Interview

Van Nieuwkerk-dynastie: deel Jet

Haar vader is elke werkdag prime time op tv en haar broer maakte al op zijn 22e zijn eerste film. We hebben het hier over de Van Nieuwkerk-dynastie. Bij Café De Ysbreeker ging Medium in gesprek met de jongste telg van deze familie: Jet van Nieuwkerk (26). Redacteur bij Amayzine.com, Smulpaap bij Het Parool en nu haar eigen boek: Het Boek Van Jet. Een receptenboek voor meisjes vanaf zestien jaar over een gezond leven dat niet te streng en niet te saai is. Is Jet van Nieuwkerk na haar vader en broer de volgende big shot van deze familie?

Dit is deel 2 van het interview met Jet van Nieuwkerk. Deel 1 gemist? Lees ‘m hier terug!

De jongste Van Nieuwkerk geeft aan dat ze acht maanden de tijd heeft gekregen om het boek te maken. Ze trok daarom naar het oosten van het land om daar te vertoeven op de boerderij van haar ouders. “Daar hield ik de keuken heel lang bezet. Ik heb ‘m ook vies gemaakt en ontzettend veel gekookt met mijn moeder die een heel grote inspirator is van mij. Daar heb ik gezond van leren eten: altijd vers, veel variatie, maar jezelf ook niets ontzeggen. Het klinkt heel simpel, maar als je met mate eet, kan er niet iets fout gaan met je lichaam.”

Maar is dit niet het zoveelste kookboek? “Dat is het zeker, máár ik heb een boek dat er nog niet is, denk ik. Je hebt strenge healthy kookboeken en je hebt kookboeken waarmee je bijvoorbeeld taarten kunt bakken.” Van Nieuwkerk geeft aan dat ze daar tussenin zit. “Het gaat om de balans. Mijn boek schrijft geen dieet voor, maar een lifestyle met makkelijke goedkope recepten, maar ook adviezen. Bij sommige boeken haak je snel af, omdat je voor de recepten naar drie verschillende winkels moet. Ik durft echt wel te zeggen dat mijn boek anders is.” Die quote ga ik uitlichten. “Je moet die quote zó opschrijven: dit boek bestaat nog niet. Dat vind ik echt. Een boek met gezonde recepten, waarin het ook leuk blijft, is er gewoon niet. Het is allemaal zó streng. Dat houd je drie weken vol, en dan? Ik denk dat je gezond kunt eten zonder heel streng voor jezelf te zijn en de balans kunt vinden. Het wordt niet een saai leven.”

Volgens de nieuwbakken boekenschrijver kun je haar adviezen heel makkelijk volhouden. “Als je een keer te veel gedronken hebt, doe je het de dag erna wat rustiger aan, bijvoorbeeld. Je moet gewoon logisch nadenken en een beetje moeite doen. Het gaat niet vanzelf. Ik geef voorzetjes, maar dat vinden mensen irritant. Zij willen natuurlijk een plan van twaalf weken over hoe je een sixpack krijgt. Daar ga ik niet aan beginnen.” Heb jij een sixpack? “Nee, maar dat wil ik ook niet. Een sixpack krijgen, is topsport en daar moet je echt ontzettend veel voor laten staan. Dat vind ik het niet waard.”

Ik durft echt wel te zeggen dat mijn boek anders is

Jet van Nieuwkerk is natuurlijk dé dochter van Matthijs van Nieuwkerk. Ze zegt dat het haar wel eens wordt verweten dat het haar allemaal komt aanwaaien. “Mensen beseffen niet dat het veel harder werken is, want ik moet juist mijn plek bemachtigen. Mensen zijn vaak heel kritisch op je.” Maar krijg je ook veel kritiek? “Op mijn boek heb ik gelukkig nog geen kritiek gehad. Het is net uit en dan komt het besef dat personen die ik niet ken het ook kunnen lezen. Mijn familie vindt het natuurlijk helemaal geweldig. Nu kan echt iedereen er over oordelen en dat vind ik best spannend.”

Vorig jaar had iemand een heel nare column geschreven over Amayzine.com, waarin ook jij te grazen werd genomen. “Ik heb er niet veel moeite mee. Het doet me niks. Ik kan dat best wel snel vergeten, maar dat is misschien ook wel karakter. Ik kijk dan wel heel even naar de persoon die het heeft geschreven en denk dan: ‘als ik me híer zorgen om ga maken…’”, glimlacht Van Nieuwkerk. “Ik ga wel oké om met kritiek. Kom maar op. Ik heb ook geen Twitter, want daar staat de grootste schijt, dus dat lees ik allemaal niet. Zo lang ik het niet lees, is het er niet.”

Krijg je zure mails? “Nee, ik krijg eigenlijk alleen maar fanmail. Ik krijg geen stomme mails, maar ik zit nog niet heel lang in het vak, hè?”, vertelt Van Nieuwkerk, terwijl ze meteen even afklopt. Dan realiseert ze zich dat ze één keer een boze mail heeft ontvangen. Als Smulpaap voor Het Parool had ze een bananenbroodrecept geschreven. “Het brood was te kruimelig en het was gewoon vies, dus het was ook helemaal mislukt bij een lezer. Het recept klopte ook voor geen meter.” Als goedmakertje bracht de Smulpaap een wél gelukte bananenbrood langs bij de boze lezer. “Je moet er gewoon positief op reageren.”

Waar sta je over vijf jaar? “Zwanger, hoop ik. Ik ben gemaakt om moeder te worden. Ik hoop ook dat ik een tweede boek mag maken. Misschien moet ik een kookboek voor studenten maken: Goedkoop en Gezond.” Verder hoopt de schrijver dat ze een voorbeeldfunctie kan zijn. “Ik wil dat gezondheidsgedoe wat leuker maken. Ik hoop op een gegeven moment het land in te gaan en middelbare scholen te bezoeken om te vertellen dat een gebalanceerd leven van belang is. Tja, verder gewoon schrijven, misschien een klein restaurantje.” Mocht ze haar eigen restaurant beginnen, schrijven wij bij Medium daar natuurlijk als eerste een recensie over. Als ze maar geen bananenbrood serveert.

Retteketet dolle pret met Jet. Ik interviewde Jet van Nieuwkerk voor Medium. Binnenkort een schrijfsel online. #fangirling #hetboekvanjet

Een foto die is geplaatst door Christian Manuputty (@manuputtyunited) op

Cover: Jet van Nieuwkerk 

 

Reacties

reacties

Christian Manuputty
Christian Manuputty (23) heeft inmiddels een bachelordiploma CW op zak en is sinds 2014 onderdeel van Medium als redacteur (voorheen ook eindredacteur) en presentator van MediumTV. Daarnaast was Christian ooit redactiestagiair bij Quote, vult hij regelmatig de websites Adformatie, Communicatie Online en Marketing Online en is hij stiekem fan van ABBA.

You may also like

Comments are closed.

More in Interview