Interview

Life after CW: Roy Bakker ging van stagiair naar stagebegeleider

Nadat je de bachelor communicatiewetenschap hebt afgerond, is het tijd om keuzes te maken. Blijf je nog met je neus in de boeken en ga je een master doen, of ga je aan het werk? Voor Roy Bakker (27) was deze keuze een groot dilemma anderhalf jaar terug. Uiteindelijk heeft hij ervoor gekozen om de baan aan te nemen die hij aangeboden kreeg. Vandaag de dag zorgt dit ervoor dat een deel van zijn jongensdromen uitkomt. Medium Magazine geeft een kijkje in het leven van Roy na communicatiewetenschap.

Stage
In het laatste deel van de bachelor communicatiewetenschap gooide Roy op een tactische manier zijn planning om. Hij besloot om eerst zijn scriptie te doen – in persuasieve communicatie – en pas daarna, als laatste onderdeel van zijn studie, zijn stage. Hij dacht dat de contacten die hij op zou doen tijdens zijn stage ergens toe zouden kunnen leiden. Via-via kreeg hij een stage aangeboden, omdat hij wat mensen kende die voor uitgeverij Pijper Media werkten. Zijn sollicitatie bestond uit een gesprek van tien minuten met de hoofdredacteur, waarna alles geregeld was. Hij kon beginnen aan zijn stage!

Tijdens zijn stage maakte Roy content voor mannenbladen, waarbij vooral het online aspect onder zijn hoede viel. “Ik schreef voor de Playboy ongeveer acht online artikelen per dag en daar kwamen er nog eens twee per maand bovenop voor in het blad. Voor Panorama schreef ik ook online stukken en voor Revu hielp ik vooral achter de schermen. Mijn stagebegeleider deed steeds verder een stapje terug en uiteindelijk groeide ik uit tot eindverantwoordelijke voor de website. Dit zorgde ervoor dat ik heel veel moest overwerken. Heel vaak zat ik tot negen uur ‘s avonds op kantoor.” Leren voor het ene vak wat hij nog deed, kwam er niet echt van dus dat moest dan in de weekenden. Daarin werkte hij ook als cocktailshaker bij de North Sea Jazz Club. Het was een hectische periode. “Een druk sociaal leven zat er niet in.”

Content manager
Een paar weken voor de afronding van de stage werd Roy’s stagebegeleider ontslagen. Roy kreeg de baan van content manager aangeboden, waarbij hij eindverantwoordelijk zou zijn voor het volledige online portfolio van Playboy, Revu en Panorama. Deze kans greep hij, ondanks zijn grote twijfel of hij een master wilde gaan doen. En daar heeft hij geen spijt van, want leuke zakenreisjes, zoals een weekendje feesten in Berlijn met Jägermeister, horen bij het werk. “Een maand geleden heb ik nog geluncht in het Art Hotel met Rico Verhoeven.”

Verder schrijft hij ongeveer acht artikelen per dag, maakt hij ongeveer vijf Instagram- en acht Facebookposts per dag en zet hij af en toe iets op Twitter. De inspiratie voor het schrijven over onder andere auto’s, reizen en mooie vrouwen krijgt hij door het internet af te struinen. Ook zijn Google Analytics, mails wegwerken en het begeleiden van stagairs dingen waar hij zich mee bezighoudt. “Mijn werk is intensief, maar heel leuk. ‘s Avonds ga ik vaak naar borrels, dat voelt niet echt als werk. Merken als Grey Goose en Moët & Chandon weten wel hoe ze een feestje moeten maken.”

