nooshin dat mensen stoppen met het in hokjes denken en hebben ze daarom de fotoshoot op deze manier gemaakt. Anna laat in de beschrijving onder een recente vlog weten: “Monica en ik wilden juist de taboo’s doorbreken die er bestaan rondom seksualiteit, gender en geaardheid. We willen met deze shoot laten zien dat het ok is om jezelf te zijn, ongeacht van je voorkeur voor geslacht.” Het interview in Linda Meiden gaat onder andere over menselijke gebreken, plastische chirurgie, onzekerheden, relaties, aantrekkelijkheid en negatieve reacties online.

“Wéér heteroseksuelen”
Naast veel positieve reacties, kwam er al snel veel kritiek op de coverfoto. VICE schrijft bijvoorbeeld “… als het wéér heteroseksuelen zijn die veinzen lekker ‘vrij’ te zijn in hun seksualiteit terwijl er, daartegenover, ongeveer ontzettend weinig lesbische of biseksuele stellen op de cover van de LINDA hebben gestaan, dan wringt dat. Het geveinsde lesbische en het biseksuele lichaam wordt bovendien eens effe in alle hoedanigheid geseksualiseerd, door onze favoriete vlog-vrouwen halfbloot en zoenend op de foto te zetten – iets dat in populaire cultuur wel erg vaak gebeurt, en allemaal bedoeld is voor het mannelijk oog.” Ook ging de hashtag #wiljeeroverpratenlinda viral, waarbij veel foto’s verschenen van zoenende lesbische en homoseksuele stellen.

In een interview reageerde Anna op de kritiek: “Ik hoor inderdaad van mensen dat zij vinden dat wij als heterovrouwen niet zoenend op de cover zouden mogen staan als er ook ‘echte’ lesbiennes zijn, die veel beter voor de LGBT-community kunnen staan. Ik vind dat je dan sowieso het hele doel van de shoot hebt gemist. Monica en ik willen met deze foto’s niet net doen alsof we op vrouwen vallen en we willen ook zeker niet doen alsof wij een boegbeeld zijn voor de LGBT-gemeenschap. Het is een uiting van vrijheid en het doorbreken van precíes dit soort vooroordelen. Je ‘mag’ als hetero-vrouw dit niet, je ‘mag’ dat wel… Daar willen we juist vanaf.”

Monica reageerde: “Mijn reactie op die kritiek is dat ik absoluut niet doe alsof ik niet hetero ben. Ik heb een relatie met een man en ben daar supergelukkig in, ik pretendeer niet dat ik biseksueel ben. Ik sta alleen écht voor het feit dat iedereen lekker moet doen waar hij of zij zin in heeft en dat mensen daar niet zo over moeten oordelen. Als iemand mij vraagt of ik zin heb om een dagje vette foto’s te schieten en ook nog eens wil zoenen met Anna Nooshin, dan heb ik daar absoluut heel veel zin in, ja.”

Lees het interview, juist voor die bekrompenheid is deze shoot gemaakt

‘Hoer’ en ‘slet’ 
Er zijn veel reacties op de foto’s met de woorden ‘hoer’ of ‘slet’ erin. In het artikel in LINDA.meiden staat de volgende quote van Monica: “Als een mannelijke dj zonder shirt draait, kraait er geen haan naar. Had ik in beha gedraaid, dan had ik een hele bak stront over me heen gehad. Raar, zo’n dubbele moraal.”

Anna: “Vrouwen onderling rekenen elkaar soms hard af. Als ik een lingeriefoto plaats, dan zijn de negatieve reacties vaak van vrouwen. Ze zeggen dat ik me moet schamen en een aandachtstrekker ben. En film ik een item met een man, dan krijg ik geheid de opmerking dat ik het met hem gedaan heb. Vermoeiend hoor”. Anna Nooshin kreeg ook nog veel reacties met betrekking tot haar Iraanse afkomst. Op dat commentaar reageert ze in de beschrijving van eerder genoemde vlog: “Tegen die mensen zou ik willen zeggen: lees het interview, juist voor die bekrompenheid is deze shoot gemaakt.”

Waarschijnlijk zal het artikel met de pikante foto’s een lange nasleur krijgen. Één ding is zeker, of het nou positief of negatief is, LINDA.meiden heeft iets teweeg gebracht.

Cover: Tamar Hellinga

Reacties

reacties

Moira Arrarte
Als redacteur schrijft Moira (20) het liefste over media, marketing en mensen. Alhoewel ze half Uruguayaans is en naar meer dan 25 landen over de hele wereld heeft gereisd, blijft Amsterdam haar lievelingsplek op aarde. Als het een beetje lekker weer is zit ze dan ook het liefste aan de gracht met haar benen naar beneden bungelend pizza te eten.

    You may also like

    Comments are closed.