fbpx
20/09/2019 Communication Science news and articles

Veelvraat Apple dreigt te worden opgeslokt

Terwijl haar omzet daalt, houdt Apple vast aan de voorheen ingeslagen wegen: met dure ‘flagship’ smartphones, die nog groter worden dan ze al zijn, hoopt Apple de koers door te zetten, maar in hoeverre zijn ze klaar voor de concurrentie? Medium geeft je een overzicht van de huidige markt waar Apple zich in bevindt.


Schoorvoetend moest Apple afgelopen week opbiechten dat het niet langer meer omzet draait dan verwacht. In een brief van directeur Tim Cook werd bekendgemaakt dat er dit kwartaal ‘slechts’ 84 miljard dollar en dat – misschien nog wel belangrijker – de nieuwe iPhone bij lange na niet zoveel verkoopt als gehoopt. Ook concurrent Samsung heeft al moeten inspelen op de meer kieskeurige consumenten en voelde zich daarom zelfs gedwongen om een fabriek in China te sluiten. Budgetontwikkelaars als Huawei en Xiaomi verbreken paradoxaal genoeg met hun goedkopere technologie juist het ene na het andere record.

Daling
Ondanks de toegenomen koopkracht en positievere verkoopresultaten in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten liet het nieuws de aandeelhouders van Apple flink schrikken: een aandeel in het bedrijf daalde meer dan tien procent, van $158 per aandeel naar $142 per aandeel. De BBC
 wist te melden dat niet alleen de gestagneerde verkoop van de telefoons reden is voor het lage vertrouwen, maar ook macro-economische zaken als het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Immers, als producten uit the land of the free niet langer naar de grootste Aziatische markt kunnen worden gebracht loop je altijd tegen tegenvallende resultaten aan.

Maar de gigant zelf wordt ook niet buiten schot gehouden. De dure prijs van de nieuwste iPhone-telg zou veel mensen weerhouden van de aankoop en bij een kleine terugloop in koopkracht zou de daling nog erger worden ingezet. Ook de matige services die Apple biedt komen de verkoop niet ten goede. Zo is er nog weinig bekend over de nieuwe videodienst en de eigen gezondheidsapps. Daarnaast vragen de investeerders zich af of ApplePay, de App Store en AppleMusic wel écht zo groot kunnen worden als het bedrijf beweert.

Ranglijsten
Niet langer is er op de telefoonmarkt sprake van een top twee, zoals dat jaren het geval was. Toen voerden Apple en Samsung op alle fronten de markt aan, maar Apple is dankzij een ware machtsverschuiving vervallen naar een derde plaats. Wereldwijd tweede is nu Huawei, terwijl Samsung nog steeds marktleider is. Groot verschil is dat de goedkoopste iPhone nog steeds €860 euro moet
kosten, terwijl er voor het vlaggenschip van concurrent Samsung slechts €700  moet worden afgetikt. Huawei-gebruikers komen helemaal goed weg: zij betalen slechts €650. Een groot verschil is ook nog dat er verschillende, andere telefoons van Samsung en Huawei zijn die goedkoper zijn. Zo krijgt de consument voldoende keuze, terwijl er bij Apple slechts op één specifieke sectie wordt gericht. Als dat fout gaat, trekt dat de hele telefoon afdeling mee en dalen de aandelen.

Tot op heden maakt Apple er nog geen probleem van: eerder werd al aangekondigd dat de nieuwe iPhones van 2019 nóg een stukje groter worden dan collectie van afgelopen november. Daar hangt natuurlijk ook een nog forser prijskaartje aan. Met een mogelijk nieuwe collectie iPads die volgend najaar ook het licht zou moeten zien wordt er per product meer verdiend, maar lijkt het wel dezelfde koers in te slaan die er nu juist voor zorgt dat verschillende consumenten weglopen en de omzet een dalende lijn heeft ingezet.

Heeft Apple een oplossing?
Reden voor een crisis is er echter nog niet bij het technologiebedrijf. Met de computers, laptops en iPads erbij worden er nog steeds duizelingwekkende winsten gemaakt en met de komende diensten in 2019 zou dat alleen maar moeten worden uitgebreid. Niet langer is het de hardware die het verschil moet maken, maar komt de software steeds meer naar voren. Voor de nieuw te beginnen videodienst moeten onder andere Oprah Winfrey, Steven Spielberg en M. Night Shamalan zorgen voor een bliksemstart
. Door ook meer te investeren in muziek-, gezondheids- en tal van andere functies kan er een specifiekere profiel voor elke gebruiker worden gemaakt. Voor de buitenwereld niet in waarde uit te drukken, maar voor het bedrijf misschien nog wel belangrijker dan geld.

De combinatie van de drie services maakt van Apple een belangrijke speler in de informatiemarkt, maar ook een geheel onbekende op een nieuwe markt. Siri staat in het niet bij Google Assistant en ook de streamingdiensten zijn nog lang niet op het niveau van Spotify, Netflix en YouTube. Individueel én als collectief valt het bedrijf nu dus tussen wal en schip. Aan veel factoren voor de teruglopende omzet kan Apple weinig doen, maar juist de dingen die het wél aan kan passen worden genegeerd. Feit is wel dat het bedrijf, nog niet lang geleden markt aanvoerder en wereldwijd bekend  voor haar innovatie, nu achter de feiten aan begint te lopen en 2019 zal moeten aangrijpen om weer een comeback te kunnen realiseren.

Cover: Pixabay

Reacties

reacties

Related Posts

Film Pride: How Northern Ireland and Singapore Handles Fame

02/09/2019

02/09/2019

Angela went along on the study trip to Dublin and Belfast. How do the cities cope with their fame achieved from series and movies?

Ierland is een feniks die zal herrijzen uit de as

30/08/2019

30/08/2019

De een kan niet een heel land bereiken en de ander heeft een te oubollig marketing beleid. Twee bedrijven die voor hun eigen uitdagingen staan.

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

EnjoyInstagram