fbpx
16/09/2019 Communication Science news and articles

De social media revoluties van 2015

Morgen is het alweer zo ver, de laatste dag van 2015. Een jaar waarin veel is veranderd. Zo is er besloten dat in de Amerikaanse Playboy geen volledig naakte vrouwen meer zullen staan, hebben homostellen in alle Amerikaanse staten het recht gekregen om te trouwen en kunnen we geen cadeaubonnen meer inwisselen bij de V&D. Ook in de wereld van je favoriete social media apps hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden. Vandaag een overzicht van de meest ingrijpende veranderingen in 2015.


Morgen is het alweer zo ver, de laatste dag van 2015. Een jaar waarin veel is veranderd. In de Amerikaanse Playboy zullen geen volledig naakte vrouwen meer staan, homostellen in alle Amerikaanse staten hebben het recht om te trouwen en cadeaubonnen zijn niet meer in te wisselen bij de V&D. Ook in de wereld van je favoriete social media apps hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden. Vandaag een overzicht van de meest ingrijpende veranderingen van 2015.

WhatsApp: blauwe vinkjes, bellen en WhatsApp Web
Uit het niets waren ze daar opeens: de blauwe vinkjes waarmee het mogelijk werd te zien of je bericht gelezen is door de ontvanger. Het stalkergehalte van menig nieuwsgierig ex-vriend(in) nam hierdoor toe, maar gelukkig kun je de beruchte vinkjes inmiddels uitzetten. Daarnaast werd het mogelijk om met WhatsApp te bellen via het internet. Het scheelt belminuten, maar kost veel MB’s en zorgt voor gesprekken die nét niet helemaal de bedoeling waren. Tot slot de nieuwe functie waar veel studenten blij mee zijn: WhatsApp Web. Hierdoor werd het mogelijk om via je laptop te whatsappen. Als er al collegeaantekeningen werden gemaakt, is dat sinds deze ontwikkeling definitief verleden tijd.

Wiens hobby het is om de klantenservice van de NS te spammen heeft nu de mogelijkheid to the next level te gaan

Facebook: geïnteresseerd-knop en de berichten-niet-meer-volgen-optie
De struggle was groot: op de hoogte willen blijven van een evenement maar nog niet zeker weten of je aanwezig bent. De geïnteresseerd-knop lost dit probleem op. Je kunt nu alsnog alle bevestigde artiesten op Lowlands volgen en daarna pas beslissen of je gaat. Voor de Facebookers die juist niet op de hoogte willen blijven van het leven van bepaalde vrienden is er nu de berichten-niet-meer-volgen-optie. Hierdoor verschijnen de berichten van die vriend niet meer in je timeline, maar ben je nog wel Facebookvrienden met die persoon. Dat dit mogelijk is, is nog vrij onbekend, maar doe er je voordeel mee!

Twitter: limiet van 140 tekens in privéberichten opgeheven
Wiens hobby het is om de klantenservice van de NS te spammen – een dagelijkse activiteit van menig treinreiziger – heeft nu de mogelijkheid to the next level te gaan. Twitter heeft namelijk het maximum aantal van 140 tekens in privéberichten opgeheven. Voor Twitteraars die met elkaar in contact willen komen is het overigens ook handig.

Snapchat: bewegende filters, verdwijnen beste vrienden, Discover-functie
Dat er op den duur bewegende filters zouden komen op Snapchat, wist iedereen. Toch schrokken veel tieners zich rot toen ze in september een snap openden waarin een vriend(in) transformeerde in een monster. Inmiddels zijn er nog veel meer zogenaamde Lenses en zijn deze niet meer weg te denken in het Snapchatgebruik. Een onverwachte ontwikkeling in de app is de Discover-knop. Door deze knop werd Snapchat opeens een journalistiek platform waar gebruikers middels artikelen en video’s het nieuws kunnen volgen. Helaas kunnen er niet alleen maar functies bijkomen en verdween er ook een: de ‘beste vrienden’ gluur-optie, waarmee het mogelijk was te kijken met wie iemand het vaakst berichten en foto’s uitwisselde, werd verwijderd. Een jammerlijke inbreuk op de stalk-mogelijkheden.

Instagram: advertenties en niet-vierkante foto’s
Ook al bestaat de app sinds 2010, pas vanaf dit jaar verschijnen er advertenties in je berichtenstroom. Nogal irritant, maar daardoor kunnen we wel gratis gebruikmaken van de fotoservice. Wat Instagram kenmerkte is dat de foto’s automatisch vierkant werden gemaakt. Dit is in 2015 op de schop gegaan. Je kunt nu ook langwerpige foto’s uploaden. Geen lastige afwegingen meer over wie je van een groepsfoto moet afsnijden.

Wat social media ons in 2016 zal brengen is nog een raadsel, op een paar dingen na. Wat vaststaat is dat er in Nederland een koop-knop op Pinterest komt. Verder zouden we het geen straf vinden als het weer mogelijk wordt om erachter te komen wie beste vrienden is met wie zien wie op Snapchat en dat wanneer je in een Instagramfoto wordt getagd je deze kan re-instagrammen. Of toch maar zo’n vind-ik-niet-leuk-knop? Daarvan weten we nog niet of we dat leuk vinden, of niet.

Cover: JasonHowie

Reacties

reacties

Related Posts

Film Pride: How Northern Ireland and Singapore Handles Fame

02/09/2019

02/09/2019

Angela went along on the study trip to Dublin and Belfast. How do the cities cope with their fame achieved from series and movies?

Ierland is een feniks die zal herrijzen uit de as

30/08/2019

30/08/2019

De een kan niet een heel land bereiken en de ander heeft een te oubollig marketing beleid. Twee bedrijven die voor hun eigen uitdagingen staan.

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

EnjoyInstagram