fbpx
16/07/2019 Communication Science news and articles

Het prijzenwinnende succes van Voetbal Inside

Voetbalpraatprogramma Voetbal Inside won vorige week een Gouden Televizier-Ring. Maar wat verklaart nou eigenlijk het succes van dit programma? Heel veel dingen!


In 2010 ontstond er een nieuwe hype temidden van de Oranjegekte. Tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika dook er een nieuwe televisiepersoonlijkheid op: René van der Gijp. Het programma VI Oranje trok in deze periode honderdduizenden kijkers, waar de aanstekelijke lach van Van der Gijp voor een groot deel verantwoordelijk voor was. Door het missen van het WK Voetbal in 2018 in Rusland zal menig voetbalfan teleurgesteld zijn dat het helaas niet vier weken lang lachen wordt voor de buis. De heren van Voetbal Inside gaan een rustige zomer tegemoet.

Voetbal Inside: het bleek een succesformule. Vier mannen, onvoorbereid aan tafel, slap lullend over voetbal. Het ziet er eenvoudig en simpel uit. Toch weet dit programma iedere week weer de aandacht te trekken van een half miljoen trouwe kijkers. Menig televisiemaker vindt het programma een verafschuwing voor de Nederlandse televisie. Een programma gekenmerkt door ongenuanceerd gekakel, vrouwonvriendelijkheid en grof taalgebruik. Een programma dat wordt gemaakt met minimale voorbereiding. De makers van kwaliteitstelevisie walgen ervan.

Prijzen voor VI
Toch is het programma ook dit jaar weer in de prijzen gevallen tijdens de Gouden Televizier-Ring. Wilfred Genee, de presentator van VI, werd verkozen tot de beste televisiepresentator van 2017. De mannen hebben natuurlijk zelf een antwoord op de vraag waarom dit programma zoveel waardering weet te krijgen van de kijker: de kijker identificeert zich met het gepraat tussen de mannen aan tafel, denkt Johan Derksen, die altijd een uitgesproken mening heeft. De voetballiefhebber voelt overeenkomsten tussen het gepraat in het programma en gesprekken in de voetbalkantine nadat men één of twee biertjes op heeft, van hetzelfde soort.

Wilfred is volgens Derksen nog één van de weinige journalisten in Nederland die in tien seconden tijd iemand met één vraag voor het blok kan zetten

Vertrutting van de sportmedia
Johan Derksen walgt dan ook van de huidige sportmedia. De mediatraining onder de voetballers die leidt tot alleen nog maar politiek correcte antwoorden, vindt hij niks. De huidige voetballers durven hun mening niet meer te geven omdat ze dan op hun kop krijgen van de trainers en coaches, en journalisten stellen om die reden geen kritische vragen meer. Vanwege die journalisten die alleen maar brave vragen stellen, is Derksen ook zo lovend over journalist Wilfred Genee. Genee is volgens Derksen nog één van de weinige journalisten in Nederland die in tien seconden tijd iemand met één vraag voor het blok kan zetten. Volgens Derksen hebben de ‘slappe’ vragen tegenwoordig de overhand.

Er blijkt dan ook behoefte aan een programma dat recht tegen deze gang van zaken in gaat. Het is niet voor niets dat VI wederom een prijs in ontvangst heeft kunnen nemen. Het is dan ook een groot gemis dat VI Oranje er wederom niet zal zijn na de afwezigheid bij het EK 2016 in Frankrijk, al helemaal vanwege de teleurstelling dat Oranje ons land niet zal vertegenwoordigen in Rusland. De Gijpvogel zal er dit jaar dus helaas niet zijn een tijdens het EK van 2012 gedebuteerde cartoon over René van der Gijp in de vorm van een vogel.

De Gijpvogel
Van der Gijp is een persoonlijkheid op zich. Het is dan ook niet gek dat juist híj één van de personen is die op dit moment zoveel aandacht weet te trekken. Als voetballer was hij al anders dan andere voetballers. Ondanks zijn enorme talent nam hij het spelletje niet al te serieus. Het is überhaupt een kenmerk van Van der Gijp om de dingen niet al te serieus nemen. Ondanks zijn grote talent is hij niet hogerop gekomen dan spelen bij Nederlandse topclubs en een tiental interlands voor Oranje. Van der Gijp achtte het leven aantrekkelijker wanneer hij de avond voor de wedstrijd nog even ging stappen, of na de training tijdens het trainingskamp nog even langs de meisjes te gaan die bij het zwembad lagen. Vanwege zijn persoonlijkheid was hij ook toen al een vriend van journalisten. Kenmerkend voor zijn humor was zijn antwoord op de vraag waarom het met hem steeds niet helemaal goed gaat: “Dat zit hem daarin dat bij iedere club waar ik was, ze een trainer hadden. Wat is er nou? Is dat normaal dan?”

Dit soort zinnen vliegen je dan ook iedere maandag en vrijdagavond om de oren alsof het niets is. Voetbal Inside is simpele humor. Je houdt ervan of je vindt er niets aan. Zelf vind ik het verfrissend dat het programma niet politiek correct is. Liefhebber of niet, iedereen kan af en toe een voorbeeld nemen aan René van der Gijp, en zijn zorgeloze attitude. Geniet ook een beetje, máár niet te veel. Er is er namelijk maar één slapend rijk geworden en dat is René van der Gijp: “Als het woord ‘slapend rijk’ bestaat, dan geldt dat wel voor mij!

Cover: Mickisoke

481 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

The consequences of power and design in Black Mirror

05/06/2019

05/06/2019

People are probably unaware that many powerful people in Black Mirror are abusing the technology. Medium shows how this happens in several episodes.

Nudity in the Eye of the Beholder

04/06/2019

04/06/2019

Nudity has seen a great change in meaning over the years. Of course there is a physical aspect, but there is also a rather artsy view. Aakansha discusses the multiple ways of looking at nudity.

Alumni of the Month: Arco Gnochhi

27/05/2019

27/05/2019

Medium sprak met Arco Gnochhi. Alumni van Communicatiewetenschap, voetbaltwitteraar 2018 en momenteel programmamaker bij BNNVARA.

Aspiring for digital wellness

21/05/2019

21/05/2019

Actually we can't live without our smartphones. Nevertheless there are some solutions to control our digital lives. Medium has elaborated some of them.

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

EnjoyInstagram