fbpx
23/08/2019 Communication Science news and articles

Minder criminaliteit, meer angst

n 2014 daalde de criminaliteit in Nederland met maar liefst acht procent ten opzichte van het jaar ervoor, meldt het CBS. Dit…


In 2014 daalde de criminaliteit in Nederland met maar liefst acht procent ten opzichte van het jaar ervoor, meldt het CBS. Dit is de sterkste daling in tien jaar. Ondanks deze cijfers voelen de meesten zich niet bepaald veilig. Vorig jaar kwamen er meer dan twintig liquidaties plaats in Amsterdam in het nieuws, was er een steekpartij op een middelbare school en werden websites gehackt waardoor persoonlijke informatie vrij kwam. Die angst is dus misschien niet helemaal onterecht.

Van de dalende criminaliteit is niets te merken als je het nieuws volgt. Uit een onderzoek van communicatiewetenschapper Koos Nuijten blijkt dat het NOS journaal steeds meer aandacht besteedt aan rampen, branden, ongelukken, rellen en criminaliteit. Daarnaast worden nieuwsitems met veel meer emotie gebracht dan vroeger. Bijvoorbeeld door meer persoonlijke verhalen over de gevolgen van een ramp aan bod te laten komen.

Knuppel onder ‘t bed
Volgens Nuijten hoeft die toenemende sensatie niet eens zo slecht te zijn, want we onthouden het nieuws beter als het spannend is. Dat komt doordat sensatie de emoties meer prikkelen. Met als gevolg dat men meer geïnteresseerd is, betrokken blijft bij het nieuwsitem en het zo beter onthoudt. Daarnaast trekt sensationeel nieuws meer kijkers trekt dan niet-sensationeel nieuws.

Uit een onderzoek van de Stichting Nationale Inbraakpreventie blijkt dat ongeveer de helft van de mensen die een inbraak hebben meegemaakt, nu een wapen in huis heeft. De mate waarin criminaliteit in het nieuws naar voren komt is geen juiste afspiegeling van
de werkelijkheid. Maar onder andere doordat we met zoveel
angstige beelden en verhalen worden geconfronteerd, voelen
we ons toch onveilig.

Wennen aan ellende
Toch wennen we ook aan alle ellende en nare beelden uit de media. Dat stelt de gewenningstheorie, beschreven in een onderzoek van Philip Groves. Hierdoor schrikken we niet meer van een foto met veel bloed bijvoorbeeld. Als we van deze theorie uitgaan, betekent dat het journaal met alsmaar sensationelere verhalen zal moeten komen om het publiek te blijven interesseren.

Sensatie in het nieuws werkt, het zorgt ervoor dat belangrijke informatie een grotere doelgroep bereikt en dat we met meer interesse kijken naar wat er in de wereld gebeurt. Maar we raken onderhand gewend aan het zien van dode lichamen en huilende vrouwen. Willen we hieraan gewend zijn? Is het nodig om de nieuwsberichten steeds sensationelere over te brengen om Nederlanders geïnformeerd te houden? Of moeten ze rekening houden met het veiligheidsgevoel van de Nederlanders?

Reacties

reacties

Related Posts

World capital of street art & graffiti? – It’s probably Belfast

22/08/2019

22/08/2019

Written by: AJ Kutlu here are two things that you are exposed to the most when you visit Belfast: People...

Hoe propaganda twee partijen steeds verder uit elkaar drijft

18/08/2019

18/08/2019

Fabian dook in de politieke spanningen tussen Ierland en Noord Ierland. Propaganda is daarbij niet te vermijden.

PR-Disaster or opportunity? The influence of #Brexit in Ireland

18/08/2019

18/08/2019

The Brexit will have a big influence on companies in Ireland and Northern Ireland. Kelly explains why a good PR will be more important than ever before.

Protesten aan de Ierse grens: wat betekent de Brexit voor Ierland?

16/08/2019

16/08/2019

Het bekende Goede Vrijdag-akkoord diende een vredige oplossing te bieden voor de strijd tussen Ierland en Noord-Ierland. De huidige ontwikkelingen rondom de Brexit brengen dit echter in gevaar. Quinta beschrijft de situatie, hoe deze is ontstaan en welke rol de Brexit hierin speelt.

Why won’t Ed Sheeran sell me a chair?

12/08/2019

12/08/2019

Marketing agencies are using celebrities very often, but during the company visit at Morrow Communications, Joanna learnt there is a shift going on from celebrities to social media influencers.

Entertainment uit de Oudheid viert hoogtijdagen in het digitale tijdperk

10/08/2019

10/08/2019

Een Ierse tour-guide die met zijn manier van vertellen laat zien dat de klassieke retoriek nog niet verloren is in het digitale tijdperk zoals wij dat kennen. Kevin vertelt over Patrick en zijn tour in Dublin.

Why Northern Ireland plays a key role in Brexit

10/08/2019

10/08/2019

Sjors travelled to Northern Ireland and saw the remains of The Troubles. What role does Northern Ireland play in a possible Brexit?

Ada Varriale – a first-year communication science student

24/06/2019

24/06/2019

Join us as we get to know a little more about first year Communication Science student, Ada.

The downfall of Vero

22/06/2019

22/06/2019

Our brand new writer Jade on the downfall of Vero. Why was it the most promising social media platform? And why was it not able to beat Facebook?

The Day I Broke My Smartphone

21/06/2019

21/06/2019

Could you go a day without your smartphone?

Review: The Handmaid’s Tale

20/06/2019

20/06/2019

For this week's review, Karina tells you what she thinks about the popular book (and series) the Handmaid's Tale.

Congrats on being phubbed!

18/06/2019

18/06/2019

Phubbing is something we experience a lot in current society. Medium elaborates the negative consequences and gives you also advices how to stop phubbing.

The Dutch Hunger Games: Room-seeking struggles in the Netherlands

15/06/2019

15/06/2019

One minute on Facebook and the fight is on: “Pick me”. “I’m clean and sociable”. “I can pay extra rent”. “PM sent”. “Check your PM”. “Love me”. “Save me from homelessness”. Welcome to a normal day in the life of a student searching for a room in Amsterdam.

Spreading Digital Literacy With a Donkey

13/06/2019

13/06/2019

In order to increase digital literacy Dayn Amada brings his Community Tablet to rural communities. This device and its education, which can be transported by a donkey, is linked to culture and uses gamifcation to enhance the learning process. Eva explains this alternative way of learning and why it is successful.

Review: De lessen van Clarence Seedorf in College Tour

11/06/2019

11/06/2019

Loïs over het optreden van Clarence Seedorf in College Tour, en over de wijze lessen die we van hem kunnen leren.

EnjoyInstagram