fbpx
20/08/2019 Communication Science news and articles

Satire in het nieuws: lachen en leren tegelijk

Satire in het nieuws brengt entertainment en informatie samen. Medium zet de leukste artikelen op een rij.


Elke student weet dat het belangrijk is om op de hoogte te blijven van het nieuws. Helaas is het ook belangrijk (misschien nog wel belangrijker) om er een rijk gevuld sociaal leven op na te houden, alle nieuwe series op Netflix volgen en ook nog eens (af en toe) iets aan je studie te doen. Met een nieuws intake die voornamelijk wordt gevoed door nieuwsberichten afkomstig van de Metro Online Facebookpagina, kunnen grote wereldevents dus nog wel eens langs je heen gaan. Gelukkig is er het genre satire, dat naast entertainment ook informatie biedt. Medium zet de belangrijkste artikelen die je hebt gemist, in het leukste rijtje ooit.

Checking in with president Trump
Ik merk dat ik zelf een overload aan nieuws over Trump ontvang. Vrijwel alle acties en woorden die uit zijn presidentschap voort vloeien maken me ongelukkig en nerveus. Dus een goede manier om op de hoogte te blijven en niet te gestrest te raken zijn filmpjes van satirische shows als The Daily Show en de talkshow van Seth Meyers. Zo is jullie wellicht ontgaan dat Trump onlangs zijn honderdste dag als president had. In dit filmpje vind je het antwoord op de vraag hoe het het ook alweer zat met die muur die hij had beloofd. Gaat Amerika dat echt financieren? Trump zegt van wel en * spoiler alert * de Amerikaanse overheid zegt van niet.

En dat is, hoe kan het ook anders met zo’n president, niet het enige nieuws uit de VS. Zo gaat Trump nu achter Canada aan, omdat hij het niet eens is met handelsovereenkomsten die te maken hebben met houthandel en de melkindustrie. Het zou vooral gaan om problemen rondom een bepaald type hout, namelijk het Canadian soft wood. Je snapt natuurlijk wel wat voor grappen dat oplevert.

https://www.youtube.com/watch?v=YVUZGK3EDEM

Tot slot het laatste stukje nieuws: Amerika heeft “the mother of all bombs” op Afghanistan gelanceerd met als doel IS uit te roeien. Het gebied Isis K werd geraakt en er kwamen 94 Isis leden om het leven.

Vrijwel alle acties en woorden die uit zijn presidentschap voort vloeien maken me ongelukkig en nerveus

Klinkt allemaal als vrij serieuze en zware praat, maar Weekend Update zou Weekend Update niet zijn als ze er een paar “op-het-randje” grappen over zouden maken. Daarbij komt dat Trump in een interview zegt dat hij ook 59 projectielen op Irak heeft afgeschoten, waarbij de interviewster hem corrigeert dat het niet om Irak ging maar om Syrie. Dat dat geen wereldnieuws is geworden geeft wel aan hoe weinig we verwachten van Trump.

Hoe zit het met de verspreiding van Europees populisme?
Dan wat Europees nieuws. Zoals jullie vast niet ontgaan is, zijn de verkiezingen in Frankrijk in volle gang. Zondag 7 Mei zal de tweede stemronde plaatsvinden en er hangt veel af van wat de Fransen zullen stemmen. Net als in Nederland is er namelijk een grote populistische beweging opgestaan. Mochten deze populisten aan de macht komen kan dit grote gevolgen hebben voor het voortbestaan van de Europese Unie. Zeker na de Brexit is het goed om op de hoogte te blijven van de vorderingen rondom deze verkiezingen, al helemaal nu er een optie is om na elk zwaarmoedige nieuwtje en flauw grapje te horen.

Pep-si, pep-no
Dit nieuwtje zal ongetwijfeld niemand ontgaan zijn. Pepsi kwam onlangs met een nieuwe reclame die de plank compleet missloeg. Het maakte misbruik van belangrijke bewegingen zoals de “black lives matter movement” en andere protesten zoals de Women’s March, om hun product te verkopen. Als kers op de taart werd Kendall Jenner ingehuurd als gezicht van de campagne die in het spotje de spanning tussen protesteerders en de politie overbrugd door ze een Pepsi aan te bieden. En ze leefden nog lang en gelukkig. Niet iedereen was echter enthousiast over het spotje en het werd al vrij snel teruggetrokken door het merk. Gelukkig was daar het internet en is alles nog terug te vinden. Dit heeft natuurlijk voor een flink aantal grappen gezorgd, ten koste van Pepsi.

Reacties

reacties

Related Posts

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

The consequences of power and design in Black Mirror

05/06/2019

05/06/2019

People are probably unaware that many powerful people in Black Mirror are abusing the technology. Medium shows how this happens in several episodes.

EnjoyInstagram