Nooit alleen met Companion App

By Lara Jeurissen

By Lara Jeurissen

Na een feestje loop je alleen naar huis, maar het is midden in de nacht en je voelt je niet op je gemak. Het liefst zou je willen dat er iemand naast je liep, zoals je vader, een vriend of een vriendin. Met de app Companion kan dat nu, maar dan virtueel. Niet alleen loopt er iemand met je mee, je wordt ook in de gaten gehouden door de app zelf. Want als er ook maar iets gebeurt, belt Companion de politie.    

Wat doet de app?
De app
 is ontwikkeld door vijf studenten van de Universiteit van Michigan. Via GPS kan de door jou gekozen compagnion je volgen op weg naar huis. Ook als de contactpersoon de app niet heeft gedownload, kan hij of zij worden bereikt in het geval van nood. Je kan deze persoon namelijk een berichtje sturen als je hulp nodig hebt. Ook kan je hem of haar bellen en als je eenmaal thuis bent aangekomen wordt hij of zij hiervan op de hoogte gesteld. 

Companion to the rescue!
Behalve dat vrienden en familie een oogje voor je in het zeil houden, detecteert de app ook zelf als er iets mis is. Dit gebeurt door detectie van veranderingen in beweging. Bijvoorbeeld als je valt, wordt geduwd of opeens begint te rennen, maar ook als je oortjes uit je telefoon worden getrokken, vraagt de app of alles nog goed gaat. Als er niets aan de hand is, moet je binnen 15 seconden op een knopje drukken. Maar als er wel wat aan de hand is en je niet bevestigt dat je oké bent, verandert de app in een alarmsysteem dat een hard geluid laat horen om de aanvaller af te schrikken. Daarnaast is er ten alle tijden een knopje om meteen de politie te bellen.

Gebruikers van de app
De app is in eerste instantie ontworpen voor studenten die ‘s nachts over de campus lopen. Wanneer de gebruiker 112 belt, wordt ook de universiteit hierover gewaarschuwd. Deze optie bestaat nu nog, maar alleen voor universiteiten die hebben aangegeven samen te werken met Companion. De studenten van universiteiten die niet samenwerken met Companion en alle niet-studenten die 112 bellen via de app staan er alsnog niet alleen voor, ook hun aangegeven contactpersoon wordt gewaarschuwd.

Behalve je persoonlijke veiligheid waarborgen, zorgt de app ook dat je hele omgeving veiliger wordt. Er is namelijk een knopje “I am nervous”, deze is bedoeld voor momenten waarop je je niet veilig voelt zonder een specifieke reden. De app verzamelt de data van de plekken waar mensen zich vaak niet op hun gemak voelen. Hier kan de lokale politie of overheid iets mee doen. 

Wat te verwachten valt is dat ouders dol zijn op deze app, zo kunnen ze zeker zijn dat hun kind niets overkomt en ze kunnen natuurlijk ook in de gaten houden waar hun kind heen gaat. Maar de app wordt ook gebruikt om bejaarden in de gaten te houden, vertelt Lexie Ernst, een van de ontwikkelaars van de app. Mensen met bejaarde ouders gebruiken de app om er zeker van te zijn dat hun ouders niet de weg kwijtraken.

De app wereldwijd
Companion app is nu nog erg ingesteld op universiteiten en voornamelijk Amerikaanse universiteiten met campussen. Zo behalen ze hun winsten niet uit het verkopen van de app, maar door samenwerkingen aan te gaan met universiteiten. Ook voor niet-studenten kan een app als Companion nuttig zijn. Zowel voor je eigen gevoel van veiligheid, als voor de veiligheid van je buurt. In Europese landen kan de app inmiddels ook al worden gebruikt. Volgens Lexie Ernst wordt de app vooral in Frankrijk, Engeland, België en Noorwegen gebruikt. Het zou mooi zijn als de app zich verder ontwikkelt en zich niet richt op alleen studenten, maar op iedereen. In een land als Nederland, waar de criminaliteit daalt, maar het gevoel van onveiligheid stijgt, kan een app als Companion veel mensen helpen zich meer op hun gemak te voelen in hun eigen buurt.

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace