Opinion

Waarom een gangsterrapper Blendle Premium de shit vindt

Blendle Premium is de shit, en ik zal je zeggen waarom. Geen bullshit-argumenten – ik ga je dus niet als een straatverkoper vertellen dat je voor slechts drie biertjes per maand een vet voordelig abonnement krijgt (maar dat is wel zo).

“Blendle stopt, maar we houden je geld.” Met deze woorden kondigde Alexander Klöpping het nieuws aan. Het was een geintje om aandacht te trekken voor een concept dat aandacht verdient. Voortaan krijg je voor zo’n 35 cent (!) per dag twintig (!) artikelen voorgeschoteld. Een deel op basis van je klikgedrag en een deel gewoon omdat het goede verhalen zijn, los van je eigen bubbel. “Hopelijk word je er net zo enthousiast van als ik”, sloot Klöpping af. En inderdaad, Premium is in één woord fantastisch. Een soort Netflix of Spotify voor nieuws. Grote kans dat jij een sceptische, niet voor nieuws betalende student bent. Maar echt: néém dat abonnement.

Vooropgesteld: ik ben een nieuwsjunk. Lees jij geen nieuws? Dan neem ik je niet serieus. There, I said it.

In tijden waar nepnieuwstrap er niet in – het nieuws domineert, is échte journalistiek misschien wel de belangrijkste industrie ter wereld. Het voordeel van kranten en bladen is dat ze nieuws trager brengen dan een ‘online-only’. Ze hebben één harde deadline en tot die tijd hebben en nemen ze vaak de tijd om zaken net wat beter uit te zoeken. Heb je dan garantie op ‘het ware’ nieuws? Nee, maar de kans op klakkeloos overnemen daalt wel. Sowieso is objectieve waarheid in berichtgeving een illusie, dat weten we allemaal. Maar hé, met Blendle Premium lees je berichtgeving van praktisch elk medium, en de waarheid, die zit dan vaak in het midden. Ook prikt Blendle door de veelbesproken filterbubbel.

Noem eens drie dingen die je gisteren op Facebook hebt gezien

Je bent af als je geen nieuws volgt – zéker als communicatiestudent. Je kunt aan de hand van het nieuws beter je mening vormen, je kunt anderen beter overtuigen én je leert er beter door schrijven. Je wordt er simpelweg slimmer van. Uiteindelijk krijg je een goede baan dankzij je kennis, niet met het kijken van kattenfilmpjes op Facebook.

Een vriend zei dat hij Facebook beschouwt als puur entertainment, net zoals bijvoorbeeld televisiekijken. Daar is an sich niets mis mee, maar het is niet meer dan dom vermaak. En dat terwijl steeds meer mensen aangeven dat Facebook en andere sociale media hun belangrijkste nieuwsbron zijn. Het sociale netwerk is alleen niet beter dan pakweg een matige film op SBS6 die onderbroken wordt door Hart van Nederland.

https://www.youtube.com/watch?v=V2h8fKTb_tU

We nemen de proef op de som. Gemiddeld zitten we 50 minuten per dag op Facebook en wij studenten trekken dat gemiddelde vermoedelijk eerder omhoog dan omlaag. Kun jij drie dingen noemen die je er gisteren hebt gezien? En dan van pagina’s, niet van vrienden. Vermoedelijk niet. Facebook is zo vluchtig dat je niet eens onthoudt wat je hebt bekeken. Sterker nog, ik durf te beweren dat je Facebook weleens afsluit om vervolgens doodleuk tien seconden later onbewust Facebook weer te openen.

Je zou natuurlijk ook een krant kunnen nemen, maar na een aantal proefabonnementen van twee of vier weken weten de meesten van ons dat je nauwelijks de tijd neemt om die krant echt door te nemen. Via ouders, broer en zus kan ik de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad online lezen. Meer dan een incidenteel – oké, op social media tegengekomen – los stuk lees ik uiteindelijk zelden. Nee, dan Blendle, waar je het beste uit 120 kranten en tijdschriften krijgt voorgeschoteld. Vergeleken met een papieren krant is het duurzamer en praktischer. Achteroverleunen en lezen. Daarbij kost het de helft van een krantenabonnement.

Nieuwsaanbod op Blendle.

Toegegeven, onderzoek wijst uit dat mensen die minder nieuws lezen, gelukkiger zijn. Ignorance is bliss. Maar die gelukkige onwetenden zijn óók de mensen die alles op Facebook voor waar houden en de mensen die tegen Obamacare zijn, maar vóór de ACA. Uit ander onderzoek blijkt overigens ook dat veel mensen ongelukkiger worden van Facebook.

Om met de woorden van rapper Immortal Technique af te sluiten: The most gangster shit in the world is to know what’s going on. 

Abonnement afsluiten op Blendle Premium? Doe dat via een browser. Je betaalt dan €99,- per jaar of €9,99 per maand. Afsluiten via de app kost €12,99 per maand (Alexander Klöpping, dóé hier iets aan. Met je 2.0.).

Cover: Sollok29

Reacties

reacties

Jorit Hajema
Jorit Hajema is voormalig hoofdredacteur van Medium. In 2014 behaalde hij zijn bachelor Communicatiewetenschap en tegenwoordig werkt hij als Copywriter bij Yune. Tussen de bedrijven door is hij nog bezig aan zijn scriptie voor de master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Opinion