fbpx

Het prijzenwinnende succes van Voetbal Inside

Voetbalpraatprogramma Voetbal Inside won vorige week een Gouden Televizier-Ring. Maar wat verklaart nou eigenlijk het succes van dit programma? Heel veel dingen!


In 2010 ontstond er een nieuwe hype temidden van de Oranjegekte. Tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika dook er een nieuwe televisiepersoonlijkheid op: René van der Gijp. Het programma VI Oranje trok in deze periode honderdduizenden kijkers, waar de aanstekelijke lach van Van der Gijp voor een groot deel verantwoordelijk voor was. Door het missen van het WK Voetbal in 2018 in Rusland zal menig voetbalfan teleurgesteld zijn dat het helaas niet vier weken lang lachen wordt voor de buis. De heren van Voetbal Inside gaan een rustige zomer tegemoet.

Voetbal Inside: het bleek een succesformule. Vier mannen, onvoorbereid aan tafel, slap lullend over voetbal. Het ziet er eenvoudig en simpel uit. Toch weet dit programma iedere week weer de aandacht te trekken van een half miljoen trouwe kijkers. Menig televisiemaker vindt het programma een verafschuwing voor de Nederlandse televisie. Een programma gekenmerkt door ongenuanceerd gekakel, vrouwonvriendelijkheid en grof taalgebruik. Een programma dat wordt gemaakt met minimale voorbereiding. De makers van kwaliteitstelevisie walgen ervan.

Prijzen voor VI
Toch is het programma ook dit jaar weer in de prijzen gevallen tijdens de Gouden Televizier-Ring. Wilfred Genee, de presentator van VI, werd verkozen tot de beste televisiepresentator van 2017. De mannen hebben natuurlijk zelf een antwoord op de vraag waarom dit programma zoveel waardering weet te krijgen van de kijker: de kijker identificeert zich met het gepraat tussen de mannen aan tafel, denkt Johan Derksen, die altijd een uitgesproken mening heeft. De voetballiefhebber voelt overeenkomsten tussen het gepraat in het programma en gesprekken in de voetbalkantine nadat men één of twee biertjes op heeft, van hetzelfde soort.

Wilfred is volgens Derksen nog één van de weinige journalisten in Nederland die in tien seconden tijd iemand met één vraag voor het blok kan zetten

Vertrutting van de sportmedia
Johan Derksen walgt dan ook van de huidige sportmedia. De mediatraining onder de voetballers die leidt tot alleen nog maar politiek correcte antwoorden, vindt hij niks. De huidige voetballers durven hun mening niet meer te geven omdat ze dan op hun kop krijgen van de trainers en coaches, en journalisten stellen om die reden geen kritische vragen meer. Vanwege die journalisten die alleen maar brave vragen stellen, is Derksen ook zo lovend over journalist Wilfred Genee. Genee is volgens Derksen nog één van de weinige journalisten in Nederland die in tien seconden tijd iemand met één vraag voor het blok kan zetten. Volgens Derksen hebben de ‘slappe’ vragen tegenwoordig de overhand.

Er blijkt dan ook behoefte aan een programma dat recht tegen deze gang van zaken in gaat. Het is niet voor niets dat VI wederom een prijs in ontvangst heeft kunnen nemen. Het is dan ook een groot gemis dat VI Oranje er wederom niet zal zijn na de afwezigheid bij het EK 2016 in Frankrijk, al helemaal vanwege de teleurstelling dat Oranje ons land niet zal vertegenwoordigen in Rusland. De Gijpvogel zal er dit jaar dus helaas niet zijn een tijdens het EK van 2012 gedebuteerde cartoon over René van der Gijp in de vorm van een vogel.

De Gijpvogel
Van der Gijp is een persoonlijkheid op zich. Het is dan ook niet gek dat juist híj één van de personen is die op dit moment zoveel aandacht weet te trekken. Als voetballer was hij al anders dan andere voetballers. Ondanks zijn enorme talent nam hij het spelletje niet al te serieus. Het is überhaupt een kenmerk van Van der Gijp om de dingen niet al te serieus nemen. Ondanks zijn grote talent is hij niet hogerop gekomen dan spelen bij Nederlandse topclubs en een tiental interlands voor Oranje. Van der Gijp achtte het leven aantrekkelijker wanneer hij de avond voor de wedstrijd nog even ging stappen, of na de training tijdens het trainingskamp nog even langs de meisjes te gaan die bij het zwembad lagen. Vanwege zijn persoonlijkheid was hij ook toen al een vriend van journalisten. Kenmerkend voor zijn humor was zijn antwoord op de vraag waarom het met hem steeds niet helemaal goed gaat: “Dat zit hem daarin dat bij iedere club waar ik was, ze een trainer hadden. Wat is er nou? Is dat normaal dan?”

Dit soort zinnen vliegen je dan ook iedere maandag en vrijdagavond om de oren alsof het niets is. Voetbal Inside is simpele humor. Je houdt ervan of je vindt er niets aan. Zelf vind ik het verfrissend dat het programma niet politiek correct is. Liefhebber of niet, iedereen kan af en toe een voorbeeld nemen aan René van der Gijp, en zijn zorgeloze attitude. Geniet ook een beetje, máár niet te veel. Er is er namelijk maar één slapend rijk geworden en dat is René van der Gijp: “Als het woord ‘slapend rijk’ bestaat, dan geldt dat wel voor mij!

Cover: Mickisoke

343 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

De Wereld Draait al 15 jaar Door

27/02/2019

27/02/2019

Al 15 jaar lang zorgt De Wereld Draait Door voor de meest iconische momenten van de Nederlandse TV. Medium zet de meest bijzondere DWDD-momenten op een rij.

Alumni of the month: Gijs Boerwinkel

27/02/2019

27/02/2019

The Alumni of the Month February: Gijs Boerwinkel. Having a master's degree in Political Communication, he is currently the head of communication at Waag.

The 2018 Oscar Snubs

25/02/2019

25/02/2019

Have the Oscars succeeded in giving recognition to those that deserve it? Some would argue they have not. This article explores the 2018 Oscar 'snubs'.

Media Reporting on Media: Documentary

21/02/2019

21/02/2019

In a largely mediated world, what information can we trust? How does it affect us? And what do changes in the media landscape mean?

EnjoyInstagram