fbpx

Marvel breekt met Black Panther ene record na het andere

De nieuwe superheldenfilm van Marvel is mateloos populair en baanbrekend.


Op veertien februari ging de nieuwe superheldenfilm Black Panther in première in Nederlandse bioscopen. De film, waarin sterren Chadwick Boseman en Michael B. Jordan de hoofdrol spelen, verpulvert het ene record na het andere in zowel binnenland als buitenland. Marvel Studios’ kan wederom een grote kaskraker toevoegen aan zijn toch al imposante resumé.

De film speelt zich voornamelijk af in het fictieve Wakanda, een stad in het midden van Afrika dat dankzij vibranium vele jaren voorloopt op het gebied van technologie en industrie. Alles lijkt hier koek en ei, maar wanneer leider van de stam T’Chaka in een explosie overlijdt – dit was al te zien in de film ‘Captain America: Civil War’ -, moet er worden gezocht naar een nieuwe troonopvolger. In de strijd om de troon komt zijn zoon T’Challa lijnrecht tegenover Killmonger te staan, die – niet geheel toevallig – de neef van T’Challa is. Samen moeten ze zien uit te vechten wie het verdient om de nieuwe leider van de stam te worden.

Black Panther verbreekt tot nu toe alle records

Grandioos succes
Black Panther verbreekt tot nu toe alle records. Het budget van de film liet – maar liefst 200 miljoen dollar – al doorschemeren dat Marvel hoge verwachtingen van de film had, maar dat het zo goed zo uitpakken hadden ze op Marvels hoofdkantoor in Californië ook niet kunnen bedenken. Al op dag één wist Black Panther voor een ruime 75 miljoen dollar aan kaartjes te verkopen. Hiermee haalt de film prompt een plaats in de top tien beste openingsweekenden ooit. De records kwamen daarna pas: met 200 miljoen dollar aan opbrengsten in het openingsweekend wist de film een nieuw record neer te zetten.

Niet alleen het openingsweekend was een succes voor de nieuwste Marvel-film, ook de maandag daarna liepen de verkoopcijfers van de film nog steeds voortvarend. Zó goed zelfs, dat de film weer een record verbrak en nu óók de best verkochte film op een maandag ooit is. Daarmee wordt Star Wars: The Force Awakens naar de tweede plek verbannen. De eerste week was sowieso een goede openingsweek: de film wist maar liefst een half miljard op te leveren dankzij de wereldwijde kaartverkoop. In Nederland kwamen er maar liefst 250 000 mensen op af in de eerste week.

De film is op Rotten Tomaties unaniem gekozen tot de beste superheldenfilm ooit

Positieve reviews
Niet alleen in de bioscopen was het hosanna voor Black Panther. Ook op reviewsites wist de film het ene na het andere record te verbreken. Zo is de film op Rotten Tomatoes, het bekende online recensieplatform, unaniem gekozen tot de beste superheldenfilm ooit. Maar liefst 98% van de mensen heeft de film positief beoordeeld en daarmee verdringt het good old  The Incredibles naar een tweede plaats. Daar vond ‘slechts’ 97% van de mensen de film een positieve beoordeling waardig. Overduidelijke rookie numbers! Een ander bijzonder record heeft betrekking tot de cast: Black Panther is de eerste actiefilm met alleen maar zwarte acteurs -wat niet zonder ophef ging-. De review van de New York Times noemde Wakanda zelfs ‘een utopia voor zwarte mensen waar de strijd tegen kolonisatie en controle van witte mensen wordt tegengegaan.’

Een blik vooruit
Marvels honger naar filmsucces is echter nog lang niet gestild. Over ruim een maand komt de nieuwe film van de productiemaatschappij alweer uit in de vorm van Avengers: Infinity War. Op 25 april gaat de film in première en het is al langer bekend dat Infinity War dé film is waar Marvel all-out voor gaat. Met een budget van maar liefst één miljard euro voor zowel Infinity War als Infinity War II is het niet helemaal te vergelijken met het budget van Black Panther, maar een simpel rekensommetje laat zien dat één miljard gedeeld door twee films nog altijd per film een budget van maar liefst 500 miljoen euro is. Daarmee zouden beide films individueel de duurste films ooit worden. Verder brengt Marvel dit jaar ook nog een vervolg uit op Ant-Man én er komt een nieuwe film van stripboekheld Venom.

Naar verwachting zal Black Panther ook de magische grens van één miljard dollar aan inkomsten passeren. Marvel heeft al eerder aangekondigd dat er sowieso een vervolg van de film zal gaan komen, maar er is nog geen release date aangekondigd. Volgens de geruchtenmolen zal het vervolg echter pas in 2020 op zijn vroegst verschijnen. Terwijl het schrijven van het script voor het tweede deel nog niet eens begonnen is, hebben een aantal celebrities al aangegeven graag in de cast te spelen. Zo bekende rapper Kendrick Lamar, componist van de soundtrack van het eerste deel, al eerder graag een vijand te willen zijn in de nieuwe film. Black Panther bleek een schot in de roos en een vervolg lijkt bijna een garantie voor succes. Wakanda forever!

Cover: David Holt/Flickr / Eindredactie: Iris Ausems

273 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

De Wereld Draait al 15 jaar Door

27/02/2019

27/02/2019

Al 15 jaar lang zorgt De Wereld Draait Door voor de meest iconische momenten van de Nederlandse TV. Medium zet de meest bijzondere DWDD-momenten op een rij.

Alumni of the month: Gijs Boerwinkel

27/02/2019

27/02/2019

The Alumni of the Month February: Gijs Boerwinkel. Having a master's degree in Political Communication, he is currently the head of communication at Waag.

EnjoyInstagram