Qui-no-way! 

Picture of By Eva Samplonius

By Eva Samplonius

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]N[/mks_dropcap]u november nadert worden niet alleen de dagen donkerder maar mijn humeur ook. Een winterdipje? Ja, zo zou je het kunnen noemen. Waar ik tegenwoordig nog echt gelukkig van lijk te worden is een goed glas rode wijn, een dampend bord met stamppot of een reep pure chocolade. Alhoewel één glaasje rode wijn en één blokje pure chocolade gezond schijnen te zijn, geldt dit vast niet als je de gehele reep wegspoelt met een fles Cabernet Sauvignon. Als ik de fitgirls op Instagram en menig foodblogger mag geloven is, het eten van vet, koolhydraten en suiker not done. Foto’s van bakken konijnenvoer, karaffen met slierten komkommer en superfoods zijn de norm. Begrijp me niet verkeerd, ik pleit niet voor het drinken van een sixpack ten koste van er een trainen, maar een beetje variatie op de tijdlijn zou wel fijn zijn.

“Mensen kijken je aan alsof je vertelt dat je op vakantie per ongeluk een baby hebt gefrituurd als je zegt dat je ’s ochtends brood eet.” Een mooiere omschrijving van quinoakutten had programmamaker Tim den Besten niet kunnen geven in zijn column voor de VPRO. De groene koorts lijkt razendsnel om zich heen te slaan. Sla een willekeurig vrouwenblad open en de kans is groot dat een van de eerste artikelen over superfoods gaat. Quinoa, hennepzaad en gojibessen worden bijna letterlijk door je strot geduwd. Als je geen superfoods eet dan is de kans groot dat je een vreselijke ziekte krijgt, lijken deze bladen te zeggen. Wat is er eigenlijk zo ‘super’ aan deze producten? Er is geen wetenschappelijk bewijs dat superfoods beter zijn dan gewone producten zoals noten, kolen en groente en fruit. Incabessen, tarwegraspoeder en cacao nibs zijn volgens de Consumentenbond bovendien puur bedrog.

Dat ik niet de enige ben die deze rage zat is, blijkt. Deliciously Stella post foto’s van voedsel met gluten, verzadigde vetten en suikers op haar Instagram. Dat noem ik nog eens andere koek. Stella maakt de hele gezonde voedselhype belachelijk. In plaats van groene shakes, salades en superfoods staat dit account vol met milkshakes, donuts en drank. Als dat stukje chocolade niet werkt tegen die winterdip dan dit Instagram account wel. Dit is erg verfrissend, gaat dat zien!

Don’t get me wrong; ik ben absoluut voor vrijheid van etensuiting, maar waarom zou je je blauw betalen aan een handje goijbessen, terwijl je voor een duppie een appel bij de groenteboer kunt scoren? Bovendien zet je toch ook geen foto van je appel op Instagram? Waarom dan wel je bakje super onzin, met je karaf komkommer slierten?

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace