fbpx
25/04/2019 Communication Science news and articles

PvdA en Diederik Samsom: toekomstperspectief?

De peilingen voor de PvdA zijn nog nooit zó laag geweest. Staat partijleider Diederik Samsom onder druk? Hoe ziet Samsom zijn toekomst en die van de PvdA voor zich?


Waar de PvdA in 2012 na de VVD de grootste partij was in Nederland, lijkt het nu in een zetelarme periode te zijn beland. De partij kent de grootste daling van alle partijen gezien het verschil in zetels tussen de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2012 en alle beschikbare peilingen van begin 2016. Daar bovenop kreeg PvdA-leider Diederik Samsom hevige kritiek op zijn huidige positie van mede-PvdA-kamerlid Jacques Monasch, op de dag van het jaarlijkse partijcongres van de PvdA, namelijk afgelopen zaterdag waar in de congrestoespraak duidelijk werd hoe Samsom zelf over zijn positie denkt.

Shots fired at Samsom
Nadat het voorgestelde vluchtelingenbeleid van minister-president Mark Rutte en Diederik Samsom al enige kritiek kreeg, zijn ook de woorden shots fired van toepassing op Samsoms huidige positie als fractievoorzitter. Monasch heeft in een interview met het Algemeen Dagblad aangegeven dat Samsom niet beschikt over het vereiste statuur van een lijsttrekker. Deze uitspraak lijkt niet enkel te berusten op statuurgebonden kritiek. Monasch heeft zich eerder ook al uitgesproken over zijn eigen conservatievere houding ten opzichte van het vluchtelingenbeleid en Europa. Daarnaast liet hij in datzelfde interview weten dat hij de door ThePostOnline bestempelde ‘Wir schaffen das’-uitspraak van Samsom onverantwoord en hoogmoedig vond.

Passende personalisatie
Samsom heeft afgelopen zaterdag bewezen dat hij de spirit om lijsttrekker te worden, nog lang niet is kwijtgeraakt. In deze toespraak wist hij kalm zijn verhaal te doen, waar hij tegelijkertijd zijn emoties niet altijd even gemakkelijk de baas was. Deze emoties hoeven zeker geen negatief effect te hebben op de houding of stemintentie van de kiezers. Naast partijleider staat Samsom bekend als een toegewijd vaderfiguur. Ook in de congrestoespraak kwam zijn vaderschap naar voren in de context van zijn ambitie om van Nederland een land te maken waar de economie niet alleen sterk is, maar ook aan iedereen een plek biedt. Door de hoge eisen van werkgevers, heeft een grote groep mensen nu geen rooskleurig toekomstperspectief meer. “Dat grijpt me naar de keel. Als politicus. En als vader.” Zoals wij communicatiewetenschappers weten, hoeft personalisatie in de politiek zeker niet altijd slecht uit te pakken, zo lang het een positieve werking kan hebben op het electoraat en het passend is.

Onderwijs 2.0
Toespraken worden veelal gekenmerkt door retoriek en de kunst van het spreken. Samsom bleek afgelopen zaterdag zo enthousiast en ambitieus te zijn, dat hij een tip (van formaat) van de sluier oplichtte over zijn visie op onderwijs, die binnenkort in zijn geheel gepresenteerd zal worden: leraren worden twee keer zo goed opgeleid, twee keer zo goed betaald, maar ook twee keer zo makkelijk ontslagen als de situatie erom vraagt. Daar zit geen woord Frans bij.

Vluchteling versus ‘Nee tegen AZC’
De congrestoespraak begon met het alom besproken vluchtelingenvraagstuk waar hij aan de ene kant de situatie van een vluchteling schetste en aan de andere kant de situatie weergaf van een Nederlander die niet zit te wachten op een AZC. Hij erkende het probleem dat Europa de controle mist en niemand ook maar een idee heeft hoeveel en wat voor vluchtelingen ons land nog zullen naderen. Op deze manier probeerde hij een brug te slaan tussen aanhangers van beide kampen om de kiezer in te laten zien dat de PvdA beide partijen begrijpt en tegemoetkomt.

