Opinion

Snoep verstandig, eet geen appel

Avocado’s, noten en olijfolie. Het zijn voedingsmiddelen die door veel zogeheten ‘lifestylegoeroes’ afgedaan worden als te vet en de laatste twee weken is daar ophef over ontstaan. Boeken zoals het ‘Killerbody Dieet en ‘Your 50 Days of Green Happiness’ waarin de schrijfsters hun opvattingen over voeding als de ideale manier om gewicht te verliezen presenteren, maar veel van deze adviezen zijn wetenschappelijk ongefundeerd en volgens diëtisten zeker niet de juiste manier om gewicht te verliezen.

Gezond eten is in, maar dan wel op een trendy wijze. Diëtisten zijn stoffig, de adviezen van het voedingscentrum zogenaamd ‘ouderwets’ (want wie eet er nu nog koolhydraten anno 2016?) en de lifestylegoeroes staan in de rij om hierop in te spelen. De lifestylegoeroes zijn slim: op social media posten ze veel perfect gestileerde foto’s waarin zij zichzelf presenteren als jonge, hippe vrouwen en hiermee doen zij mensen geloven dat hun manier van eten je slank én gelukkig zal maken.

The Green Unhappiness
Merel von Carlsburg en Tessa Moorman van The Green Happiness hebben wel een aantal voedingsgerelateerde studies gevolgd, maar zijn geen wetenschappers. In hun boek doen zij daarentegen wel een aantal medische uitspraken, waarvan de volgende hoogst opmerkelijk is: eet geen eieren, want eieren beschadigen de darmwand en veroorzaken darmkanker. Een advies wat nergens op is gefundeerd. Zulke adviezen zijn gevaarlijk, want veel vrouwen lezen deze boeken en nemen alle adviezen van de lifestylegoeroes aan als de enige en natuurlijke waarheid wat betreft voeding.

Waar blijven al die zogeheten killerbody’s?

Als je naar de hoeveelheid calorieën van de dagmenu’s kijkt, wordt duidelijk dat de adviezen van Merel en Tessa ver afwijken van de adviezen van veel diëtisten en het Voedingscentrum. Gemiddeld komen de dagmenu’s namelijk op maximaal 1300 calorieën per dag. Dit staat in schril contrast met het advies van het Voedingscentrum: gemiddeld 2000 calorieën per dag. Het is niet gek dat de dagmenu’s maar maximaal 1300 calorieën bevatten als je kijkt naar de tussendoortjes in het boek: een stuk fruit op een satéprikker wordt door de dames als een ‘gezonde lolly’ beschouwd.

Extra crunchy
Maar het kan nog erger. De meiden van The Green Happiness zijn dan wel geen wetenschappers, ze hebben in ieder geval een aantal voedingsgerelateerde studies gevolgd. Fajah Lourens, van het Killerbody Dieet, heeft dat niet en heeft inmiddels ook al veel kritiek gekregen op haar boek. Zo adviseert zij vrouwen in haar boek ‘van je hongergevoel te gaan houden’. Het is moeilijk voor te stellen dat je ooit zal moeten leren houden van een hongergevoel; waarom zou men in vredesnaam honger moeten lijden in een wereld waarin we het voorrecht hebben om te kunnen eten wanneer we honger hebben?!

Daarnaast geeft Lourens vrouwen adviezen om een killerbody te bereiken, maar waar blijven al die zogeheten killerbody’s? Het lijkt er niet echt op dat de populatie #fitgirls, met een sixpack, op Instagram erg gegroeid is na het publiceren van haar boek. Naast dat er redelijk wat spelfouten in het boek staan, bleek dat ze de recepten niet genoeg had gesimplificeerd: er waren daadwerkelijk mensen die ongekookte rijst hadden gegeten, omdat er niet in het recept stond dat de rijst eerst moest worden gekookt.

Superfoods back off!
Er is niets mis met gezond eten en goed voor jezelf zorgen, maar er worden nu een heleboel grenzen overschreden. Steeds meer jonge kinderen hebben een eetstoornis, waarvan een mogelijke oorzaak is dat er, binnen het gezin, te veel nadruk gelegd wordt op gezond eten. Daarnaast zijn steeds meer kinderen in Nederland ondervoed, omdat de ouders hen steeds meer voedingsmiddelen (waaronder zuivel en producten met veel koolhydraten zoals brood en pasta) verbieden. Deze zouden niet gezond zijn. Langzaam maar zeker wordt het duidelijk: de hype rond gezond eten en superfoods is niet meer gezond.

Cover: kaboompics

Reacties

reacties

Jacobien Adam
Jacobien (23) is eerstejaars Communicatiewetenschap student. Ze is de eeuwige student en ziet zichzelf later het liefst ergens op een boerderijtje wonen, omringd door 30 honden, 10 katten en 5 paarden. Ze is een tikje chaotisch, maar in haar artikelen is dit (gelukkig) niet terug te lezen.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Opinion