Thierry Baudet is de magneet voor rechtse intellectuelen

Picture of By Marleen Schonewille

By Marleen Schonewille

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]O[/mks_dropcap]nzichtbaar was Thierry Baudet met zijn Forum voor Democratie in de peilingen van vorig jaar. Nu, een jaar later, zou hij volgens de laatste peiling van EenVandaag uitkomen op vijf zetels en dat is een stijging van drie zetels sinds de afgelopen verkiezingen. De partij zou echter nog drie zetels kunnen winnen, wanneer Baudet PVV- én VVD-stemmers door middel van sympathie voor zijn partij kan overtuigen. Volgens IPSOS heeft FvD deze acht zetels al in de pocket en kent I&O Research de partij negen zetels toe in de peiling. Een knappe prestatie van Baudet, die hiermee als enige rechtse nieuwkomer de populistische overwinning van Wilders heeft weten te kapen. Maar waar komt deze aantrekkingskracht voor Thierry Baudet met zijn Forum voor Democratie vandaan?

Baudet en Wilders bewandelen op geheel eigen wijze het pad van het huidige Nederlandse populisme, waar Fortuyn de eerste steen voor heeft gelegd. Vijftien jaar na de dood van Fortuyn wordt zijn mening over ‘het’ probleem van de Nederlandse maatschappij in de Haagse politiek nog steeds door hen gepropageerd. Ze spreken de mening van een deel van de bevolking over moslims en immigratie hardop uit en voeden zo het populistische gedachtegoed. Daarnaast schoppen de conservatieve heren tegen het progressieve been van links en weten ze daarmee een plek in het publieke debat op te eisen. Toch zitten er ook verschillen tussen beiden heren en vooral Baudet lijkt hiervan te profiteren.

Baudet, als zelfbenoemd intellectueel, is de conservatieve wind die deze elite wel weet te bereiken.

Mannelijke jasje-dasje geslacht
Volgens EenVandaag denken de weggelopen PVV-stemmers namelijk dat Wilders het torentje in Den Haag nooit als kantoor gaat betrekken. Daarnaast dragen zij aan dat de toon van Wilders te hard is en dat de inhoud van FvD hen meer aanspreekt. Toch blijft de PVV onverminderd populair bij bepaalde groepen in de samenleving, maar zal het nooit de elite bereiken. Baudet, als zelfbenoemd intellectueel, is de conservatieve wind die deze elite wel weet te bereiken. Hier ligt dan ook meteen zijn kracht. Hij weet de jonge intellectueel, vooral van het mannelijke jasje-dasje geslacht, te interesseren voor zijn visie op Nederland. Met zijn charisma, goede argumentatie en lef, weet Baudet hen als een magneet naar zich toe te trekken.

Niet alleen zijn persoonlijkheid maakt hem populair, ook de standpunten van FvD slaan goed aan. Zo bereikt hij de EU-sceptici met zijn voorstel voor de Nederlandse versie van de Brexit met bindend referendum. En trekt hij ten strijde tegen de Haagse ‘kartelpolitiek’, waarmee hij de burger met afkeer voor het huidige establishment prikkelt. Tot slot vinden velen zijn toon over immigratie niet racistisch, maar realistisch, door de uitvoerbare oplossing die FvD voor het probleem aandraagt.

Baudet heeft van een nood een deugd gemaakt door zijn campagne online te voeren

Lak aan de traditionele media
Deze standpunten weet hij op sublieme manier op sociale media te vermarkten, via YouTube, Instagram, Twitter of Facebook. Zo weet Baudet de jonge intellectueel te bereiken met zijn bijeenkomsten, waarvan de meesten gewoon live zijn te volgen via Facebook of YouTube. Deze jonge aanhang van Baudet draagt bij aan het succes van de FvD op sociale media. Baudet heeft van een nood een deugd gemaakt door zijn campagne online te voeren, toen hij merkte dat de traditionele media voor hem, naast het huidige politieke establishment, geen plek hadden. Baudet heeft dan ook lak aan traditionele media, omdat hij met zijn sociale mediastrategie de potentiële en huidige kiezer weet aan te spreken via zijn sociale mediakanalen.

Thierry Baudet is met zijn FvD voor een deel van de bevolking het geschenk op rechts. Hij begeeft zich met zijn conservatieve rechts populistische ideeën dicht bij het volk en spreekt jongeren aan die hunkeren naar verandering. Toch stappen niet alle jonge, intellectuele PVV-stemmers over, geeft mijn collega en Hbo-student Nick Nebbeling aan. “Baudet is eigenlijk een Wannabe Wilders. Het grote verschil tussen de twee is dat Wilders een partij met grootte heeft. Hierdoor kan hij van nut zijn in de oppositie.”

Cover: Heng Films

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace