Interview

Knuffelvluchteling of journalist? Nee, gewoon Danny

‘Knuffelvluchteling’ of journalist? Druktemaker of programmamaker? Libanees of Nederlander? Nee, gewoon Danny. Op zijn vijftiende vluchtte hij vanuit Libanon naar Nederland. Hij weet dus als geen ander hoe het is om bestempeld te worden als vluchteling. Wat is er afgelopen tijd met de ex­PowNewsverslaggever gebeurd en wat staat hem nog te wachten?

Tijdens het onderzoek in aanloop van dit interview viel op dat Ghosen in veel interviews steeds wordt neergezet als ‘Danny de vluchteling’. Als we hem vragen wat hij van dit frame vindt, kijkt hij in eerste instantie bedenkelijk. “Laatst zat ik bij BNN, daar hebben ze er ook weer de nadruk op gelegd. Je vertelt het één keer en dat is dan interessant in deze tijd met vluchtelingen. Soms willen ze laten zien hoe vluchtelingen ook kunnen zijn, dat het niet alleen zielige mensen zijn. Aan de andere kant ben ik gewoon Danny en moet je me beoordelen op wie ik nu ben en wat ik nu doe. Ik kwam laatst een keer in de sportschool, vervolgens zegt een vrouw die daar aan het sporten was: “Hé, daar heb je onze knuffelvluchteling weer!” Kijk, ze bedoelt het goed, maar het komt wel hard aan.”

Bij 3Onderzoekt is het een heel andere manier van televisie maken. Ik wilde me verder ontwikkelen

Van Powned naar EO
Op 1 september 2014 ruilt Ghosen de rebelse omroep PowNed in voor de christelijke EO. Hij gaat aan de slag als journalist bij 3Onderzoekt. Daar maakt hij spraakmakende reportages over onder anderen MMA-vrouwen, vluchtelingen en krakers. De overstap naar de EO is voor het publiek een opvallende. Voor hem was de keuze echter makkelijk te maken: “Ja, bij PowNed had ik alles onder de knie. Je kon me overal naartoe sturen en ik leverde een goed item. Bij 3Onderzoekt is het een heel andere manier van televisie maken. Ik wilde me verder ontwikkelen.” Toen Ghosen vorig jaar voor 3Onderzoekt met een stroom vluchtelingen mee wilde reizen, eindigde hij compleet off script als vluchteling met een valse naam in een vluchtelingenkamp in Kroatië. “Wat ik daar zag, daar schrok ik wel van. Vluchteling zijn is nu zo anders dan twintig jaar geleden. Ze halen echt de gekste taferelen uit om ergens te komen, daarvoor zijn ze afhankelijk van boeven en smokkelaars. Deze mensen hebben het zo zwaar, daar sta je dan bij stil als je aan het douchen bent of zoals nu koffie aan het drinken. Dat hakt er echt in.”

Rot op naar je eigen land
Het aanpassingsvermogen dat de Amsterdammer nodig had tijdens zijn undercoverpoging als vluchteling zien we ook terug in het programma “Rot op naar je eigen land”, dat hij dit jaar presenteert. In dit programma laat hij zes jongeren tussen de achttien en de dertig jaar oud de weg zien die een vluchteling aflegt om het Westen te bereiken. Hiermee probeert de programmamaker de andere kant van de vluchtelingenproblematiek te laten zien, namelijk het perspectief van de vluchteling. “We hebben in achttien dagen bijna de volledige route afgelegd, waar zij zes maanden of langer over doen. Libië hebben we overgeslagen omdat het daar te gevaarlijk is. Kijk, wij pakken natuurlijk af en toe het vliegtuig, dat moet wel. Je kunt de deelnemers niet in een bootje op de zee zetten met de boodschap “Hé jongens, we zien elkaar hopelijk over drie dagen daar en daar.” Onze tocht was al half dodelijk, laat staan als je ergens vijf maanden moet rondzwerven.”

Kamelenrace in de Sahara
Voor Ghosen staat er nog veel in het verschiet. Danny is in zee gegaan met de NTR om een eigen programma te maken over het Midden-Oosten. Hij wil de leuke kant van het Midden-Oosten laten zien, bijvoorbeeld een kamelenrace in de Sahara of gekke Arabieren die uit verveling met auto’s op twee wielen gaan rijden. “Denk bijvoorbeeld ook aan rappende Palestijnen in de Gazastrook, een heavy-metalscene in Irak, of de gayscene in Libanon.”

Meer weten over Danny? Het volledige interview is te lezen in Medium Magazine (Februari 2016, Jaargang 29). 

Reacties

reacties

You may also like

Comments are closed.

More in Interview