fbpx
24/08/2019 Communication Science news and articles

PvdA en Diederik Samsom: toekomstperspectief?

De peilingen voor de PvdA zijn nog nooit zó laag geweest. Staat partijleider Diederik Samsom onder druk? Hoe ziet Samsom zijn toekomst en die van de PvdA voor zich?


Waar de PvdA in 2012 na de VVD de grootste partij was in Nederland, lijkt het nu in een zetelarme periode te zijn beland. De partij kent de grootste daling van alle partijen gezien het verschil in zetels tussen de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2012 en alle beschikbare peilingen van begin 2016. Daar bovenop kreeg PvdA-leider Diederik Samsom hevige kritiek op zijn huidige positie van mede-PvdA-kamerlid Jacques Monasch, op de dag van het jaarlijkse partijcongres van de PvdA, namelijk afgelopen zaterdag waar in de congrestoespraak duidelijk werd hoe Samsom zelf over zijn positie denkt.

Shots fired at Samsom
Nadat het voorgestelde vluchtelingenbeleid van minister-president Mark Rutte en Diederik Samsom al enige kritiek kreeg, zijn ook de woorden shots fired van toepassing op Samsoms huidige positie als fractievoorzitter. Monasch heeft in een interview met het Algemeen Dagblad aangegeven dat Samsom niet beschikt over het vereiste statuur van een lijsttrekker. Deze uitspraak lijkt niet enkel te berusten op statuurgebonden kritiek. Monasch heeft zich eerder ook al uitgesproken over zijn eigen conservatievere houding ten opzichte van het vluchtelingenbeleid en Europa. Daarnaast liet hij in datzelfde interview weten dat hij de door ThePostOnline bestempelde ‘Wir schaffen das’-uitspraak van Samsom onverantwoord en hoogmoedig vond.

Passende personalisatie
Samsom heeft afgelopen zaterdag bewezen dat hij de spirit om lijsttrekker te worden, nog lang niet is kwijtgeraakt. In deze toespraak wist hij kalm zijn verhaal te doen, waar hij tegelijkertijd zijn emoties niet altijd even gemakkelijk de baas was. Deze emoties hoeven zeker geen negatief effect te hebben op de houding of stemintentie van de kiezers. Naast partijleider staat Samsom bekend als een toegewijd vaderfiguur. Ook in de congrestoespraak kwam zijn vaderschap naar voren in de context van zijn ambitie om van Nederland een land te maken waar de economie niet alleen sterk is, maar ook aan iedereen een plek biedt. Door de hoge eisen van werkgevers, heeft een grote groep mensen nu geen rooskleurig toekomstperspectief meer. “Dat grijpt me naar de keel. Als politicus. En als vader.” Zoals wij communicatiewetenschappers weten, hoeft personalisatie in de politiek zeker niet altijd slecht uit te pakken, zo lang het een positieve werking kan hebben op het electoraat en het passend is.

Onderwijs 2.0
Toespraken worden veelal gekenmerkt door retoriek en de kunst van het spreken. Samsom bleek afgelopen zaterdag zo enthousiast en ambitieus te zijn, dat hij een tip (van formaat) van de sluier oplichtte over zijn visie op onderwijs, die binnenkort in zijn geheel gepresenteerd zal worden: leraren worden twee keer zo goed opgeleid, twee keer zo goed betaald, maar ook twee keer zo makkelijk ontslagen als de situatie erom vraagt. Daar zit geen woord Frans bij.

Vluchteling versus ‘Nee tegen AZC’
De congrestoespraak begon met het alom besproken vluchtelingenvraagstuk waar hij aan de ene kant de situatie van een vluchteling schetste en aan de andere kant de situatie weergaf van een Nederlander die niet zit te wachten op een AZC. Hij erkende het probleem dat Europa de controle mist en niemand ook maar een idee heeft hoeveel en wat voor vluchtelingen ons land nog zullen naderen. Op deze manier probeerde hij een brug te slaan tussen aanhangers van beide kampen om de kiezer in te laten zien dat de PvdA beide partijen begrijpt en tegemoetkomt.

Schouder aan schouder
De Volkskrant beschouwde deze toespraak als een stap in de goede richting, waar deze comeback betiteld werd als “Samsom lijkt weer op de Samsom uit 2012”. Uiteraard zal er uit de peilingen wel een indicatie voor een verbeterd ‘zetelperspectief’ moeten rollen, wil Samsom in de race blijven voor lijsttrekker in 2017. Desalniettemin heeft Samsom duidelijk gemaakt dat hij zijn schouders onder deze zware opgave zal zetten en hij “gezamenlijk, schouder aan schouder” richting maart 2017 wil gaan.

Cover: Partij van de Arbeid

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram