fbpx
23/03/2019 Communication Science news and articles

Rusland scoort op WK zowel binnen als buiten het veld

Het WK voetbal is begonnen in Rusland. Hoewel er in de organisatie een hele hoop dingen goed zijn gegaan, is er ook sprake van enkele incidenten.


Het wereldkampioenschap voetbal is momenteel in volle gang. Waar op het veld de ene na de andere verrassing zich afspeelt, is er ook buiten de stadions genoeg aan de gang. Vooraf werd gevreesd voor een politiek steekspel in Rusland, maar nu blijkt dat alles vooralsnog op rolletjes loopt. Is het allemaal slechts schijn of heeft Rusland zich echt tot in de puntjes voorbereid op het wereldkampioenschap?

Voorbereidingen
Al vroeg in de voorbereidingen werd duidelijk dat Rusland het WK uiterst serieus nam. De infrastructuur van Rusland leende zich uitstekend voor het grote toernooi, ondanks het immense oppervlak van het land. De stadions waren ruim voordat het toernooi begon al af, wat bij andere toernooien wel eens anders is geweest. Op het WK in Brazilië en het EK in Polen en Oekraïne waren de stadions slechts enkele weken voor de start helemaal af. Hier helpt het natuurlijk wel bij dat Rusland in 2014 de Olympische Winterspelen organiseerde en ook al een paar grote voetbalteams heeft.

Naast de infrastructuur is het ook voor de fans prima geregeld. Europese supporters hebben voor Rusland normaal gesproken een visum nodig, wat gemiddeld een week duurt. Echter, met het laten zien van een toegangsticket voor één van de wedstrijden heeft Rusland laten weten dat een versneld visum mogelijk is. In plaats van een week duurt het dan slechts één dag om een visum in bezit te krijgen. Ook de meeste vluchten van het thuisland van de supporters naar Rusland zijn volledig gesubsidieerd en gratis. Dit allemaal om het toerisme in Rusland te vergroten en meer bezoekers voor de voetbalwedstrijden aan te trekken.

Niet alles koek en ei
Naast alle voordelen voor de supporters is het echter niet alleen maar goed gegaan voor Rusland. Slechts twee dagen na de aftrap van het eerste duel was er al hooligangeweld onder de fans: een frans homokoppel werd bont en blauw geslagen door mede-‘supporters’. De oplossing voor het (mogelijke) geweld voor de rest van het WK is simpel, effectief maar ook inhumaan. De Russen hebben besloten om iedereen die voor problemen zorgt tijdens het wereldkampioenschap maar op te sluiten in de gevangenis en daar af te wachten tot het proces, ongeacht de oorzaak van de problemen en de mate van wetsovertreding.

Niet alleen op menselijk gebied heeft Rusland zich twijfelachtig gepresenteerd. Ook wat betreft dierenrechten is het een en ander nog wel voor verbetering vatbaar. Zo hebben de Russen besloten om minder overlast van zwerfhonden en –katten te creëren, door ze simpelweg maar gewoon om te brengen. Een nieuwe ‘oplossing’ is het niet: ook in 2014 in Sochi werden de zwerfdieren al van het leven beroofd. Maar niet alleen de honden en katten zijn voor dit WK de pineut. Ook zijn er al verschillende filmpjes opgedoken van beren die menselijke trucjes vertonen. Bij een oefenduel was een grizzlybeer de officiële mascotte en gaf deze een bal aan de scheidsrechter. Na de overwinning van Rusland op Saoedi-Arabië verscheen er zelfs een filmpje op internet waar een beer op de achterbak van een jeep zit en rustig op een vuvuzela blaast.

De oplossing voor het (mogelijke) geweld voor de rest van het WK is simpel, effectief maar ook inhumaan

Gedoogbeleid
Waar in eerste instantie gevreesd werd voor een wereldkampioenschap voetbal met louter incidenten en geweld, blijkt dat bij lange na niet het geval te zijn. Na het EK in 2016 in Frankrijk, waar Russen veelal op de vuist gingen met supporters uit Groot-Brittannië en vooral Engeland, werden spanningen verwacht tussen verschillende supportersgroepen. Vooralsnog is er slechts sprake van een incidenteel opstootje, maar lijkt Rusland er alles aan gedaan te hebben om de veiligheid van iedereen zoveel mogelijk te kunnen garanderen. Grote supportersgroepen zijn door de instanties in Rusland zoveel mogelijk aan banden gelegd om te voorkomen dat het straks alsnog fout gaat. Volgens eigen zeggen hebben de Russen met Engeland nog wel een appeltje te schillen.

De spanningen tussen Rusland en Engeland zijn recent hoog opgelopen met het beleid van de Engelsen, die Russen minder snel een visum willen geven om het land binnen te komen. Na het vorige EK zijn de spanningen dus alleen maar geëvolueerd en zou een duel tussen de twee behoorlijk politiek geladen zijn. De twee teams kunnen elkaar in potentie al treffen in de kwartfinales, maar naar verwachting is een confrontatie dit WK uitgesloten. Een confrontatie met de politie is echter bijna onontkoombaar: enkele Engelsen zijn al aangehouden en hangt dus een straf boven het hoofd.

Volgens eigen zeggen hebben de Russen met Engeland nog wel een appeltje te schillen

Dikke voldoende
Rusland lijkt alles tot in de puntjes te hebben voorbereid voor het WK en wilt zich van haar beste kant laten zien. De openingsceremonie met Robbie Williams zorgde voor een groot spektakel en ook verder in het toernooi wil Rusland zich profileren als goede gastheer. Vooralsnog is dat ruimschoots gelukt.

Cover: Unsplash 

153 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram