fbpx
20/05/2019 Communication Science news and articles

#MeToo-mania in de media: een jaar verder

Een jaar geleden werd de media- en entertainmentwereld opgeschrikt door verschillende beschuldigingen van seksueel misbruik, dit werd bekend onder de hashtag #MeToo. Een jaar later maakt Jorrit de balans op, hebben de slachtoffers rechtvaardigheid gekregen en welke zaken zijn er nu nog gaande?


Twaalf maanden geleden werd de mediawereld opgeschrikt door een vijfletterlange hashtag op social media: #MeToo. Middels de online actie probeerden slachtoffers van seksueel misbruik aandacht te vragen voor de misstanden waar ze aan werden onderworpen. De actie bracht een groot schokeffect teweeg, maar een jaar na dato rest de vraag of er slechts sprake was van een uit de kluiten gewassen hype of dat er voor een structurele verandering is gezorgd.

Onrust in de entertainmentsector
Met de aanklachten tegen Hollywood-producent Harvey Weinstein en acteur Kevin Spacey in oktober 2017 schudde de entertainmentsector op haar grondvesten. Verschillende vrouwen én mannen meldden zich bij kranten, tv-programma’s en talkshows met de beschuldigingen aan het adres van de grootmachten. Naast de verontwaardiging in de media gaf het mensen ook steeds meer motivatie om hun eigen ervaringen te delen onder de hashtag. Een beerput was geopend en er bleken talloze incidenten, bewust of onbewust, zijn voorgevallen waar er sprake was van intieme handelingen zonder toestemming.

Ook in Nederland moesten BN’ers eraan geloven. Zo werd producent Gijs van Dam door schrijver Jelle Brandt Corstius beschuldigd van drogeren en aanranden, maar ook regisseur Job Gosschalk (Alles is liefde, Sonny Boy) en voormalig Volkskrant- en VARA-journalist Francisco van Jole werden publiekelijk aan de schandpaal genageld. Waar de misstanden zich decennialang in anonimiteit afspeelde, kwamen er met de protestactie ineens legio mogelijkheden om melding te maken van onwenselijk seksueel gedrag. De kans werd door velen met beide handen aangegrepen, maar een jaar later blijken lang niet alle verklaringen even betrouwbaar en succesvol te zijn. 

Een beerput was geopend en er bleken talloze incidenten, bewust of onbewust, zijn voorgevallen waar er sprake was van intieme handelingen zonder toestemming

Niet altijd gerechtigheid
Het succes met bekende misbruikers als Weinstein, Spacey en Cosby is zonder meer een vorm van gerechtigheid voor de slachtoffers, maar situaties kunnen ook heel anders uitpakken. Eerdergenoemde Jelle Brandt Corstius deelde bij onder meer De Wereld Draait Door en dagblad Trouw zijn ervaringen, maar zijn zaak werd uiteindelijk, wegens gebrek aan bewijs, door het Openbaar Ministerie geseponeerd. Voor zowel Corstius als Van Dam een slechte uitkomst: volgens eigen zeggen zijn de twee op sociale media gedemoniseerd en uitgemaakt voor leugenaars, terwijl er volgens de rechtbank dus ook geen schuldige in de vete is aangewezen. En niet alleen in Nederland werden gerechtvaardigde kreten voor hulp door eigen toedoen óf door hogere machten in de wind geslagen.

Nieuwe beschuldigingen
Nog deze maand werden twee celebrity’s in verlegenheid gebracht door nieuwe aanklachten van ongeoorloofde handelingen: Cristiano Ronaldo, misschien wel de bekendste sporter van de planeet, werd beschuldigd door model Kathryn Mayorga toen hij zijn transfer van Manchester United naar Real Madrid in 2009 iets te uitbundig aan het vieren was in een nachtclub in Las Vegas. Daarnaast stond MeToo-boegbeeld Asia Argento nu aan de andere kant van het spectrum, met een aantijging van acteur Jimmy Bennett. Toen laatstgenoemde zeventien jaar was, zou hij gedwongen seks moeten hebben met Argento. Op zijn zachtst gezegd ongemakkelijk, aangezien de actrice vorig jaar zelf nog Harvey Weinstein het vuur aan de schenen legde.

Van verontwaardiging naar cynisme
Waar de publieke reactie oorspronkelijk bestond uit verontwaardiging en afschuw, is dat nu omgeslagen naar cynisme. De ‘mislukte’ aanklachten van de gedupeerden helpen daar allerminst aan mee: de geloofwaardigheid is door de afwijzingen van het OM, de dubbele standaarden van slachtoffers en het aannemen van zwijggeld behoorlijk gedaald. Ook is de virtuele, publieke schandpaal lang niet zo onverdeeld als zou moeten bij een heftige zaak. Christine Ford, één van de vele vrouwen die door Brett Kavanaugh zou zijn aangerand, is zelfs bedreigd en moest haar huis en kinderen verlaten om onder te duiken. Dit terwijl de zaak toen nog onderzocht werd en er geen duidelijkheid was wie er de waarheid sprak.

Sowieso laat de mogelijke aanstelling van rechter Kavanaugh als leider van de Hoge Raad in het Witte Huis zien dat #MeToo nog lang niet het gewenste effect heeft gehad. De vrouwen die Kavanaugh beschuldigen worden volledig genegeerd, met als toppunt raadsman Mike Davis die ondanks de aanklachten tweette dat ‘Kavanaugh gewoon bevestigd wordt’. President Donald Trump bestempeld de kwestie als een ‘boevenspel’ om de het imago van zowel de partij als de Kavanaugh te beschadigen. Een neerbuigende houding tegen niet alleen de gedupeerden van de Republikeinse kandidaat, maar tegen alle slachtoffers van #MeToo als geheel.

Ook is de virtuele, publieke schandpaal lang niet zo onverdeeld als zou moeten zijn bij een heftige zaak

Taboe doorbroken
Al met al heeft de social media-actie een taboe bespreekbaar weten te maken en misbruikers aan weten te pakken en te veroordelen voor hun gedrag, maar tegelijkertijd is de snelheid van de online aanpak een valkuil gebleken voor de publieke opinie. De onderbuikgevoelens, meningen en oordelen van internetgebruikers liepen ruim voor op de uitkomsten die bijvoorbeeld de rechtbank bood, met als gevolg dat de latere, genuanceerde uitspraken in een stuk minder extreem daglicht werden gezien. Juist dat grote verschil in oorspronkelijke opvatting en daadwerkelijk vonnis zorgt voor frustratie, cynisme en onbegrip, zoals te zien is in de zaak van Bill Cosby. Volgens verschillende sites moest en zou de acteur dertig jaar in de cel wegrotten, maar uiteindelijk is dat maar drie tot vijf jaar geworden. Als dan ook nog mensen als Kavanaugh ondanks hun misstanden helemaal in het Witte Huis worden aangesteld, is wel duidelijk dat de belangen van #MeToo voor de misdadigers veel minder rigoureuze effecten hebben dan voor de getraumatiseerde slachtoffers.

Cover: Pixabay / Final editor: Loïs Marcus 

254 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Three Identical Strangers: a review

20/05/2019

20/05/2019

Have you ever wondered if there's a doppelganger of you out there somewhere? 3 men found those doppelgangers. They actually all looked exactly alike. Little did they know, they turned out to be brothers! Aakansha reviews the movie Three Identical Strangers, about these 3 men.

Medium Podcast #6 – A crash course in TV media landscape and why Game of Thrones rules

19/05/2019

19/05/2019

Plamen is back, but this time he’s sitting on the Medium throne. In this 6th episode of the Medium Podcast,...

The Brutally Feminine Murder of the Anti-Hero

18/05/2019

18/05/2019

We all love a hero, but sometimes, an anti-hero is even better. This article explores moral ambiguity and why we are attracted to it.

#RIPDorisDay

17/05/2019

17/05/2019

The world mourns as news of the passing of Doris Day arrives. Medium remembers a woman whose movies and music earned her the status of a Hollywood legend.

Tessa: De geneeskundestudent die geniet van haar leven in Maastricht

13/05/2019

13/05/2019

Dit keer geen student uit Amsterdam, maar een student uit Maastricht! Medium sprak met geneeskundestudent Tessa over haar studentenleven in Maastricht en hoe communicatie een rol speelt in haar studie.

Faking a Disease Online: Munchausen by Internet

12/05/2019

12/05/2019

Who can we trust online? This article explores the distressing phenomenon of Munchausen by internet.

Your nightlife review: De School, Amsterdam

10/05/2019

10/05/2019

Gabby reviews De School, mainly known as a techno nightclub. Is it worth a visit? And why is there such a strict doorpolicy? We sum up the good and bad points for you.

The Pursuit of the Perfect Picture and its Consequences

09/05/2019

09/05/2019

A lot of people nowadays do the craziest things to get the most beautiful Instagram photos. It's all fun and games, until people's properties get destroyed. Angela discusses 3 places in the world where 'Instagram tourists' have taken over.

Quality of public debate and social media

07/05/2019

07/05/2019

Does social media add or subtract from the quality of public debate today? Aakansha shares her take on the controversial topic.

Everything Not Saved Will be Lost

03/05/2019

03/05/2019

As our lives today are intertwined with that of the objects we are surrounded by, Ada dives into minimalism, decluttering and downsizing.

Medium TV – Brexit, just what the bloody hell went wrong? | MediumTV #19

30/04/2019

30/04/2019

Medium TV asked Jeppe and Charlie a few questions on Brexit. Watch the interview and listen to their opinions about it.

Outraved: Dance Demonstration for Your Education | MediumTV #18

29/04/2019

29/04/2019

Medium was present at 12 April's Outraved; a demonstration against budget cuts on education.

Medium TV interviews Leon Willems, director of Free Press Unlimited | MediumTV #17

29/04/2019

29/04/2019

Leon Willems, director of Free Press Unlimited since May 2011

VR Butterfly (World)

29/04/2019

29/04/2019

In a world where we are losing touch with our natural environment, can virtual reality save the day?

Just dance! Social interaction and communication inside a nightclub

26/04/2019

26/04/2019

When the beat drops and strobes lights start flashing through the dark, the way people dance functions as a primitive but universal language. It brings people from all places together through an intense form of communication. Gabby explains why dancing can function as a communicative medium and how this works.

EnjoyInstagram