Media & Entertainment

Marvel breekt met Black Panther ene record na het andere

Op veertien februari ging de nieuwe superheldenfilm Black Panther in première in Nederlandse bioscopen. De film, waarin sterren Chadwick Boseman en Michael B. Jordan de hoofdrol spelen, verpulvert het ene record na het andere in zowel binnenland als buitenland. Marvel Studios’ kan wederom een grote kaskraker toevoegen aan zijn toch al imposante resumé.

De film speelt zich voornamelijk af in het fictieve Wakanda, een stad in het midden van Afrika dat dankzij vibranium vele jaren voorloopt op het gebied van technologie en industrie. Alles lijkt hier koek en ei, maar wanneer leider van de stam T’Chaka in een explosie overlijdt – dit was al te zien in de film ‘Captain America: Civil War’ -, moet er worden gezocht naar een nieuwe troonopvolger. In de strijd om de troon komt zijn zoon T’Challa lijnrecht tegenover Killmonger te staan, die – niet geheel toevallig – de neef van T’Challa is. Samen moeten ze zien uit te vechten wie het verdient om de nieuwe leider van de stam te worden.

Black Panther verbreekt tot nu toe alle records

Grandioos succes
Black Panther verbreekt tot nu toe alle records. Het budget van de film liet – maar liefst 200 miljoen dollar – al doorschemeren dat Marvel hoge verwachtingen van de film had, maar dat het zo goed zo uitpakken hadden ze op Marvels hoofdkantoor in Californië ook niet kunnen bedenken. Al op dag één wist Black Panther voor een ruime 75 miljoen dollar aan kaartjes te verkopen. Hiermee haalt de film prompt een plaats in de top tien beste openingsweekenden ooit. De records kwamen daarna pas: met 200 miljoen dollar aan opbrengsten in het openingsweekend wist de film een nieuw record neer te zetten.

Niet alleen het openingsweekend was een succes voor de nieuwste Marvel-film, ook de maandag daarna liepen de verkoopcijfers van de film nog steeds voortvarend. Zó goed zelfs, dat de film weer een record verbrak en nu óók de best verkochte film op een maandag ooit is. Daarmee wordt Star Wars: The Force Awakens naar de tweede plek verbannen. De eerste week was sowieso een goede openingsweek: de film wist maar liefst een half miljard op te leveren dankzij de wereldwijde kaartverkoop. In Nederland kwamen er maar liefst 250 000 mensen op af in de eerste week.

De film is op Rotten Tomaties unaniem gekozen tot de beste superheldenfilm ooit

Positieve reviews
Niet alleen in de bioscopen was het hosanna voor Black Panther. Ook op reviewsites wist de film het ene na het andere record te verbreken. Zo is de film op Rotten Tomatoes, het bekende online recensieplatform, unaniem gekozen tot de beste superheldenfilm ooit. Maar liefst 98% van de mensen heeft de film positief beoordeeld en daarmee verdringt het good old  The Incredibles naar een tweede plaats. Daar vond ‘slechts’ 97% van de mensen de film een positieve beoordeling waardig. Overduidelijke rookie numbers! Een ander bijzonder record heeft betrekking tot de cast: Black Panther is de eerste actiefilm met alleen maar zwarte acteurs -wat niet zonder ophef ging-. De review van de New York Times noemde Wakanda zelfs ‘een utopia voor zwarte mensen waar de strijd tegen kolonisatie en controle van witte mensen wordt tegengegaan.’

Een blik vooruit
Marvels honger naar filmsucces is echter nog lang niet gestild. Over ruim een maand komt de nieuwe film van de productiemaatschappij alweer uit in de vorm van Avengers: Infinity War. Op 25 april gaat de film in première en het is al langer bekend dat Infinity War dé film is waar Marvel all-out voor gaat. Met een budget van maar liefst één miljard euro voor zowel Infinity War als Infinity War II is het niet helemaal te vergelijken met het budget van Black Panther, maar een simpel rekensommetje laat zien dat één miljard gedeeld door twee films nog altijd per film een budget van maar liefst 500 miljoen euro is. Daarmee zouden beide films individueel de duurste films ooit worden. Verder brengt Marvel dit jaar ook nog een vervolg uit op Ant-Man én er komt een nieuwe film van stripboekheld Venom.

Naar verwachting zal Black Panther ook de magische grens van één miljard dollar aan inkomsten passeren. Marvel heeft al eerder aangekondigd dat er sowieso een vervolg van de film zal gaan komen, maar er is nog geen release date aangekondigd. Volgens de geruchtenmolen zal het vervolg echter pas in 2020 op zijn vroegst verschijnen. Terwijl het schrijven van het script voor het tweede deel nog niet eens begonnen is, hebben een aantal celebrities al aangegeven graag in de cast te spelen. Zo bekende rapper Kendrick Lamar, componist van de soundtrack van het eerste deel, al eerder graag een vijand te willen zijn in de nieuwe film. Black Panther bleek een schot in de roos en een vervolg lijkt bijna een garantie voor succes. Wakanda forever!

Cover: David Holt/Flickr / Eindredactie: Iris Ausems

Reacties

reacties

Jorrit Hoekstra
Third-year Communication Science student Jorrit (20) devotes nearly all his time to watching sports and listening to hip hop. Hoping to finally graduate in 2019, he now finds himself working for Dutch newspaper De Telegraaf and setting up various projects of his own. Due to Jorrits wide interest, articles written by him cover a broad variety of different topics.

    You may also like

    Comments are closed.