Waarom zo onaardig tegen De Vrouw?

Picture of By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]A[/mks_dropcap]lways be yourself. Unless you can be a unicorn. Ons wordt verteld dat we altijd onszelf moeten zijn. Dat geldt voor mannen én vrouwen. Toch moeten bepaalde bekende manspersonen in Nederland het een en ander zeggen over vrouwmensen in Nederland. Of eigenlijk over hoe ze er zouden moeten uitzien en zich moeten gedragen. Heren, waar komt dat belerende vingertje opeens vandaan?

Nederlandse mannen kunnen zich nog wel eens denigrerend uitlaten jegens De Vrouw. De meest bekende mannelijke vrouwenhater uit de Nederlandse mediawereld is waarschijnlijk Maxim Hartman. Presentator bij ‘Meer voor mannen’-zender RTL 7 en sinds dit jaar ook actief als voetbaljournalist bij de NOS. Altijd heeft hij een woordje klaar over de andere sekse, maar waarom? Is het de frustratie van een voornaam bezitten die voor zowel jongens als meisjes gangbaar is? Ik weet het niet.

Er zijn nog meer mediacoryfeeën die zich op z’n zachts gezegd neerbuigend uitlieten over vrouwmensen. Neem Gandor Bronkhorst, hoofdredacteur van Esquire.nl. Hij opent zijn betoog met de volgende vlammende tekst: “Eerlijk gezegd wist ik niet dat emancipatie nog steeds zo’n hot topic is in Nederland.” Waarschijnlijk omdat je een plaat voor je kop hebt? Afijn, hij vindt het prachtig dat de vrouw zich zo vrijgevochten heeft, maar ‘ze hebben steeds vaker de neiging om de man te willen remodelleren naar hun eigen ideaal’. En dat mogen vrouwen zich best aanrekenen, aldus Bronkhorst. Hij sluit zich hiermee aan bij oud-voetballer Evgeniy Levchenko. “Nederlandse vrouwen zijn mooi, maar waarom doen ze zo weinig moeite?”, zei hij tegen het AD.

Waylon kan zich waarschijnlijk wel vinden in bovenstaande uitspraken, gezien zijn teksten bij Beau Monde: “We leven in een land waarin we de mogelijkheid hebben altijd schoongewassen en fris gekleed de deur uit te gaan. Waarom gaan we niet een stapje verder en doen we een beetje meer ons best met zijn allen?” Het is wel jammer dat Waylon zelf er soms ook uitziet als een zwerver. Hypocriet.

Het is storend om te zien hoe mannen denken te weten hoe de vrouw er eigenlijk uit zou moeten zien.

De reden voor het opleggen van een bepaald ideaal door deze haantjes voor De Vrouw, komt door het volgende: “De vrouw rukt op, de man kan geen man meer zijn want moet zich aanpassen aan háár wensen, tijd om de vrouw weer even op haar plek te zetten.” Was getekend, Liesbeth Rasker in ELLE. Het is storend om te zien hoe mannen, die toch wel het label ‘trots’ dragen, denken te weten hoe de vrouw er eigenlijk uit zou moeten zien. Niet in trainingspak naar de supermarkt, maar opgemaakt en als het kan gedrapeerd in een jurk met hakken van minstens tien centimeter eronder. Is de wereld dan een stukje mooier? Nee. Dat hebben de vrouwen van advocatenkantoor Van Essen Advocaten bewezen. Zij profileerden zich juist als de vrouw die wél moeite wilde doen. Eindstand: ze werden vergeleken met prostituees. Chic.

Vrouwen mogen niet verslonzen, dus het moet allemaal wat netter. Maar niet té uitgedost, want dan ben je een vrouw die het oudste beroep ter wereld uitoefent. Kunnen we niet even normaal doen met z’n allen? Johan Derksen ziet eruit alsof hij honderd is en Waylon is net een zwerver. Nou en. Ze kiezen hier zelf voor én dat mag. Ik heb zelf ook wellicht net iets te lang haar en het is ook ongewassen en onverzorgd tijdens het schrijven van dit artikel. Dat mag, maar als een vrouw dit zou zeggen, is het huis misschien wel te klein. Iets met twee maten?

Daarom zeg ik als man tegen De Vrouw: doe wat je hart je ingeeft. En onthoud daarbij het volgende: Always be yourself. Unless you can be a unicorn.

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace