Van Nieuwkerk-dynastie: deel Jet

Picture of By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]aar vader is elke werkdag prime time op tv en haar broer maakte al op zijn 22e zijn eerste film. We hebben het hier over de Van Nieuwkerk-dynastie. Bij Café De Ysbreeker ging Medium in gesprek met de jongste telg van deze familie: Jet van Nieuwkerk (26). Redacteur bij Amayzine.com, Smulpaap bij Het Parool en nu haar eigen boek: Het Boek Van Jet. Een receptenboek voor meisjes vanaf zestien jaar over een gezond leven dat niet te streng en niet te saai is. Is Jet van Nieuwkerk na haar vader en broer de volgende big shot van deze familie?

Jet van Nieuwkerk heeft zelf een horeca-achtergrond. Op haar cv staat dat ze de hotelschool heeft gedaan en zelfs bedrijfsleidster is geweest bij een restaurant, maar uiteindelijk is ze toch woorden op papier gaan zetten. “Ik kom zelf uit een schrijversfamilie, maar ik dacht dat het niets voor mij zou zijn. Ik heb zelf VMBO-T gedaan en ik schrijf ook wel slordig. Zelfs nu moeten er nog steeds wat eindredacteuren over mijn stukken heen.”

Maar hoe ben je dan bij Amayzine.com terecht gekomen? “Via hoofdredacteur May-Britt Mobach die ik kende via mijn ouders. Destijds zat ze nog bij Marie Claire. Het was ongeveer drie jaar geleden en ik was zelf ook wel een beetje klaar met de horeca. Ik werkte daar al zes jaar, stond altijd pas om twee uur ‘s middags op, nadat ik om vier uur ‘s nachts ging slapen.” Van Nieuwkerk wilde echter wel iets met eten blijven doen. “Ik heb toen eerst May-Britt gemaild of ik mee mocht lopen bij Marie Claire. ‘Kom maar meteen bij me werken, want ik ben met een nieuw project bezig’, zei ze. Dat was Amayzine.com. Ik had nog nooit een letter geschreven, dus ik heb het allemaal daar geleerd.”

Maar waar kwam dat vertrouwen van Mobach vandaan? “De mail die ik stuurde, vond ze nogal indrukwekkend. Ze kon lezen dat ik wel leuk kon schrijven en ze was van mening dat ik veel wist over sport en eten en ze dacht dat ze mij goed kon gebruiken. Ik lees ook veel over voeding, zodat ik er steeds meer over kan leren. Ik vind Jamie Oliver echt geweldig. Hij heeft echt een missie en daar kijk ik erg tegenop.”

En hoe bevalt het daar op de redactie? “Het is héél leuk. We hebben een heel grote redactie, echt waanzinnig en we zitten met een hoop vrouwen.” Een gezellig kippenhok is het gevolg. “Ik mag heel vaak reisjes maken en heb vaak afspraken buiten de deur. Het is elke dag anders en het leuke is dat ik mag schrijven over wat ik wil en dat vind ik heel fijn.”

Uiteindelijk wil ik gewoon laten zien dat ik heel normaal en leuk ben

Je publiceerde dit jaar een heel persoonlijk dagboek, omdat je ging samenwonen met je vriend. Hoe persoonlijk mag een stuk worden? “Ik haalde er veel plezier uit om al de verhuisstress van me af te schrijven. Ik vind het persoonlijke heel belangrijk, dat geldt ook voor mijn boek. Wel tot op een bepaalde hoogte natuurlijk, maar ik denk dat het belangrijk is om wat te laten zien van je leven als je mensen wilt bereiken.” Van Nieuwkerk denkt wel goed na over wat ze deelt met de wereld. “Uiteindelijk wil ik gewoon laten zien dat ik heel normaal en leuk ben.”

Nog gefeliciteerd met je boek. Het is heel mooi geworden. “Dank je wel. Ik krijg ook veel complimenten over de vormgeving. Josselin Bijl (ook van Amayzine.com, red.) en Jolien Dorgelo hebben daar voor gezorgd en die wil ik natuurlijk niet meer kwijt.” Hoe is het idee ontstaan om een boek uit te brengen? “Dat ging makkelijk, want Uitgeverij Carrera mailde mij vorig jaar met de vraag of ik een boek kon maken. Ik wilde heel graag een kookboek maken met tips, mijn eigen verhaal en een boodschap.”

Dat laatste is de lat niet te hoog leggen. “Dat gebeurt heel vaak nu bij veel meisjes, vind ik. Kijk maar naar Instagram waar je allerlei fit girls voorbij ziet komen, dat slaat volledig door. Zij worden gewoon gevoed door het enorme aantal likes dat ze krijgen als ze weer een gymfoto plaatsen. Tja, probeer dan maar eens de dag erna niet in de sportschool te staan.” Hoe vaak sta jij in de sportschool? “Drie keer per week. Ik vind het leuk om verschillende dingen te doen, zoals boksen, maar ook om gewoon een stuk te gaan rennen.”

Wil je meer lezen over Jet van Nieuwkerk? Lees dan snel deel 2 van het interview met deze nieuwbakken boekenschrijver!

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace