Zo maken we Europa sexy

Picture of By Menno Woudt

By Menno Woudt

Toegegeven, ik moest ook nog even opzoeken wanneer de Europese Parlementsverkiezingen volgende maand precies gehouden worden. Dat blijkt dus 22 mei te zijn. Waar Tweede Kamerverkiezingen een maand van tevoren al volop in het nieuws zouden zijn, druppelt de berichtgeving over de ‘toch niet zo heel onbelangrijke’ verkiezingen in de Europese Unie maar langzaam binnen. Europa is niet sexy. En daar wordt gelukkig het een en ander aan gedaan.

Stem wijzer, gebruik de stemwijzer
Sinds deze week is de Stemwijzer weer in gebruik. Altijd een spannend moment wanneer de lijsttrekkers bij de kick-off de vragenlijst zelf gaan invullen – het zou zo zonde zijn als de lijsttrekker van de PVV opeens ‘PvdA’ tevoorschijn ziet komen. Aan de hand van dertig stellingen volgt een alles behalve bindend advies over wat je met de Europese Verkiezingen kan gaan stemmen. Let wel, de keuze is beperkt tot de Nederlandse partijen. Volgende week komt ook een meer supranationale, bijna Europese versie online: VoteMatch. Hierin kun je zien welke partijen uit andere Europese landen bij je passen. Nog een week wachten dus – tot die tijd kun je altijd de Duitse ‘Wahl-O-Mat’ invullen. Es ist ja wunderbar!

Europa Doe Je Zo
Ook de bejaarde jongerenzender BNN ziet in dat Europa niet heel veel jongeren dagelijks bezighoudt. Daarom duiken programmamakers Lars Gierveld en Sytske Jellema, bijna net zo onbekend als menig Europarlementariër, in de wereld van de europolitiek. In Europa Doe Je Zo wordt onderzocht waarom Europa zo weinig leeft onder jongeren en proberen de presentatoren met een pop-up campagnebureau de europolitiek begrijpelijk te maken voor jongeren. Volgens BNN is Europa juist onwijs levendig: ‘een groot internationaal mierennest waarin parlementariërs, medewerkers, bodes, tolken en lobbyisten door elkaar krioelen.’ Op de website van het BNN-programma kun je ook nog meewerken aan een onderzoek naar de bekendheid van EU-politici. Van de VU, dat wel. Maar doe maar gewoon. Europa Doe Je Zo is vanaf dinsdag 6 mei op de buis.

Interactief. Wel zo leuk.
Europa blijft een vaag en abstract instituut. Toch probeert deze website daar verandering in te brengen. Onder andere met een puik vormgegeven Europese landkaart met daarop alle benodigde informatie over de Europese verkiezingen volgende maand – ‘what you need to know in order to vote’. Tevens hebben ze een handige routebeschrijving ontwikkeld, die wel verdacht veel lijkt op de Londense underground. Twitteropolis heet ‘ie, met daarop een plattegrond van het Europees Parlement op Twitter. Had ik al gezegd dat ‘ie interactief is? Sexy toch?

‘WE ARE NOT SEXY AND WE KNOW IT’
En is zelfkennis ook niet enorm aantrekkelijk?

Afbeelding: Flickr/MPD01605

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace