Opinion

‘Sorry, what do you mean?’

‘To belieb or not to belieb?’ Dat is de vraag van 2015. Justin Bieber is hip en happening en niet meer alleen voor vijftienjarige meisjes. Ook ik word er warm van, daarom zal ik mijn Bieber fever-ervaringen met jullie delen. 

Helaas is het weer zo ver: tentamenweek. Net zoals de vorige keer ben ik in de ub te vinden. Deze keer niet met deep house in mijn oren, maar – je voelt hem al aankomen – met Purpose, het nieuwe album van Bieber. Hoewel de sociale acceptatie voor het luisteren naar zijn muziek is toegenomen, houd ik het liever verborgen voor mijn studiegenoten. Zonder openstaande YouTube-pagina’s en met Spotify geminimaliseerd, dacht ik dat ik goed zat, maar na een wat ongelukkige beweging, trek ik per ongeluk mijn koptelefoon uit mijn laptop. Schaamteloos schalt Where are Ü now door de doodstille studieruimte op de derde verdieping van de ub. Na wat gelach in mijn omgeving en nog harder gelach van mezelf, was ik opeens een belieber. And it feels great!

Eén jongen wil uit principe het nieuwe album niet downloaden

Gelukkig ben ik niet de enige die het nieuwe album GE-WEL-DIG vindt, blijkt uit wat rondvragen. Reacties bevatten vooral liefdevolle woorduitspattingen. Ook mijn eindredacteur is fan, wanneer ik om goedkeuring vraag voor het onderwerp, krijg ik de reactie: ‘Sorry, what do you mean?’ Zelfs een paar jongens durven toe te geven het album ‘best leuk’ te vinden, al krijg ik dat vooral via via te horen. Toch betekent dit niet dat ze ook overgaan op downloaden. Eén jongen wil uit principe het nieuwe album niet downloaden. Ik ben bang dat dit onder meer jongens heerst, iets wat ik als kersverse belieber natuurlijk niet kan toestaan.

Misschien is het tijd om de experts aan het woord te laten (iets wat communicatiewetenschappers graag doen), om mijn standpunt dat Bieber hartstikke cool is, wat kracht bij te zetten. De pers weet Purpose te waarderen. ‘Het lijkt of Bieber eindelijk zijn beste kant laat zien’, schreef The Guardian onlangs en Het Parool stelt dat we hem ‘collectief serieus moeten gaan nemen’. Daarnaast staat hij drie keer in de top 100 van de ‘beste song van het jaar’-verkiezing van 3voor12. Fancy genoeg voor je?

Als je door deze argumenten nog steeds geen een belieber bent geworden, dan kun je je altijd nog aansluiten bij de niet-beliebers uit het Midden-Oosten. Daar, en in Indonesië, werd Justin verbannen vanwege de Christelijke verwijzingen in een van zijn tattoo’s en de bidhouding op de cover van het album. And of course: haters gonna hate. Zo ook in dit pleidooi van Deadmau5. Er zijn helaas dus nog genoeg plekken waar je kunt ontsnappen aan de Bieber fever.

Ik hoop je ervan te hebben overtuigd dat het helemaal niet gek is om lekker mee te blèren op What do you mean en Love yourself. Als dat zo is, dan is mijn missie als belieber geslaagd. Meer lezen over Bieber? In Medium twee, die eind januari uitkomt, vult hij de rubriek Oud & Nieuws. Voor nu, zie ik je in een awesome Bieber trui op het Belieb The Hype-feest van Disco Dolly?

Reacties

reacties

Luca Jansen
Luca (19) is tweedejaars communicatiewetenschapper en redacteur bij Medium. Wat haar kenmerkt is haar nieuwsgierigheid en daarom schroomt ze niet om soms ietwat ongepaste vragen te stellen. Daarnaast liggen haar interesses bij audiovisuele media en vindt ze het leuk om mensen stof tot nadenken te geven. Guilty pleasure: Koffietijd kijken onder het genot van een kopje thee.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Opinion