fbpx
24/08/2019 Communication Science news and articles

Vrijheid van meningsuitbuiting: moet ik altijd zeggen wat ik denk?

Wij Nederlanders staan bekend om onze botheid en ik-mag-alles-zeggenmentaliteit. Maar waar houdt de vrijheid van meningsuiting op?


Bevrijdingsdag: voor velen verworden tot niet meer dan een extra vrije dag, een excuus om op een festival met een biertje in de hand te staan. Want wat vieren we eigenlijk? Op 5 mei vieren we dat we in 1945 zijn bevrijd van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking. Hier hoort vrijheid van meningsuiting ook bij. Wij Nederlanders zijn hier bijzonder goed in, en ventileren onze mening dan ook te pas en te onpas. Waar ligt de grens voor wat je mag schrijven en zeggen?

Waar ligt de grens?
Deze vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Er blijkt, zoals zo vaak, een grijs gebied te liggen tussen ja en nee. Je zult het met me eens zijn dat gearresteerd worden omdat je een kritische tweet plaatst over een rancuneuze sultan, faliekant indruist tegen het vrije woord zoals wij dat in Nederland kennen. Anderzijds kun je je afvragen of vrijheid van meningsuiting gebruikt mag worden als excuus om een vaderlandse traditie en eerbetoon als de dodenherdenking te boycotten. Immers zijn het de helden en slachtoffers van toen, die het mogelijk hebben gemaakt dat wij nu met een biertje in de hand kunnen twitteren over het prachtige weer. 

Op de vraag waar de grens ligt van vrijheid van meningsuiting, zullen veel Nederlanders antwoorden: “ik mag zeggen wat ik wil”. Helaas werkt het niet zo. Zelfs de vrijheid van meningsuiting kent grenzen. De grens ligt, op dat punt waar het in aanraking komt met de rechten van een ander of daar waar het strafrecht de grens stelt. Dat leidt meestal tot een belangenafweging. Dat iemand zich beledigd voelt, is bijvoorbeeld nog niet per definitie voldoende om de vrijheid van meningsuiting in te perken, maar de vrijheid van meningsuiting is ook geen vrijheid om mensen ongelimiteerd te mogen beledigen.

Met de kracht van een kalasjnikov vuren wij onze mening het internet op

Deze afweging van belangen kunnen wij niet alleen maken, daarvoor hebben we elkaar nodig. Dingen zijn nu eenmaal niet altijd zoals je denkt dat ze zijn. Zoals in een goede discussie, waarin je aanvankelijk sterk overtuigd bent van je eigen mening. Door te luisteren naar de mening van de ander, kom je uiteindelijk tot de conclusie dat de waarheid ergens in het midden ligt. Een resultaat dat je met zijn tweeën behaalt: door met elkaar te praten, niet over elkaar.

Luisteren
Dat luisteren naar elkaar lijkt iets te zijn waar wij Nederlanders slecht in zijn. Met de kracht van een kalasjnikov vuren wij onze ‘mening’ het internet op. Ik schrijf ‘mening’, want een mening impliceert dat er over nagedacht is: een bewuste gedachte over iets of iemand. Het simpelweg afvuren van een loze kreet zonder rede en inhoud, om vervolgens achterover te leunen en te kijken hoeveel slachtoffers je maakt, valt mijns inziens niet onder de noemer vrijheid van meningsuiting. Wat dat betreft lijkt het soms of we onze eigen oorlog voeren, geen oorlog van het zwaard, geen oorlog met een geweer. Niet eens een oorlog met de pen, maar een oorlog van 140 tekens.

Twee minuten
Te vaak verdedigen wij de shit die we uitkramen met ‘vrijheid van meningsuiting’. Inderdaad, de uiting van één mening. Hiermee lijken we te zeggen dat de andere mening er niet toe doet. We buiten onze vrijheid uit door de ander te overschreeuwen: vrijheid van meningsuitbuiting. Hoe dan ook lijkt de manier waarop de vrijheid van meningsuiting nu is ingevuld hypocriet: hij wordt bepaald door extremen, terwijl het midden genegeerd en overschreeuwd wordt. Mijn advies voor vandaag? Geniet, drink, dans en zing in naam van de vrijheid. Denk daarbij wel na voor je shit uitkraamt, vaker twee minuten stilte houden om even na te denken, zou zomaar eens het verschil kunnen maken. 

Cover: Newtown grafitti

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram