fbpx
24/04/2019 Communication Science news and articles

Review: Netflix’s Sex Education

Netflix brengt met Sex Education een hilarisch ongemakkelijke serie op de markt. Onze redacteur heeft hem al gezien en vertelt of je moet gaan kijken.


Wie kent het niet: het moment dat je bent aanbeland bij de laatste aflevering van je serie. Jammer, want je vond het zo spannend, maar ook leuk, want het is tijd voor wat nieuws. Ik moet eerlijk bekennen: ik ben een geboren twijfelaar. Zodra mijn serie uit is schiet ik in de stress omdat ik weer wat nieuws moet kiezen. Toch was dat afgelopen maand anders, er kwam namelijk een serie uit op Netflix waar ik niet onderuit kon: Sex Education. Ik kan me niet voorstellen dat er Netflix-gebruikers zijn die deze titel niet voorbij hebben zien komen (al is het alleen maar vanwege het woord ‘sex’). Wat ik me wel voor kan stellen, is dat je dacht: ‘weer één van die zoveelste standaard high school-series’. Laat ik nou degene zijn die jou vertelt dat Sex Education absoluut niet standaard is en zeker het kijken waard!

In Sex Education maken we kennis met Otis, een rustige en verlegen jongen die zelf kampt met seksuele problemen, hij kan namelijk niet masturberen. De moeder van de zestienjarige Otis is sekstherapeute en wil dan ook dat haar zoon alles met haar bespreekt (‘Otis, ik hoorde dat je doet alsof je masturbeert, wil je erover praten?’). Een behoorlijk gênant beroep waar Otis niets mee te maken wil hebben, totdat zijn secret crush Meave voorstelt om samen met Otis een bedrijfje op te richten waarmee ze hun schoolgenoten van seksueel advies voorzien. Meave regelt de boekhouding en Otis probeert zijn medeleerlingen van seksuele problemen af te helpen.

Clichés?
Het verhaal in Sex Education vindt dus wel degelijk plaats op een high school. Ja, de hoofdrol is voor een nerd die verliefd is op een onbereikbaar meisje. Ja, zijn beste vriend is homoseksueel en heeft geen andere vrienden. Ja, er is een altomeisje dat zich afzet tegen iedereen. Ja, de populairste jongen op school is een gespierde zwemmer. Ja, er is een pestkop die iedere dag de lunch steelt van iemand anders. Ja, er is een populair groepje dat vindt dat ze boven iedereen staan. En ja, ze hebben of willen allemaal seks. Toch heeft de maker van Sex Education deze stereotypes heel creatief ingevuld. Zo is de populaire zwemmer Jackson een zwarte jongen, zoon van twee moeders. Otis zijn homoseksuele vriend Eric is ook zwart en schaamt zich niet voor zijn flamboyante persoonlijkheid en kledingstijl.

Waar bij Crime Scene Investigation elke aflevering begint met een moord, begint bij Sex Education elke aflevering met een seksscène. Daarmee wordt in de eerste aflevering ook meteen de toon gezet. Verschillende seksuele problemen komen aan bod. Denk bijvoorbeeld aan niet kunnen klaarkomen, niet weten wat je fijn vindt tijdens seks, vaginisme, sexting, zwangerschap en een eerste lesbische relatie. Otis probeert zijn leeftijdsgenoten te helpen bij deze problemen en beroept zich daarbij op boeken van zijn moeder en het afluisteren van haar therapiesessies.

Het vonnis
Naar mijn mening is deze serie een perfecte combinatie van komedie, coming-of-age drama en romantiek. De seksscènes en de gesprekken over seks zijn erg expliciet, iets wat je in andere series niet vaak ziet. Dat maakt dat Sex Education een erg realistisch beeld schetst van seksuele problemen onder jongeren. Ook is de serie zo neergezet dat het een grote doelgroep aanspreekt. Voor kijkers zoals jij en ik is het leuk omdat het je laat terug wanen in de tijd dat je nog met ongemakkelijke tienerproblemen moest dealen, maar voor jonge kijkers is deze serie ook erg educatief. Niet alleen omdat het advies biedt op het gebied van seks, maar ook omdat het laat zien dat seks normaal is en dat je er gewoon over kunt praten met je leeftijdsgenoten.

Seks en tieners blijven natuurlijk ongemakkelijk

Natuurlijk zijn de seksscènes en de problemen net iets uitvergroot en overdreven, maar op de een of andere manier maakt het Britse accent veel goed. Ik denk dat als deze serie Amerikaans was geweest, het misschien teveel van het goede was. Overigens is de setting van de serie erg verwarrend. Het speelt zich af op een soort idealistische campus in Wales, maar de scholieren dragen geen uniformen. Ook lijkt de kleding en muziekstijl meer jaren ‘80, maar iedereen heeft wel een smartphone en ze hebben te maken met hedendaagse problemen zoals sexting. Al met al zorgen deze tegenstrijdigheden er ook voor dat je jezelf in een soort fictieve wereld waant, waar alles toch realistisch is. Seks en tieners blijven natuurlijk ongemakkelijk, maar in Sex Education maakt die ongemakkelijkheid het juist komisch en aandoenlijk. Ik ben in ieder geval absoluut fan van deze serie! De combinatie van de sterke verhaallijn en personages, en het goede acteerwerk van onder andere Gillian Anderson (The X-files) en Asa Butterfield (The Boy in the Striped Pyjamas) maken Sex Education misschien nu al tot één van de leukste komedies van het jaar. En lucky me, er komt een seizoen 2!

Cover: Netflix via Youtube

187 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Is Having a Restricted Press Really Such a Bad Thing?

22/04/2019

22/04/2019

Having a government-controlled press, singapore has been ranked 150th out of 180 countries on the World Freedom Press Index. But is this controlled press really a bad thing in a time were fake news thrives?

Backstage bij Dotcomspot: Raf

19/04/2019

19/04/2019

In deze editie van backstage sprak Medium met Raf die stage loopt bij Dotcomsport.

Medium Podcast #5 – It’s getting hot in here: how to survive Climate Change

18/04/2019

18/04/2019

Medium's brand new podcast on climate change and how to survive it, go listen!

Added social value and the active audience

18/04/2019

18/04/2019

The media we know today isn't the way it has always been. In the three 'ages' that media has gone through, an awful lot has changed.

Trials by Media: The Case of Madeleine McCann

17/04/2019

17/04/2019

How the missing case of Madeleine McCann, rocked the world and made us reconsider the role of the media, mediatisation and framing in modern news cycles.

GDPR: (Finally) A Legislation For The Digital World

16/04/2019

16/04/2019

Medium editor Eva Oravcova joined the 'The Two Faces of Facebook' debate on the 11th of April. On the basis of this debate, hosted by ASIF Ventures, Eva dives into the GDPR and explains us everything we need to know.

De snelle dood van Google’s kunstmatige intelligentie raad

14/04/2019

14/04/2019

Naar aanleiding van een enorme groei in kunstmatige intelligentie, heeft Google het ATEAC opgericht. Deze kunstmatige intelligentie raad kreeg echter veel interne kritiek en werd na slechts een week alweer opgedoekt. Medium zocht uit waarom.

Students of Amsterdam: Aakansha

10/04/2019

10/04/2019

Back again with another Students of Amsterdam feature, Medium chats with communication science student, Aakansha, about life and study in Amsterdam.

Media Regulation in the United States

09/04/2019

09/04/2019

Media industries in the United States facing regulations because they are very powerful. Medium dived into this interesting phenomena.

The European Elections: Basic Guide to What, Why and How

08/04/2019

08/04/2019

Having troubles with the when and how about the European elections? No stress, Medium helps you out!

Yellow Vests, The Symbol of a Rising Working Class

05/04/2019

05/04/2019

Headlining the newspapers for the past months, the Yellow Vests have proven not only to be of practical use, but to serve as a symbol of a rising working class as well.

What the Hell is Communication Science?

04/04/2019

04/04/2019

A frustrated meditation on what it means to study communication science at the University of Amsterdam, courtesy of Hahae, a second year student.

Communication Science meets Heritage Studies

03/04/2019

03/04/2019

Can history be studied merely objectively or also subjectively? Communication science and heritages studies students discuss the importance of an interdisciplinary approach.

Sport en social media: Een gouden combinatie?

03/04/2019

03/04/2019

Iedere sportorganisatie gebruikt tegenwoordig fanatiek social media om in contact te blijven met de fans. Daarnaast kan dit ook erg lucratief zijn.

Students of Amsterdam: Terézia

02/04/2019

02/04/2019

Let us introduce Terézia. Originally from Slovakia, Terézia has moved to Amsterdam to study psychology, bringing a piece of home with her in the form of folk dancing.

EnjoyInstagram