Gezellige bende
De sfeer in het kantoor is erg informeel en naast alle mannenbladen zijn er ook sportbladen en veel vrouwenbladen gevestigd. Roy: “Het is eigenlijk gewoon een zooitje. Dat zijn schrijvers ook, die hebben overal schijt aan. Uiteindelijk doet iedereen z’n werk gewoon goed, want het is hun passie en hun naam is er aan verbonden, dus hun eigen imago ook. Het werkt in het voordeel van een blad.” Bij de mannenafdeling werken voornamelijk mensen die ouder zijn dan Roy. Hij gaat vooral om met de dames bij Beaumonde, Marie Claire en Grazia. Ze doen samen leuke dingen, zoals borrelen op de vrijdagmiddag.

Studie en nevenactiviteiten
Over zijn bachelordiploma zegt Roy: “Mijn werkgever heeft niet specifiek naar de invulling van mijn studie gekeken. Aan het logisch nadenken dat ik in drie jaar universiteit ook mee heb gekregen, heb ik meer gehad dan aan de specifieke communicatiewetenschappelijke kennis. In het eerste jaar van mijn studie was ik erg fanatiek met mijn studie, maar in het tweede jaar was ik veel bezig met leuke dingen doen, zoals feesten en reizen. In het derde jaar van mijn studie kwam ik tóch tot de conclusie dat ik meer uit mijn studie wilde halen. Toen ben ik voor Medium Magazine gaan schrijven en lid geworden van de sociale commissie van de studievereniging, Mercurius.”

Aan deze nevenactiviteiten heeft hij veel gehad bij zijn huidige baan. Bij Medium Magazine verbeterde hij zijn schrijfvaardigheid. Hierover zegt hij: “Mijn Nederlands was oké, maar bij de eerste artikelen die ik schreef ben ik door de eindredactie kapot gemaakt door amateuristische fouten. Dat was goed, ik heb het liever op school waar ik fouten mag maken, dan ergens bij een blad wat voor reputatieschade zorgt.” Ook leerde hij hoe een redactie werkt, bijvoorbeeld met betrekking tot de planning en vergaderingen.

Afwisseling
Voordat Roy aan communicatiewetenschap begon, deed hij een hbo-studie. Hij organiseerde feestjes, stond achter de draaitafel en was cocktailshaker. Hij liep stage bij een evenementenbureau en wilde in de toekomst zelf een evenementenbureau hebben. Uiteindelijk ging de samenwerking met zijn stagebegeleider erg stroef en besloot hij ontslag te nemen bij de stage. Dezelfde dag schreef hij zich uit voor zijn hbo-studie en in bij de UvA. Deze impulsieve actie was uiteindelijk zijn beste beslissing ooit. “Ik zit een beetje in elkaar dat ik impulsief ben. Ik gooi ongeveer eens in de drie jaar alles om, dan ga ik nieuwe dingen doen.” Evenementen organiseren lijkt Roy nog steeds heel leuk. Daarnaast ziet hij in de toekomst in deeltijd een master doen, een boek schrijven of een horecaonderneming hebben ook zitten. “Ik zie het wel.”

Je hebt nu de tijd om op je bek te gaan: maak nu fouten en probeer dingen

Nú op je bek gaan
Roy’s advies aan studenten is om een studie niet als het belangrijkste te zien wat je doet. Het zijn de dingen die ermee te maken hebben die uiteindelijk kunnen leiden tot een baan. Hij ziet veel studenten niets anders doen dan eens in de zoveel tijd een tentamen maken. Betrokken zijn bij bijvoorbeeld een studievereniging is leuk en breidt jouw netwerk uit. “Je hebt nu de tijd om op je bek te gaan: er is altijd wel iemand, een docent of een medestudent, die je overeind helpt. Maak nu fouten en probeer dingen.”

Cover: StartupStockPhotos

Reacties

reacties

Moira Arrarte
Als redacteur schrijft Moira (20) het liefste over media, marketing en mensen. Alhoewel ze half Uruguayaans is en naar meer dan 25 landen over de hele wereld heeft gereisd, blijft Amsterdam haar lievelingsplek op aarde. Als het een beetje lekker weer is zit ze dan ook het liefste aan de gracht met haar benen naar beneden bungelend pizza te eten.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Interview