fbpx
20/05/2019 Communication Science news and articles

Rusland scoort op WK zowel binnen als buiten het veld

Het WK voetbal is begonnen in Rusland. Hoewel er in de organisatie een hele hoop dingen goed zijn gegaan, is er ook sprake van enkele incidenten.


Het wereldkampioenschap voetbal is momenteel in volle gang. Waar op het veld de ene na de andere verrassing zich afspeelt, is er ook buiten de stadions genoeg aan de gang. Vooraf werd gevreesd voor een politiek steekspel in Rusland, maar nu blijkt dat alles vooralsnog op rolletjes loopt. Is het allemaal slechts schijn of heeft Rusland zich echt tot in de puntjes voorbereid op het wereldkampioenschap?

Voorbereidingen
Al vroeg in de voorbereidingen werd duidelijk dat Rusland het WK uiterst serieus nam. De infrastructuur van Rusland leende zich uitstekend voor het grote toernooi, ondanks het immense oppervlak van het land. De stadions waren ruim voordat het toernooi begon al af, wat bij andere toernooien wel eens anders is geweest. Op het WK in Brazilië en het EK in Polen en Oekraïne waren de stadions slechts enkele weken voor de start helemaal af. Hier helpt het natuurlijk wel bij dat Rusland in 2014 de Olympische Winterspelen organiseerde en ook al een paar grote voetbalteams heeft.

Naast de infrastructuur is het ook voor de fans prima geregeld. Europese supporters hebben voor Rusland normaal gesproken een visum nodig, wat gemiddeld een week duurt. Echter, met het laten zien van een toegangsticket voor één van de wedstrijden heeft Rusland laten weten dat een versneld visum mogelijk is. In plaats van een week duurt het dan slechts één dag om een visum in bezit te krijgen. Ook de meeste vluchten van het thuisland van de supporters naar Rusland zijn volledig gesubsidieerd en gratis. Dit allemaal om het toerisme in Rusland te vergroten en meer bezoekers voor de voetbalwedstrijden aan te trekken.

Niet alles koek en ei
Naast alle voordelen voor de supporters is het echter niet alleen maar goed gegaan voor Rusland. Slechts twee dagen na de aftrap van het eerste duel was er al hooligangeweld onder de fans: een frans homokoppel werd bont en blauw geslagen door mede-‘supporters’. De oplossing voor het (mogelijke) geweld voor de rest van het WK is simpel, effectief maar ook inhumaan. De Russen hebben besloten om iedereen die voor problemen zorgt tijdens het wereldkampioenschap maar op te sluiten in de gevangenis en daar af te wachten tot het proces, ongeacht de oorzaak van de problemen en de mate van wetsovertreding.

Niet alleen op menselijk gebied heeft Rusland zich twijfelachtig gepresenteerd. Ook wat betreft dierenrechten is het een en ander nog wel voor verbetering vatbaar. Zo hebben de Russen besloten om minder overlast van zwerfhonden en –katten te creëren, door ze simpelweg maar gewoon om te brengen. Een nieuwe ‘oplossing’ is het niet: ook in 2014 in Sochi werden de zwerfdieren al van het leven beroofd. Maar niet alleen de honden en katten zijn voor dit WK de pineut. Ook zijn er al verschillende filmpjes opgedoken van beren die menselijke trucjes vertonen. Bij een oefenduel was een grizzlybeer de officiële mascotte en gaf deze een bal aan de scheidsrechter. Na de overwinning van Rusland op Saoedi-Arabië verscheen er zelfs een filmpje op internet waar een beer op de achterbak van een jeep zit en rustig op een vuvuzela blaast.

De oplossing voor het (mogelijke) geweld voor de rest van het WK is simpel, effectief maar ook inhumaan

Gedoogbeleid
Waar in eerste instantie gevreesd werd voor een wereldkampioenschap voetbal met louter incidenten en geweld, blijkt dat bij lange na niet het geval te zijn. Na het EK in 2016 in Frankrijk, waar Russen veelal op de vuist gingen met supporters uit Groot-Brittannië en vooral Engeland, werden spanningen verwacht tussen verschillende supportersgroepen. Vooralsnog is er slechts sprake van een incidenteel opstootje, maar lijkt Rusland er alles aan gedaan te hebben om de veiligheid van iedereen zoveel mogelijk te kunnen garanderen. Grote supportersgroepen zijn door de instanties in Rusland zoveel mogelijk aan banden gelegd om te voorkomen dat het straks alsnog fout gaat. Volgens eigen zeggen hebben de Russen met Engeland nog wel een appeltje te schillen.

De spanningen tussen Rusland en Engeland zijn recent hoog opgelopen met het beleid van de Engelsen, die Russen minder snel een visum willen geven om het land binnen te komen. Na het vorige EK zijn de spanningen dus alleen maar geëvolueerd en zou een duel tussen de twee behoorlijk politiek geladen zijn. De twee teams kunnen elkaar in potentie al treffen in de kwartfinales, maar naar verwachting is een confrontatie dit WK uitgesloten. Een confrontatie met de politie is echter bijna onontkoombaar: enkele Engelsen zijn al aangehouden en hangt dus een straf boven het hoofd.

Volgens eigen zeggen hebben de Russen met Engeland nog wel een appeltje te schillen

Dikke voldoende
Rusland lijkt alles tot in de puntjes te hebben voorbereid voor het WK en wilt zich van haar beste kant laten zien. De openingsceremonie met Robbie Williams zorgde voor een groot spektakel en ook verder in het toernooi wil Rusland zich profileren als goede gastheer. Vooralsnog is dat ruimschoots gelukt.

Cover: Unsplash 

220 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

Just dance! Social interaction and communication inside a nightclub

26/04/2019

26/04/2019

When the beat drops and strobes lights start flashing through the dark, the way people dance functions as a primitive but universal language. It brings people from all places together through an intense form of communication. Gabby explains why dancing can function as a communicative medium and how this works.

EnjoyInstagram