fbpx
25/04/2019 Communication Science news and articles

Satire in het nieuws: lachen en leren tegelijk

Satire in het nieuws brengt entertainment en informatie samen. Medium zet de leukste artikelen op een rij.


Elke student weet dat het belangrijk is om op de hoogte te blijven van het nieuws. Helaas is het ook belangrijk (misschien nog wel belangrijker) om er een rijk gevuld sociaal leven op na te houden, alle nieuwe series op Netflix volgen en ook nog eens (af en toe) iets aan je studie te doen. Met een nieuws intake die voornamelijk wordt gevoed door nieuwsberichten afkomstig van de Metro Online Facebookpagina, kunnen grote wereldevents dus nog wel eens langs je heen gaan. Gelukkig is er het genre satire, dat naast entertainment ook informatie biedt. Medium zet de belangrijkste artikelen die je hebt gemist, in het leukste rijtje ooit.

Checking in with president Trump
Ik merk dat ik zelf een overload aan nieuws over Trump ontvang. Vrijwel alle acties en woorden die uit zijn presidentschap voort vloeien maken me ongelukkig en nerveus. Dus een goede manier om op de hoogte te blijven en niet te gestrest te raken zijn filmpjes van satirische shows als The Daily Show en de talkshow van Seth Meyers. Zo is jullie wellicht ontgaan dat Trump onlangs zijn honderdste dag als president had. In dit filmpje vind je het antwoord op de vraag hoe het het ook alweer zat met die muur die hij had beloofd. Gaat Amerika dat echt financieren? Trump zegt van wel en * spoiler alert * de Amerikaanse overheid zegt van niet.

En dat is, hoe kan het ook anders met zo’n president, niet het enige nieuws uit de VS. Zo gaat Trump nu achter Canada aan, omdat hij het niet eens is met handelsovereenkomsten die te maken hebben met houthandel en de melkindustrie. Het zou vooral gaan om problemen rondom een bepaald type hout, namelijk het Canadian soft wood. Je snapt natuurlijk wel wat voor grappen dat oplevert.

https://www.youtube.com/watch?v=YVUZGK3EDEM

Tot slot het laatste stukje nieuws: Amerika heeft “the mother of all bombs” op Afghanistan gelanceerd met als doel IS uit te roeien. Het gebied Isis K werd geraakt en er kwamen 94 Isis leden om het leven.

Vrijwel alle acties en woorden die uit zijn presidentschap voort vloeien maken me ongelukkig en nerveus

Klinkt allemaal als vrij serieuze en zware praat, maar Weekend Update zou Weekend Update niet zijn als ze er een paar “op-het-randje” grappen over zouden maken. Daarbij komt dat Trump in een interview zegt dat hij ook 59 projectielen op Irak heeft afgeschoten, waarbij de interviewster hem corrigeert dat het niet om Irak ging maar om Syrie. Dat dat geen wereldnieuws is geworden geeft wel aan hoe weinig we verwachten van Trump.

Hoe zit het met de verspreiding van Europees populisme?
Dan wat Europees nieuws. Zoals jullie vast niet ontgaan is, zijn de verkiezingen in Frankrijk in volle gang. Zondag 7 Mei zal de tweede stemronde plaatsvinden en er hangt veel af van wat de Fransen zullen stemmen. Net als in Nederland is er namelijk een grote populistische beweging opgestaan. Mochten deze populisten aan de macht komen kan dit grote gevolgen hebben voor het voortbestaan van de Europese Unie. Zeker na de Brexit is het goed om op de hoogte te blijven van de vorderingen rondom deze verkiezingen, al helemaal nu er een optie is om na elk zwaarmoedige nieuwtje en flauw grapje te horen.

Pep-si, pep-no
Dit nieuwtje zal ongetwijfeld niemand ontgaan zijn. Pepsi kwam onlangs met een nieuwe reclame die de plank compleet missloeg. Het maakte misbruik van belangrijke bewegingen zoals de “black lives matter movement” en andere protesten zoals de Women’s March, om hun product te verkopen. Als kers op de taart werd Kendall Jenner ingehuurd als gezicht van de campagne die in het spotje de spanning tussen protesteerders en de politie overbrugd door ze een Pepsi aan te bieden. En ze leefden nog lang en gelukkig. Niet iedereen was echter enthousiast over het spotje en het werd al vrij snel teruggetrokken door het merk. Gelukkig was daar het internet en is alles nog terug te vinden. Dit heeft natuurlijk voor een flink aantal grappen gezorgd, ten koste van Pepsi.

427 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Is Having a Restricted Press Really Such a Bad Thing?

22/04/2019

22/04/2019

Having a government-controlled press, singapore has been ranked 150th out of 180 countries on the World Freedom Press Index. But is this controlled press really a bad thing in a time were fake news thrives?

Backstage bij Dotcomspot: Raf

19/04/2019

19/04/2019

In deze editie van backstage sprak Medium met Raf die stage loopt bij Dotcomsport.

Medium Podcast #5 – It’s getting hot in here: how to survive Climate Change

18/04/2019

18/04/2019

Medium's brand new podcast on climate change and how to survive it, go listen!

Added social value and the active audience

18/04/2019

18/04/2019

The media we know today isn't the way it has always been. In the three 'ages' that media has gone through, an awful lot has changed.

Trials by Media: The Case of Madeleine McCann

17/04/2019

17/04/2019

How the missing case of Madeleine McCann, rocked the world and made us reconsider the role of the media, mediatisation and framing in modern news cycles.

GDPR: (Finally) A Legislation For The Digital World

16/04/2019

16/04/2019

Medium editor Eva Oravcova joined the 'The Two Faces of Facebook' debate on the 11th of April. On the basis of this debate, hosted by ASIF Ventures, Eva dives into the GDPR and explains us everything we need to know.

De snelle dood van Google’s kunstmatige intelligentie raad

14/04/2019

14/04/2019

Naar aanleiding van een enorme groei in kunstmatige intelligentie, heeft Google het ATEAC opgericht. Deze kunstmatige intelligentie raad kreeg echter veel interne kritiek en werd na slechts een week alweer opgedoekt. Medium zocht uit waarom.

Students of Amsterdam: Aakansha

10/04/2019

10/04/2019

Back again with another Students of Amsterdam feature, Medium chats with communication science student, Aakansha, about life and study in Amsterdam.

Media Regulation in the United States

09/04/2019

09/04/2019

Media industries in the United States facing regulations because they are very powerful. Medium dived into this interesting phenomena.

The European Elections: Basic Guide to What, Why and How

08/04/2019

08/04/2019

Having troubles with the when and how about the European elections? No stress, Medium helps you out!

Yellow Vests, The Symbol of a Rising Working Class

05/04/2019

05/04/2019

Headlining the newspapers for the past months, the Yellow Vests have proven not only to be of practical use, but to serve as a symbol of a rising working class as well.

What the Hell is Communication Science?

04/04/2019

04/04/2019

A frustrated meditation on what it means to study communication science at the University of Amsterdam, courtesy of Hahae, a second year student.

Communication Science meets Heritage Studies

03/04/2019

03/04/2019

Can history be studied merely objectively or also subjectively? Communication science and heritages studies students discuss the importance of an interdisciplinary approach.

Sport en social media: Een gouden combinatie?

03/04/2019

03/04/2019

Iedere sportorganisatie gebruikt tegenwoordig fanatiek social media om in contact te blijven met de fans. Daarnaast kan dit ook erg lucratief zijn.

Students of Amsterdam: Terézia

02/04/2019

02/04/2019

Let us introduce Terézia. Originally from Slovakia, Terézia has moved to Amsterdam to study psychology, bringing a piece of home with her in the form of folk dancing.

EnjoyInstagram