fbpx
22/03/2019 Communication Science news and articles

Wie o wie is onze vriendelijke koffieman eigenlijk?

Vaak vergeten we met z’n allen hoe belangrijk sommige medewerkers van de universiteit zijn, terwijl ze van meer dan toegevoegde waarde zijn.


Aangezien wij hem herkennen, herkent Ehsan Nyazie ons ook en kan hij aan ons koppie aflezen wat voor wilde nacht wij achter de rug hebben. Dit maakt ons, hoe ‘slim’ wij als universitaire studenten ook zijn, potentieel slachtoffer voor zijn wat droge grappen. Inmiddels ben ook ik gigantisch in de maling genomen door onze vriendelijke vriend. Toen later bleek dat ik niet de enige was die er volledig in was getuind – ook Mediumredacteur Christian gaf toe dat hij eerder in deze grap was gestonken – moest ik het weten. Wie is onze koffieman eigenlijk?

Iedereen die zich dagelijks in het BC-gebouw van Roeterseiland bevindt en van koffie houdt, is bekend met de uit Afghanistan afkomstige Ehsan Nyazie: onze zeer sympathieke en daarnaast hilarische kioskman. Naast dat hij al jaren zijn werk goed doet – voor de studenten die hiervoor nog wel eens in het Bushuis zaten, hij is gewoon mee verhuisd – is hij ook nog eens een echte lolbroek. “Inmiddels woon ik dertien jaar in Nederland en werk ik sinds 2012 op de UvA.” Hier is hij in dienst bij Eurest Food. “Dit is het cateringbedrijf van onze universiteit dat streeft naar voeding en drank van topkwaliteit en probeert te voldoen aan de vraag van elk soort student. We willen dat iedereen tevreden is over de producten die wij verkopen”, aldus Nyazie. “Mijn vrouw werkt ook bij de UvA, voor hetzelfde cateringbedrijf.” Ook vertelde de koffieman dat hij een dochtertje heeft van tweeëneenhalf jaar oud waarmee hij graag gaat zwemmen. “In het weekend brengen we haar naar oma, zodat mijn vrouw en ik naar de bioscoop kunnen, of ik ga sporten in de sportschool. Ik ben graag met mijn gezin, ik ben een familiemens en heb graag mensen om mij heen.” Dat vindt hij ook zo leuk aan zijn baan: continu heeft hij contact met studenten en collega’s die stuk voor stuk erg beleefd zijn. “Wanneer ik even niks te doen heb, omdat de hoorcolleges in volle gang zijn, lees ik graag Perzische poëzie. Hier heb ik een boekje”, zegt Ehsan als hij naar het tafeltje naast de kassa loopt. “Hier lees ik dan gedichten uit of schrijf ik ze zelf in op.” Ook bedenkt hij in zijn koffiehut graag leuke grapjes voor de vermoeide, onoplettende studenten.

Je betaalt hier alleen voor het water, theezakjes moet je zelf van thuis meenemen

Afgelopen vrijdag ging ook ik dus gebukt onder de humoristische acties van onze koffieman. Volstrekt begrijpelijk deze grappen, want je moet toch iets als je de hele dag achter de kassa zit? “Alle studenten op de UvA zijn heel aardig!”, antwoordde hij op mijn vraag over wat hij van ons vond. Enig puntje van kritiek: mensen die bij hem komen zeuren over te hoge prijzen. Daar kan onze vriend immers niks aan doen. “Daarvoor moet je bij de baas zijn.” Aan je lege UvA-pas opladen kan hij wél wat doen, althans dat liet hij mij geloven. “Kan ik hier ook ergens mijn UvA-pas opladen?”, vroeg ik met mijn nog schorre ochtendstem. “Ja, dat kan ook hier”, antwoordde Nyazie. Na het horen van dit heugelijke nieuws deed ik een vreugdedans in mijn hoofd, omdat ik hiervoor gelukkig niet tien kilometer af hoefde te leggen naar het andere gebouw. Ik deed braaf wat mij gevraagd werd en legde mijn pasje op het apparaat. “Zeg nu maar je naam en studentnummer, maar zorg ervoor dat je goed, hard en duidelijk in dit gaatje praat.” Terwijl ik met volle concentratie begon te praten, had ik uiteraard niet door dat de rij achter mij zich al ontwikkelde tot een groepje lachende studenten. “Je moet iets harder praten en daarna het bedrag zeggen dat je wilt overmaken.” Daar ging ik weer, met volle overtuiging. “Nee, je praat niet duidelijk genoeg! Nog een keer en iets harder!” Toen uiteindelijk iedereen in de rij keihard begon te schateren van het lachen, begon het kwartje te vallen. Gelukkig bleek ik niet het enige slachtoffer te zijn geweest van al zijn grappen. Nadat ik hem vroeg over de stunts die hij dagelijks uithaalde met studenten stapte ik gauw over mijn gêne heen. Heeft hij jou bijvoorbeeld al een keer alleen voor je warme water laten betalen met de mededeling dat je je eigen theezakjes van thuis mee moet nemen? Of geloof je nog steeds dat de koffiemachine werkt door er tegen te praten? Dan ben jij ook het slachtoffer geworden van Ehsan Nyazies grappen!

Vaak vergeten we met z’n allen hoe belangrijk sommige medewerkers van de universiteit zijn. Net zoals veel hoogleraren en docenten verdienen ook de ‘vergeten’ beroepen eigenlijk een fictief lintje voor het zijn van meer dan toegevoegde waarde. Hoewel we vaak genoeg in alle haast niet stil staan bij deze facilitaire werknemers, moeten we niet vergeten dat ook zij stuk voor stuk belangrijk zijn en op hun eigen manier een bijdrage leveren aan het dagelijks functioneren van de UvA.

Cover: Nicole van Batenburg

2309 Total Views 3 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram