fbpx
23/08/2019 Communication Science news and articles

Transfernieuws: Maxim Hartman in Eredivisie op Vrijdag

Maxim Hartman maakt een verrassende stap door zich in de basis te spelen van het vernieuwde NOS-programma Eredivisie op Vrijdag.


Na een winterstop van een paar weken rolde de bal afgelopen weekend weer in de Eredivisie. Ik was daar natuurlijk heel erg blij mee, maar gelukkig kon ik de de afgelopen weken mijn hart ophalen bij de BBC. In Engeland blijven ze immers gewoon door voetballen tijdens de feestdagen, de gekkies. De NOS greep het kerstreces aan om de Eredivisie-uitzending van de vrijdag op de schop te nemen. Meest opmerkelijke wijziging? Maxim Hartman speelt zich in de basisopstelling van de NOS.

Een toptransfer?
Er is echter nog meer gewijzigd aan de basiself: voor de analyses zal presentator Henry Schut geflankeerd worden door commentator Jeroen Elshoff en voetballer Daniël de Ridder, het programma krijgt rugnummer één door de verhuizing van NPO 2 naar NPO 1 en boven het rugnummer zal de naam Eredivisie op Vrijdag prijken. Waarom heeft de NOS dan besloten om een character als Hartman te transfereren naar de vrijdagavondshow? Het voelt toch als een opmerkelijke combinatie: een vrij uitgesproken presentator die verzuipt in zijn eigen typetje, gecontracteerd door een nette nieuwsorganisatie. Ik ben zelf geen fan van Hartman. Sterker nog, ik vind het maar een kwal, dus ik ben sceptisch over deze transfer. In ieder geval, de kersverse NOS’er vertelt aan het NRC dat ze bij Studio Sport af willen van de standaardgesprekken tussen interviewer en voetballer, en daarmee lijkt de NOS wel eindelijk te voldoen aan de wens van mij en miljoenen voetballiefhebbers. “Ik krijg de ruimte om op mijn eigen manier met deze jonge gastjes contact te leggen”, aldus Hartman. “Ik dacht vroeger dat het mannen waren, maar het zijn echt nog jonge gastjes. Hopelijk kom ik er zo achter wat voor vlees ik in de Kuip heb. Of in de ArenA, dat ligt er maar net aan waar er die avond wordt gespeeld.” Leuk.

Ik krijg de ruimte om op mijn eigen manier met deze jonge gastjes contact te leggen

NOS-verloedering of nieuw elan?
Is dit een goede ontwikkeling of is er wéér sprake van verloedering bij de NOS? Zoals dat het geval was bij het historische dieptepunt, waarbij er in het NOS-journaal aandacht werd besteed aan de acht collega’s die je het liefst zou willen mijden op werk, volgens gratis dagblad Metro. De nieuwsorganisatie lijkt een nieuwe weg te zijn ingeslagen, zodat een groter publiek kan worden bereikt. En dus niet alleen de wat oude en saaie generatie, wat toch een beetje als label op de NOS is geplakt. Een Maxim Hartman, hoe moeilijk ik het ook vind om te zeggen, is dan wel een verademing. Zeker in vergelijking met de huidige NOS-voetbalverslaggevers, zoals Joep Schreuder die altijd open deuren intrapt of erger: Arno Vermeulen, dé Chef Voetbal van de NOS, terwijl de beste man niet weet of er lucht of zand in een bal zit, aangezien hij – serieus – nooit heeft gevoetbald. Dan is er ook nog Frank Snoeks, de commentator die elke stilte tijdens de wedstrijd moet opvullen met zijn stem en dan na de wedstrijd de ‘dertien in een dozijn’-vragen stelt, verschrikkelijk. Dat levert natuurlijk nooit leuke teksten op, maar afgelopen zaterdag zei sc Heerenveen-aanvoerder Joey van den Berg het volgende in gesprek met Frank Snoeks: “Ik had hem het liefst een doodschop gegeven.” Eindelijk saillante teksten tijdens een interview van Snoeks, maar toen zei de NOS’er: “Ik zou die woorden maar terugnemen.” Tja, Frank, op deze manier vermoord je een interview.

De aftrap van Hartman
Maar hoe zou een Maxim Hartman dat aanpakken? Heeft hij zelf, in tegenstelling tot een Arno Vermeulen, vroeger wél gevoetbald? “Ik was zelf een spijkerharde linksback. Moest het puur van mijn verbale dreiging hebben. Ik beet mijn tegenstanders van alles toe: ga je mij voorbij, dan pak ik je terug tot in de derde generatie.” Duidelijk. Zijn eerste interview was met ADO Den Haag-verdediger Vito Wormgoor, het werd een echt Hartman-gesprek. Zo ging het bijvoorbeeld over het stoere uiterlijk van de speler en het stereotype beeld dat voetballers een beetje dom zijn, dat overigens door Wormgoor zelf werd bevestigd. Inhoudelijk gezien was er niet heel veel aan, maar vermakelijk was het wel. En dat is juist waarom het aantrekken van Hartman een toptransfer kan zijn. Het is weer eens wat anders, voetballers zeggen toch nooit iets leuks, dus laat mannelijke Maxim er maar wat leuks van maken. Het interview was dan ook eigenlijk gewoon een monoloog van Maxim Hartman. Het is wel pijnlijk voor de NOS dat deze monoloog niet veel onder doet voor alle andere voetbalinterviews van de afgelopen speelronde.

Cover: Vera de Kok

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram