Love is Blind: liefde als experiment?

Picture of By Loïs Marcus

By Loïs Marcus

Steeds vaker worden experimenten gebruikt om dingen in het dagelijks leven te onderzoeken of een andere wending te laten nemen. Zo ook de mensen op wie we verliefd worden. Verschillende programma’s laten het liefdesleven van hun kandidaten leiden door de wetenschap. Het vijfde seizoen van Married at First Sight is bijvoorbeeld net afgelopen, waar de koppels het tot nu toe allemaal niet hebben gered. Waar in Married at First Sight de deelnemers elkaar voor het eerst ontmoeten op hun trouwdag en daarna aan elkaar vast zitten, gaat Netflix in de nieuwe serie Love is Blind voor een iets ander liefdesexperiment.

Dit artikel kan enige spoilers over het verloop van de serie bevatten. 

Meteen naar de kern 
In het programma gaat het er namelijk om dat je elkaar niet ziet, maar wel leert kennen. Vrouwen en mannen verblijven beide in een eigen ruimte en kunnen in tien zogenaamde ‘pods’ de kandidaten van het andere geslacht beter leren kennen. Waar het om gaat is dat ze meteen tot de kern kunnen komen omdat factoren als uiterlijk, social media en de mening van familie en vrienden zo geen invloed kunnen hebben. Dit lijkt goed te werken, want maarliefst zes stellen besluiten er voor te gaan en zich te verloven zonder elkaar ooit in het echt gezien te hebben. Na deze verloving mogen ze elkaar eindelijk zien en is het nog maar een maand tot de bruiloft. Maar eigenlijk begint het dan pas, want langzaamaan krijgen alle factoren die eerder uitgeschakeld waren nu wel de kans om de stellen in onzekerheid te brengen en uit elkaar te drijven.

Genoeg drama
Voordat de stellen in het diepe worden gegooid mogen ze eerst samen genieten van een heerlijke vakantie aan de Mexicaanse kust. Dit zorgt al meteen voor de eerste onenigheden en onzekerheden. Niet iedereen is zeker van de keuze die hij of zij gemaakt heeft en ook is niet iedereen helemaal eerlijk geweest tijdens de blind dates. Genoeg drama dus, waar niet alle stellen tegen bestand zijn. Waar Love is Blind op het eerste gezicht voor zes gelukkige getrouwde stellen zou zorgen, wordt dit met de minuut onzekerder. 

De invloed van buitenaf speelt een belangrijke rol en is vaak groter dan je denkt 

De invloed van het dagelijks leven 
Uiteindelijk overleven niet alle stellen Mexico en haalt dus niet iedereen de volgende stap; samenwonen. De stellen die wel samen blijven krijgen hun eigen appartement, zodat ze rustig aan elkaar kunnen wennen. Ook testen ze zo stapje voor stapje de liefde aan de ‘echte’ wereld waar social media, de mening van anderen en de zaken van het dagelijks leven van invloed zijn. Wat opvalt is dat die invloed een belangrijke rol speelt en vaak groter is dan je denkt. Het feit dat die aan het begin wordt weggenomen, maakt dit eigenlijk nog duidelijker. Nu maken kandidaten zich niet meer alleen zorgen over het ontmoeten van hun toekomstige man of vrouw, maar slaat ook de onzekerheid over zichzelf en hun partner in. Wat hierin ook duidelijk wordt is dat interraciale relaties nog vaak voor spanning zorgen en soms bijna taboe lijken. 

Rollercoaster van emoties 
Elke aflevering staat in het teken van een nieuwe stap die de stellen zetten. Na de dates, de reis, het samenwonen en de ontmoetingen met o.a. de ouders, volgen we ze ook nog in de aanloop naar hun bruiloft. Naar mijn mening is dit programma een goede combinatie van feel good en drama. Het ene moment laat het je geloven in ware liefde (als je dit nog niet deed… ) en het volgende moment dreigt alles mis te gaan. Een ware rollercoaster van emoties en zeker een aanrader wanneer je zin hebt in een beetje drama. Of het echt een goed experiment is laat ik in het midden, maar ik ben wel van mening dat we soms wat minder afleiding van alledaagse dingen kunnen gebruiken. Love is Blind laat je voor eventjes een wereld zien waar mensen elkaar leren kennen zonder dat mogelijke vooroordelen hier een rol in spelen. Dat is denk ik iets moois waar we zelf ook vaker aan mogen denken. 

Love is Blind heeft op het moment één seizoen en is te zien op Netflix. 

 

Cover: Photo by Nathan Dumlao on Unsplash 

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace