Other

Negen jaar ouder in een jaar tijd

Misschien lees je mijn stukjes geregeld, misschien helemaal niet, maar wat je in ieder geval boven dit artikel ziet, is een recente portretfoto van mij. Een foto waarop je kunt zien dat ik wat haar op mijn gezicht heb laten staan, wat door moet gaan voor een baardje. Daarnaast zie je vrij lange lokken met een lichte slag die mijn gezicht omringen. De mensen die mij nog niet zo heel lang kennen, weten natuurlijk niet beter. Anderen daarentegen, weten dat ik er niet altijd zo uitzag.

In de zomer van 2014 had ik nog een alleraardigst kort – nee, niet pittig – kapsel. Als ik kort haar wil, moet ik eigenlijk wel één keer in de drie weken een kappersbezoek plegen om het bij te houden. Uiteindelijk ga ik eens in de vijf maanden, want geen zin, naar een haararchitect en dan knip ik het bewust kort, zodat ik weer even vooruit kan. Uiteindelijk zou dat dus betekenen dat ik afgelopen januari weer mijn redelijk lange lokken moest degraderen tot een soort kuifje. Ik besloot het niet te doen en voor een kapsel met lange lokken te gaan. Het proces is vrij tijdrovend, maar het resultaat mag er wezen. Al zeg ik het zelf. #TeamNarcisme, zoals adjunct Justine het zou verwoorden. Ik heb al veel opmerkelijke avonturen beleefd door mijn veranderde uiterlijk. Om het visuele aspect wat meer naar voren te halen, zie hier een foto van mij van vorig jaar. Jong koppie, hè?

M’n ultieme fangirl momentje #tbt #kensington #damaris #geenbaard #korthaar #iklijkwel12

Een foto die is geplaatst door Christian Manuputty (@manuputtyunited) op

Ik was toen twintig, maar je zou mij eerder zestien of zeventien schatten. Meestal word ik nu rond de 22 of 23 geschat, met laatst een uitschieter met een schatting van 25 jaar. Dat scheelt toch al negen jaar met de laagste inschatting. In ieder geval, het blote-billengezicht op mijn ID heeft al voor veel verwarde blikken gezorgd bij identiteitscontroles bij bijvoorbeeld de supermarkt of het vliegveld. “Ik geef toe dat het een gedateerde foto is”, zeg ik er altijd maar redelijk ongemakkelijk met een glimlach bij. Ik ben ook al twee keer aangezien voor vrouw door anderen. Bij mijn bijbaan in een callcenter, zat ik op een rijtje met wat vrouwelijke collega’s, waarna een mannelijke collega achter ons langs liep en “Hallo, dames!” riep. Ik draaide me toch om en kreeg een simpele en ietwat gegeneerde “Oh, oeps.” als reactie.

Het blote-billengezicht op mijn ID heeft al voor veel verwarde blikken gezorgd bij identiteitscontroles

Nog een voorbeeld: een paar weken geleden stak ik de straat over vlak voor mijn huis. Ik was de enige op straat, maar ik wist dat er achter mij een oude dame met een wandelstok stond. Zij had hulp nodig bij het oversteken en uiteraard hielp ik haar. Wel een beetje jammer dat ze kort daarvoor “Mevrouw, mevrouw!” riep, toen ze me voor zich zag lopen en een beroep wilde doen op mijn oversteekvaardigheden. Ze schrok ook toen ik me 180 graden draaide, want mijn gezicht was iets minder vrouwelijk dan de vrouw in kwestie in eerste instantie dacht. Het kan gelukkig nog erger, want zelfs sommige familieleden moesten toch even twee keer kijken toen ze me zagen bij een familiebijeenkomst. Bovendien wilde ik dit weekend een foto van mezelf van vorig jaar, met kort haar en haarloos gezicht, aan moeders laten zien. “Wie is dat?”, vroeg ze met een strak gezicht. Ik dacht dat ze een grapje maakte, maar ze meende het wel degelijk. Au.

Ik heb nu alleen maar nadelen beschreven van mijn veranderde uiterlijk. Is er dan niks positiefs aan een nieuwe vertoning? Ik kan wel zeggen dat ik de vrouwmensen iets beter begrijp. Ik ben conditioner gaan gebruiken en doe ook regelmatig een beroep op de föhn. En ik vind die extra verzorging heerlijk, net als de overload aan complimenten. Laatst zei een jongen tegen me dat hij geobsedeerd was door mijn haar en hij wilde er zelfs aan voelen. Of ik dat toestond, laat ik maar even in het midden. Een andere jongen vergeleek mij met Scar, de slechterik van The Lion King. Kun je hem ongelijk geven? Ik krijg ook positieve kritieken van personen van het andere geslacht. Van “het golft zo mooi” tot “ik ben jaloers op jouw haar”. Dat laatste kwam zelfs van meerdere vrouwmensen. Dus aan alle mannen: laat dat haar toch lekker groeien. Wie weet word je ook overspoeld door complimenten, leuk voor het ego. #TeamNarcisme.

Cover: hairfreaky long hair

Reacties

reacties

Christian Manuputty
Christian Manuputty (23) heeft inmiddels een bachelordiploma CW op zak en is sinds 2014 onderdeel van Medium als redacteur (voorheen ook eindredacteur) en presentator van MediumTV. Daarnaast was Christian ooit redactiestagiair bij Quote, vult hij regelmatig de websites Adformatie, Communicatie Online en Marketing Online en is hij stiekem fan van ABBA.

You may also like

Comments are closed.

More in Other