Schouder aan schouder
De Volkskrant beschouwde deze toespraak als een stap in de goede richting, waar deze comeback betiteld werd als “Samsom lijkt weer op de Samsom uit 2012”. Uiteraard zal er uit de peilingen wel een indicatie voor een verbeterd ‘zetelperspectief’ moeten rollen, wil Samsom in de race blijven voor lijsttrekker in 2017. Desalniettemin heeft Samsom duidelijk gemaakt dat hij zijn schouders onder deze zware opgave zal zetten en hij “gezamenlijk, schouder aan schouder” richting maart 2017 wil gaan.

Cover: Partij van de Arbeid

1032 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Is Having a Restricted Press Really Such a Bad Thing?

22/04/2019

22/04/2019

Having a government-controlled press, singapore has been ranked 150th out of 180 countries on the World Freedom Press Index. But is this controlled press really a bad thing in a time were fake news thrives?

Backstage bij Dotcomspot: Raf

19/04/2019

19/04/2019

In deze editie van backstage sprak Medium met Raf die stage loopt bij Dotcomsport.

Medium Podcast #5 – It’s getting hot in here: how to survive Climate Change

18/04/2019

18/04/2019

Medium's brand new podcast on climate change and how to survive it, go listen!

Added social value and the active audience

18/04/2019

18/04/2019

The media we know today isn't the way it has always been. In the three 'ages' that media has gone through, an awful lot has changed.

Trials by Media: The Case of Madeleine McCann

17/04/2019

17/04/2019

How the missing case of Madeleine McCann, rocked the world and made us reconsider the role of the media, mediatisation and framing in modern news cycles.

GDPR: (Finally) A Legislation For The Digital World

16/04/2019

16/04/2019

Medium editor Eva Oravcova joined the 'The Two Faces of Facebook' debate on the 11th of April. On the basis of this debate, hosted by ASIF Ventures, Eva dives into the GDPR and explains us everything we need to know.

De snelle dood van Google’s kunstmatige intelligentie raad

14/04/2019

14/04/2019

Naar aanleiding van een enorme groei in kunstmatige intelligentie, heeft Google het ATEAC opgericht. Deze kunstmatige intelligentie raad kreeg echter veel interne kritiek en werd na slechts een week alweer opgedoekt. Medium zocht uit waarom.

Students of Amsterdam: Aakansha

10/04/2019

10/04/2019

Back again with another Students of Amsterdam feature, Medium chats with communication science student, Aakansha, about life and study in Amsterdam.

Media Regulation in the United States

09/04/2019

09/04/2019

Media industries in the United States facing regulations because they are very powerful. Medium dived into this interesting phenomena.

The European Elections: Basic Guide to What, Why and How

08/04/2019

08/04/2019

Having troubles with the when and how about the European elections? No stress, Medium helps you out!

Yellow Vests, The Symbol of a Rising Working Class

05/04/2019

05/04/2019

Headlining the newspapers for the past months, the Yellow Vests have proven not only to be of practical use, but to serve as a symbol of a rising working class as well.

What the Hell is Communication Science?

04/04/2019

04/04/2019

A frustrated meditation on what it means to study communication science at the University of Amsterdam, courtesy of Hahae, a second year student.

Communication Science meets Heritage Studies

03/04/2019

03/04/2019

Can history be studied merely objectively or also subjectively? Communication science and heritages studies students discuss the importance of an interdisciplinary approach.

Sport en social media: Een gouden combinatie?

03/04/2019

03/04/2019

Iedere sportorganisatie gebruikt tegenwoordig fanatiek social media om in contact te blijven met de fans. Daarnaast kan dit ook erg lucratief zijn.

Students of Amsterdam: Terézia

02/04/2019

02/04/2019

Let us introduce Terézia. Originally from Slovakia, Terézia has moved to Amsterdam to study psychology, bringing a piece of home with her in the form of folk dancing.

EnjoyInstagram