et schijnt dat er een tijd is geweest zonder email, WhatsApp, Facebook en Twitter. Een tijd waar menigeen op dit..."/> et schijnt dat er een tijd is geweest zonder email, WhatsApp, Facebook en Twitter. Een tijd waar menigeen op dit..." />
23/03/2019 Communication Science news and articles

Zender, postduif, ontvanger

et schijnt dat er een tijd is geweest zonder email, WhatsApp, Facebook en Twitter. Een tijd waar menigeen op dit…


Het schijnt dat er een tijd is geweest zonder email, WhatsApp, Facebook en Twitter. Een tijd waar menigeen op dit moment niet in zou willen leven: alleen het idee al niet meer te kunnen appen waar je je op dit moment bevindt bezorgt een claustrofobisch gevoel. Nee, dat gebeurde vroeger met een gevleugelde versie van WhatsApp: de postduif. Een medium met een lange staat van dienst en misschien ook wel een toekomst?

De duikvlucht in het verleden
Het zal wel even geleden zijn dat je van je beste vriendin een lief berichtje kreeg via een postduif. Hoe groots en belangrijk WhatsApp nu ook mag zijn in het onderhouden van contact met iedereen, ‘all over the world’, de postduif is duizendmaal belangrijker geweest in de geschiedenis. De oude Egyptenaren maakten al gebruik van de postduif en eerder nog stuurde Noah vanaf zijn ark een duif om te kijken of de vloedgolf eraan kwam, bij gebrek aan #vloedgolf. De Grieken en Romeinen begonnen met het tam maken van de duiven: de helft ervan aten ze op, de andere helft werd gebruikt als boodschapper. Sultans in het Verre Oosten verstuurden berichten en ook ver in de middeleeuwen was post versturen per duif niet ongebruikelijk.

De echte kracht van de postduif kwam pas in de grote oorlogen tot uiting. De Eerste Wereldoorlog heeft niet alleen menselijke helden, maar ook helden met veren voortgebracht: duiven die met hun berichten de troepen op het slagveld op de hoogte konden brengen en berichten konden versturen naar het thuisfront. In de Tweede Wereldoorlog was de telex en de telefoon makkelijk te onderscheppen – de postduif daarentegen was vogelvrij. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Duitsers elke duif die ze zagen vliegen verafschuwde: niet alleen bepaalde bevolkingsgroepen maar ook duiven konden beter onderduiken, voordat ze door een kogel geraakt zouden worden.

De postduif anno nu
Na de Tweede Wereldoorlog was het wel gedaan met de postduif. Nieuwe technieken van communicatie namen de overhand, de postduif werd steeds meer inzet voor duivensport. Toch worden op sommige plekken in de wereld duiven nog altijd gebruikt om bepaalde informatie te versturen, korte berichtjes. Of drugs. Dat is niet zo verwonderlijk, want een postduif heeft nog altijd heel gunstige specificaties. Een postduif is namelijk betrouwbaar: waar een bericht via je smartphone nog wel eens niet verzonden wordt, weet de postduif altijd haar weg te vinden – weer of geen weer. Je kan zelfs een camera aan de poot van de duif vastmaken: wifi-functie beschikbaar, check. Ze zijn er in verschillende kleuren, kunnen meer dan 140 tekens met zich meebrengen en je hoeft ze niet op te laden, alleen af en toe wat vogelvoer. Denk dus nog even goed na of je binnenkort de nieuwste Iphone neemt, want een postduif is zo gek nog niet!

Cover: Edw, H. Mitchell

1107 Total Views 4 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram