fbpx
24/04/2019 Communication Science news and articles

Het prijzenwinnende succes van Voetbal Inside

Voetbalpraatprogramma Voetbal Inside won vorige week een Gouden Televizier-Ring. Maar wat verklaart nou eigenlijk het succes van dit programma? Heel veel dingen!


In 2010 ontstond er een nieuwe hype temidden van de Oranjegekte. Tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika dook er een nieuwe televisiepersoonlijkheid op: René van der Gijp. Het programma VI Oranje trok in deze periode honderdduizenden kijkers, waar de aanstekelijke lach van Van der Gijp voor een groot deel verantwoordelijk voor was. Door het missen van het WK Voetbal in 2018 in Rusland zal menig voetbalfan teleurgesteld zijn dat het helaas niet vier weken lang lachen wordt voor de buis. De heren van Voetbal Inside gaan een rustige zomer tegemoet.

Voetbal Inside: het bleek een succesformule. Vier mannen, onvoorbereid aan tafel, slap lullend over voetbal. Het ziet er eenvoudig en simpel uit. Toch weet dit programma iedere week weer de aandacht te trekken van een half miljoen trouwe kijkers. Menig televisiemaker vindt het programma een verafschuwing voor de Nederlandse televisie. Een programma gekenmerkt door ongenuanceerd gekakel, vrouwonvriendelijkheid en grof taalgebruik. Een programma dat wordt gemaakt met minimale voorbereiding. De makers van kwaliteitstelevisie walgen ervan.

Prijzen voor VI
Toch is het programma ook dit jaar weer in de prijzen gevallen tijdens de Gouden Televizier-Ring. Wilfred Genee, de presentator van VI, werd verkozen tot de beste televisiepresentator van 2017. De mannen hebben natuurlijk zelf een antwoord op de vraag waarom dit programma zoveel waardering weet te krijgen van de kijker: de kijker identificeert zich met het gepraat tussen de mannen aan tafel, denkt Johan Derksen, die altijd een uitgesproken mening heeft. De voetballiefhebber voelt overeenkomsten tussen het gepraat in het programma en gesprekken in de voetbalkantine nadat men één of twee biertjes op heeft, van hetzelfde soort.

Wilfred is volgens Derksen nog één van de weinige journalisten in Nederland die in tien seconden tijd iemand met één vraag voor het blok kan zetten

Vertrutting van de sportmedia
Johan Derksen walgt dan ook van de huidige sportmedia. De mediatraining onder de voetballers die leidt tot alleen nog maar politiek correcte antwoorden, vindt hij niks. De huidige voetballers durven hun mening niet meer te geven omdat ze dan op hun kop krijgen van de trainers en coaches, en journalisten stellen om die reden geen kritische vragen meer. Vanwege die journalisten die alleen maar brave vragen stellen, is Derksen ook zo lovend over journalist Wilfred Genee. Genee is volgens Derksen nog één van de weinige journalisten in Nederland die in tien seconden tijd iemand met één vraag voor het blok kan zetten. Volgens Derksen hebben de ‘slappe’ vragen tegenwoordig de overhand.

Er blijkt dan ook behoefte aan een programma dat recht tegen deze gang van zaken in gaat. Het is niet voor niets dat VI wederom een prijs in ontvangst heeft kunnen nemen. Het is dan ook een groot gemis dat VI Oranje er wederom niet zal zijn na de afwezigheid bij het EK 2016 in Frankrijk, al helemaal vanwege de teleurstelling dat Oranje ons land niet zal vertegenwoordigen in Rusland. De Gijpvogel zal er dit jaar dus helaas niet zijn een tijdens het EK van 2012 gedebuteerde cartoon over René van der Gijp in de vorm van een vogel.

De Gijpvogel
Van der Gijp is een persoonlijkheid op zich. Het is dan ook niet gek dat juist híj één van de personen is die op dit moment zoveel aandacht weet te trekken. Als voetballer was hij al anders dan andere voetballers. Ondanks zijn enorme talent nam hij het spelletje niet al te serieus. Het is überhaupt een kenmerk van Van der Gijp om de dingen niet al te serieus nemen. Ondanks zijn grote talent is hij niet hogerop gekomen dan spelen bij Nederlandse topclubs en een tiental interlands voor Oranje. Van der Gijp achtte het leven aantrekkelijker wanneer hij de avond voor de wedstrijd nog even ging stappen, of na de training tijdens het trainingskamp nog even langs de meisjes te gaan die bij het zwembad lagen. Vanwege zijn persoonlijkheid was hij ook toen al een vriend van journalisten. Kenmerkend voor zijn humor was zijn antwoord op de vraag waarom het met hem steeds niet helemaal goed gaat: “Dat zit hem daarin dat bij iedere club waar ik was, ze een trainer hadden. Wat is er nou? Is dat normaal dan?”

Dit soort zinnen vliegen je dan ook iedere maandag en vrijdagavond om de oren alsof het niets is. Voetbal Inside is simpele humor. Je houdt ervan of je vindt er niets aan. Zelf vind ik het verfrissend dat het programma niet politiek correct is. Liefhebber of niet, iedereen kan af en toe een voorbeeld nemen aan René van der Gijp, en zijn zorgeloze attitude. Geniet ook een beetje, máár niet te veel. Er is er namelijk maar één slapend rijk geworden en dat is René van der Gijp: “Als het woord ‘slapend rijk’ bestaat, dan geldt dat wel voor mij!

Cover: Mickisoke

386 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Is Having a Restricted Press Really Such a Bad Thing?

22/04/2019

22/04/2019

Having a government-controlled press, singapore has been ranked 150th out of 180 countries on the World Freedom Press Index. But is this controlled press really a bad thing in a time were fake news thrives?

Backstage bij Dotcomspot: Raf

19/04/2019

19/04/2019

In deze editie van backstage sprak Medium met Raf die stage loopt bij Dotcomsport.

Medium Podcast #5 – It’s getting hot in here: how to survive Climate Change

18/04/2019

18/04/2019

Medium's brand new podcast on climate change and how to survive it, go listen!

Added social value and the active audience

18/04/2019

18/04/2019

The media we know today isn't the way it has always been. In the three 'ages' that media has gone through, an awful lot has changed.

Trials by Media: The Case of Madeleine McCann

17/04/2019

17/04/2019

How the missing case of Madeleine McCann, rocked the world and made us reconsider the role of the media, mediatisation and framing in modern news cycles.

GDPR: (Finally) A Legislation For The Digital World

16/04/2019

16/04/2019

Medium editor Eva Oravcova joined the 'The Two Faces of Facebook' debate on the 11th of April. On the basis of this debate, hosted by ASIF Ventures, Eva dives into the GDPR and explains us everything we need to know.

De snelle dood van Google’s kunstmatige intelligentie raad

14/04/2019

14/04/2019

Naar aanleiding van een enorme groei in kunstmatige intelligentie, heeft Google het ATEAC opgericht. Deze kunstmatige intelligentie raad kreeg echter veel interne kritiek en werd na slechts een week alweer opgedoekt. Medium zocht uit waarom.

Students of Amsterdam: Aakansha

10/04/2019

10/04/2019

Back again with another Students of Amsterdam feature, Medium chats with communication science student, Aakansha, about life and study in Amsterdam.

Media Regulation in the United States

09/04/2019

09/04/2019

Media industries in the United States facing regulations because they are very powerful. Medium dived into this interesting phenomena.

The European Elections: Basic Guide to What, Why and How

08/04/2019

08/04/2019

Having troubles with the when and how about the European elections? No stress, Medium helps you out!

Yellow Vests, The Symbol of a Rising Working Class

05/04/2019

05/04/2019

Headlining the newspapers for the past months, the Yellow Vests have proven not only to be of practical use, but to serve as a symbol of a rising working class as well.

What the Hell is Communication Science?

04/04/2019

04/04/2019

A frustrated meditation on what it means to study communication science at the University of Amsterdam, courtesy of Hahae, a second year student.

Communication Science meets Heritage Studies

03/04/2019

03/04/2019

Can history be studied merely objectively or also subjectively? Communication science and heritages studies students discuss the importance of an interdisciplinary approach.

Sport en social media: Een gouden combinatie?

03/04/2019

03/04/2019

Iedere sportorganisatie gebruikt tegenwoordig fanatiek social media om in contact te blijven met de fans. Daarnaast kan dit ook erg lucratief zijn.

Students of Amsterdam: Terézia

02/04/2019

02/04/2019

Let us introduce Terézia. Originally from Slovakia, Terézia has moved to Amsterdam to study psychology, bringing a piece of home with her in the form of folk dancing.

EnjoyInstagram