Students of Amsterdam: Danii

Picture of By Loïs Marcus

By Loïs Marcus

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]O[/mks_dropcap]p een vroege woensdagochtend sprak Medium de 22-jarige Communicatiewetenschap studente Danii. Er werd onder andere gesproken over haar weg van het MBO naar de Universiteit, wat ze later het liefst zou doen, wat haar opvalt aan de stad Amsterdam, waar ze iemand mee naartoe zou nemen die nog nooit in Amsterdam is geweest en ze vertelde wat ze mee wilde geven aan (nieuwe) studenten.

Niet het eindstation
We startten het interview met de vraag wat de reden was dat Danii eigenlijk door alle opleidingsniveaus heen is gestroomd. Vanaf het VMBO is Danii namelijk begonnen met MBO Grafisch Vormgeven om daarna HBO Communicatie te gaan doen. Na het behalen van haar propedeuse stroomde ze door naar de Bachelor Communicatiewetenschap aan de UvA. “Toen ik op het MBO zat, wist ik al vrij snel dat dit niet het eindstation zou zijn. Ik moest van mezelf naar het HBO, ik wilde niet eindigen met alleen een MBO-diploma. Bij Communicatie op het HBO kwam ik erachter dat onderzoek mij wel lag en dat ik dat ook heel leuk vond, zo kwam ik tot de conclusie dat de universiteit dan misschien wel iets voor mij zou kunnen zijn. Zodoende volg ik nu Communicatiewetenschap hier.”

Wat haar opviel tussen de verschillende niveaus is dat de communicatie tussen student en docent overal heel informeel is. Ze voelt zich nu eindelijk op haar plek. “Je mag docenten eigenlijk altijd wel bij hun voornaam noemen, ik denk dat dat op de universiteit nog het meest zo is. Verder heb ik nu eindelijk het gevoel dat ik echt mezelf kan zijn. Als ik bijvoorbeeld een moeilijk woord eruit gooi, dan kijkt niemand daar raar van op. Dat kan ik dan gewoon zeggen. Wat dat betreft zit ik nu denk ik goed op mijn niveau. Al heb ik geen spijt van de andere opleidingen die ik heb gedaan. Het heeft mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben en ik weet heel goed wat ik wel en niet wil. Dit zorgt er ook voor dat ik voor de dingen die ik doe heel gemotiveerd ben en er serieus mee bezig ben.”

Ik heb geen spijt van de opleidingen die ik heb gevolgd, die hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben.

Een verschil maken
Het specifieke doel van Danii is om uiteindelijk te belanden in de wereld van neuro-marketing. “Ik wil graag de opleiding nominaal afronden en daarna een master doen in sociale beïnvloeding. Daarna zou ik vooral graag onderzoek willen doen op het gebied van neuro-marketing. Ik hoef het niet per se echt toe te passen. Ik ben meer geïnteresseerd in hoe het werkt. Hoe bereik je mensen, wat willen ze, waar reageren ze op en gebeurt dit bewust? Dat soort vragen interesseren mij meer. Uiteindelijk zou ik misschien wel voor een bedrijf willen werken om hier onderzoek in te doen. Eventueel wil ik ook mijn eigen papers schrijven, om met de kennis die ik heb opgedaan een verschil te kunnen maken voor andere mensen. Niet echt typisch misschien voor iemand van 22 jaar om dat te zeggen, maar dat is wat ik wil, onderzoeker worden.”

Helemaal jezelf zijn
Danii woont haar hele leven al in Amsterdam, hierover hebben we het dan ook een tijdje gehad. Op de vraag wat haar het meest opvalt antwoordde ze dat er ontzettend veel toeristen zijn. Het lijken er steeds meer te worden en dat vindt ze dan ook het minst. “Niet eens de toeristen misschien, maar de drukte over het algemeen. Je kan nooit even snel naar een winkel. Dat gaat gewoon niet, je moet door zo’n mensenstroom. Dan ga ik liever ergens anders naartoe, ik maak dan ook vaak uitstapjes naar Purmerend of Zaandam. Daar kan het tenminste op mijn eigen tempo.” Gelukkig zijn er ook aspecten van Amsterdam waar ze heel blij van wordt. “Het mooiste aan Amsterdam vind ik dat je helemaal jezelf kan zijn en dat dat over het algemeen goed geaccepteerd wordt. Ik denk dat de stad daar ook zeker een voorbeeld in is.”

Waar ze iemand mee naartoe zou nemen die nog nooit in Amsterdam is geweest? Dit zullen niet de standaard plekken zijn. “Ik ben fan van de Negen Straatjes en de Haarlemmerstraat en de Haarlemmerdijk. Daar is het allemaal wat unieker, je hebt niet op elke hoek van de straat een H&M. Verder kom ik graag in musea, het Stedelijk vind ik erg leuk. Ik hou van moderne kunst, ik denk dat dat te maken heeft met mijn opleiding in grafisch vormgeven. Veel mensen zouden misschien naar het Rijksmuseum gaan, ik zou juist naar de wat kleinere tentoonstellingen gaan. Dat is ook Amsterdam.”

Je kan in Amsterdam helemaal jezelf zijn, daar is de stad een voorbeeld in.

Goed luisteren
Ten slotte hadden we het over een tip die ze zou willen meegeven aan studenten. Hier kwam resoluut uit dat je altijd goed naar jezelf moet luisteren. “Als je dingen aanvoelt of twijfels hebt moet je dat echt serieus nemen, ik had dat ook in mijn vierde jaar op het MBO. Het is belangrijk dat je dat niet zomaar links laat liggen en doorgaat. Luister er goed naar en beslis voor jezelf wat je wil.”  

Cover: Thomas Korver

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace