Rusland scoort op WK zowel binnen als buiten het veld

Picture of By Jorrit Hoekstra

By Jorrit Hoekstra

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et wereldkampioenschap voetbal is momenteel in volle gang. Waar op het veld de ene na de andere verrassing zich afspeelt, is er ook buiten de stadions genoeg aan de gang. Vooraf werd gevreesd voor een politiek steekspel in Rusland, maar nu blijkt dat alles vooralsnog op rolletjes loopt. Is het allemaal slechts schijn of heeft Rusland zich echt tot in de puntjes voorbereid op het wereldkampioenschap?

Voorbereidingen
Al vroeg in de voorbereidingen werd duidelijk dat Rusland het WK uiterst serieus nam. De infrastructuur van Rusland leende zich uitstekend voor het grote toernooi, ondanks het immense oppervlak van het land. De stadions waren ruim voordat het toernooi begon al af, wat bij andere toernooien wel eens anders is geweest. Op het WK in Brazilië en het EK in Polen en Oekraïne waren de stadions slechts enkele weken voor de start helemaal af. Hier helpt het natuurlijk wel bij dat Rusland in 2014 de Olympische Winterspelen organiseerde en ook al een paar grote voetbalteams heeft.

Naast de infrastructuur is het ook voor de fans prima geregeld. Europese supporters hebben voor Rusland normaal gesproken een visum nodig, wat gemiddeld een week duurt. Echter, met het laten zien van een toegangsticket voor één van de wedstrijden heeft Rusland laten weten dat een versneld visum mogelijk is. In plaats van een week duurt het dan slechts één dag om een visum in bezit te krijgen. Ook de meeste vluchten van het thuisland van de supporters naar Rusland zijn volledig gesubsidieerd en gratis. Dit allemaal om het toerisme in Rusland te vergroten en meer bezoekers voor de voetbalwedstrijden aan te trekken.

Niet alles koek en ei
Naast alle voordelen voor de supporters is het echter niet alleen maar goed gegaan voor Rusland. Slechts twee dagen na de aftrap van het eerste duel was er al hooligangeweld onder de fans: een frans homokoppel werd bont en blauw geslagen door mede-‘supporters’. De oplossing voor het (mogelijke) geweld voor de rest van het WK is simpel, effectief maar ook inhumaan. De Russen hebben besloten om iedereen die voor problemen zorgt tijdens het wereldkampioenschap maar op te sluiten in de gevangenis en daar af te wachten tot het proces, ongeacht de oorzaak van de problemen en de mate van wetsovertreding.

Niet alleen op menselijk gebied heeft Rusland zich twijfelachtig gepresenteerd. Ook wat betreft dierenrechten is het een en ander nog wel voor verbetering vatbaar. Zo hebben de Russen besloten om minder overlast van zwerfhonden en –katten te creëren, door ze simpelweg maar gewoon om te brengen. Een nieuwe ‘oplossing’ is het niet: ook in 2014 in Sochi werden de zwerfdieren al van het leven beroofd. Maar niet alleen de honden en katten zijn voor dit WK de pineut. Ook zijn er al verschillende filmpjes opgedoken van beren die menselijke trucjes vertonen. Bij een oefenduel was een grizzlybeer de officiële mascotte en gaf deze een bal aan de scheidsrechter. Na de overwinning van Rusland op Saoedi-Arabië verscheen er zelfs een filmpje op internet waar een beer op de achterbak van een jeep zit en rustig op een vuvuzela blaast.

De oplossing voor het (mogelijke) geweld voor de rest van het WK is simpel, effectief maar ook inhumaan

Gedoogbeleid
Waar in eerste instantie gevreesd werd voor een wereldkampioenschap voetbal met louter incidenten en geweld, blijkt dat bij lange na niet het geval te zijn. Na het EK in 2016 in Frankrijk, waar Russen veelal op de vuist gingen met supporters uit Groot-Brittannië en vooral Engeland, werden spanningen verwacht tussen verschillende supportersgroepen. Vooralsnog is er slechts sprake van een incidenteel opstootje, maar lijkt Rusland er alles aan gedaan te hebben om de veiligheid van iedereen zoveel mogelijk te kunnen garanderen. Grote supportersgroepen zijn door de instanties in Rusland zoveel mogelijk aan banden gelegd om te voorkomen dat het straks alsnog fout gaat. Volgens eigen zeggen hebben de Russen met Engeland nog wel een appeltje te schillen.

De spanningen tussen Rusland en Engeland zijn recent hoog opgelopen met het beleid van de Engelsen, die Russen minder snel een visum willen geven om het land binnen te komen. Na het vorige EK zijn de spanningen dus alleen maar geëvolueerd en zou een duel tussen de twee behoorlijk politiek geladen zijn. De twee teams kunnen elkaar in potentie al treffen in de kwartfinales, maar naar verwachting is een confrontatie dit WK uitgesloten. Een confrontatie met de politie is echter bijna onontkoombaar: enkele Engelsen zijn al aangehouden en hangt dus een straf boven het hoofd.

Volgens eigen zeggen hebben de Russen met Engeland nog wel een appeltje te schillen

Dikke voldoende
Rusland lijkt alles tot in de puntjes te hebben voorbereid voor het WK en wilt zich van haar beste kant laten zien. De openingsceremonie met Robbie Williams zorgde voor een groot spektakel en ook verder in het toernooi wil Rusland zich profileren als goede gastheer. Vooralsnog is dat ruimschoots gelukt.

Cover: Unsplash 

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace