fbpx
24/05/2019 Communication Science news and articles

Waarom veiligheidsdiensten onderling zo slecht communiceren

De geheime diensten in Europa hebben helemaal geen tijd om ons te bespioneren, ze hebben het namelijk veel te druk met het zoeken naar mogelijke terroristen. Misschien zou communiceren en samenwerken alles net even wat makkelijker kunnen maken, maar dat vertikken ze.


De geheime diensten worden weer volop besproken. CIA (VS), MI6 (Engeland), FSB (Rusland), DCRI (Frankrijk), her en der nog wat afkortingen en uiteraard onze eigen AIVD. Allemaal zijn ze bezig met het zoeken naar potentiële terroristen, sabotage, spionnen, het stelen van Nederlandse schilderijen en het gluren in jouw browsegeschiedenis. Er is echter één ding dat ze niet de hele dag doen, en dat is met elkaar communiceren.

Gestolen schilderijen en Thalys-schutter
Oké ze zijn niet allemaal bezig met het stelen van Nederlandse schilderijen, maar er is vandaag wel bekend gemaakt dat de Oekraïense geheime dienst SBU mogelijk  een rol heeft gespeeld in de diefstal van 24 schilderijen in Hoorn. Een goede reden voor de geheime diensten om boos op elkaar te zijn en expres wantrouwig met elkaar te communiceren. En dat heeft gevolgen:

Vrijdag 21 augustus van dit jaar werd een man in de Thalys van Brussel naar Parijs overmeesterd door enkele Amerikaanse mariniers. Het betrof hier de heer Ayoub el Kahzzani, die dacht dat het een goed idee was om met een geladen Kalasjnikov en een zak vol magazijnen de trein in te stappen en aldaar zijn, zich nergens van bewust zijnde, medemens naar het hiernamaals te schieten. Gelukkig was er een klein groepje mariniers aanwezig om El Kahzanni te overmeesteren en de aanslag te verijdelen. Even werd er nog gedacht dat het zo goed geregeld was dat er militairen aanwezig waren op de plek waar een aanslag zou worden gepleegd. Niets was minder waar: de aanwezigheid berustte puur op toeval en, erger nog, onze eigen veiligheidsdiensten in Europa faalden keihard om ook maar iets te doen aan dit gevaar. De geheime diensten van zowel Spanje, Frankrijk en België hielden El Kahzanni al in de gaten maar deelden hierover waarschijnlijk veel te weinig informatie met elkaar.

“Er wordt nog te veel James Bondje gespeeld”

Twijfel in de gehele Tweede Kamer
Ook de Tweede Kamer betwijfelde na de verijdelde Thalys-aanslag of de Europese geheime diensten wel goed met elkaar communiceren. Op 2 september werd er daarom gedebatteerd over de internationale samenwerking en dan vooral het delen van informatie, maar dit bleek een lastige opgave te zijn. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk gaf weinig antwoorden met betrekking tot de geheime dienst wegens de staatsveiligheid. Plasterk voegde hieraan toe dat er wel degelijk informatie wordt gedeeld, maar met het ene land meer dan met het andere.

Oorsprong van de miscommunicatie
Waar komt alle miscommunicatie, of gebrek aan communicatie, nu eigenlijk vandaan? “Er wordt nog te veel James Bondje gespeeld. Veiligheidsdiensten zijn meer bezig met het elkaar te bespioneren dan met gegeven uitwisselen’’, zo duidde Ronald van Kaak (SP) de situatie. Veiligheidsdeskundige Glenn Schoen vertelde aan EenVandaag dat de meeste veiligheidsdiensten al tweehonderd à driehonderd jaar bestaan, maar dat ze nooit ontworpen zijn om samen te werken. Verder is er sprake van ondercapaciteit. Er worden tienduizenden potentiële terroristen in de gaten gehouden en om één persoon een hele dag in de gaten te houden is een team van 24 man nodig, vertelt onderzoeksjournalist Kristof Clerix ook aan EenVandaag. Als die getallen kloppen dan heb je een onmogelijke hoeveelheid van 240 duizend tot 480 duizend medewerkers nodig om alle gevaren in de gaten te houden. Stop dus maar met je druk te maken over de afluisterpraktijken en het meegluren van de AIVD, daar hebben ze blijkbaar helemaal geen tijd voor. Er werken bij de AIVD namelijk ongeveer 1400 mensen.  

Met je vrienden praat je wel
Het gaat overigens ook wel eens goed. Zo werd een aanslag in het stadion van Hannover, waar Nederland tegen Duitsland zou spelen, afgelopen maand verijdeld nadat Frankrijk informatie deelde met de Duitse inlichtingendienst. Er zouden naar aanleiding van deze informatie vijf bomaanslagen zijn voorkomen. Deze twee landen zijn westerse vrienden van elkaar dus die praten wel, maar volledige Europese samenwerking? Dat gaat nooit gebeuren, we vertrouwen elkaar simpelweg niet. Wanneer er in Nederland een verdacht persoon in een gedeelde database wordt gezet, dan zou de Poolse grenswacht dit ook kunnen zien en daar zijn de westerse inlichtingendiensten helemaal niet blij mee. De mentaliteit van de Koude Oorlog lijkt wat dat betreft soms nog wel eens aanwezig te zijn in spionnenland. Kennis is nu eenmaal macht en je verliest wat van die macht als je jouw kennis met iedereen gaat delen. En ja, dat willen ze bij de geheime diensten niet. 

Cover: duncanh1

1127 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

EnjoyInstagram