fbpx
23/03/2019 Communication Science news and articles

Lenende studenten de klos van stiekeme bezuiniging nieuwe coalitie

Teken de petitie van Sara van Dinther en kom op voor je rechten als student!


Als het gaat om het onderwijs in Nederland, rommelt het in de politiek aan alle kanten. Op 12 december gaan de leraren in het basisonderwijs staken omdat zij meer salaris en een lagere werkdruk willen. Ook in het hoger onderwijs komt steeds meer verzet tegen de plannen van Rutte III. Volgens het LSVb (Landelijke Studentenvakbond) is de duizend euro korting die nieuwe bachelor studenten krijgen een sigaar uit eigen doos, omdat tegelijkertijd de rente op de studielening wordt verhoogd. De rekening van de korting wordt dan ook bij lenende studenten neergelegd, terwijl deze groep vaak al moet lenen omdat ze anders niet kunnen rondkomen. Sara van Dinther (19) startte daarom een petitie, waarin ze vraagt om duizend euro korting voor elke student die vanaf 2015 is gaan studeren.

Achter het net vissen
In de nieuwe plannen van kabinet Rutte III is opgenomen dat elke nieuwe student die in 2018 begint met een bachelor in het eerste jaar duizend euro korting krijgt op het collegegeld. Hiermee willen zij de doorstroom naar het hogere onderwijs ook voor kinderen van ouders met lage inkomens stimuleren. Op het eerste gezicht is dit een mooi gebaar van het nieuwe kabinet, maar uit berekeningen van het Hoger Onderwijs Persbureau blijkt dat alleen studenten van rijke ouders profiteren van de korting. De studenten met een lening boven de 16.500 euro betalen namelijk de korting van deze nieuwe studenten, omdat de rente op de studielening wordt verhoogd. Dus alleen een klein groepje studenten, die moet lenen om te kunnen studeren, betalen voor de nieuwe eerstejaars.

Op meerdere manieren vissen studenten die in 2015 zijn begonnen met een bachelor achter het net. Zij kregen als eerste te maken met het leenstelsel, krijgen niks meer mee van de kwaliteitsverbetering in het onderwijs en betalen straks ook nog eens een hogere rente. Daarnaast maakt deze groep studenten ook geen aanspraak op de korting van het collegegeld. “Het lijkt soms alsof de politiek voortdurend op zoek is naar oplossingen voor fouten, die zij zelf hebben gemaakt” , zegt Sara van Dinther. Zij stelt dat ook deze groep studenten recht heeft op die korting. Echter hoeft van haar deze duizend euro korting niet op haar rekening gestort te worden. Studenten moeten er niet mee op vakantie gaan: het moet worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van de student zelf.

Trouw stelt dan ook dat als de maatregel ook voor huidige studenten geldt, het getuigt van onbehoorlijk bestuur van Rutte III

Beloftes waarmaken
De belofte die kabinet Rutte II in 2015 maakte, komt door deze korting in gevaar. Het extra geld dat door de afschaffing van de basisbeurs vrijkwam, zou worden geïnvesteerd in het hoger onderwijs, maar door de geplande korting en de bezuiniging van het nieuwe Rutte III komt hier niks meer van
terecht. In het hoger onderwijs loopt deze bezuiniging op naar 43,6 miljoen euro in 2022. Het effect van het wegbezuinigen van de basisbeurs in 2015 wordt dan ook voor een groot deel tenietgedaan. LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh stelt dan ook: “Elke euro van de ingeleverde basisbeurs zou naar nog beter onderwijs gaan. Wij verwachten investeringen in het hoger onderwijs in plaats van stiekeme bezuinigingen”.

Het vertrouwen in de Nederlandse politiek wordt door de renteverhoging ook geschaad. In 2015 is door kabinet Rutte II belooft dat de leenvoorwaarden voor studenten gunstig zouden worden. Nu het nieuwe kabinet Rutte III de rente gaat verhogen en het niet duidelijk is of deze verhoging ook geldt voor huidige studenten, voelen veel studenten zich voorgelogen. Trouw stelt dan ook dat als de maatregel ook voor huidige studenten geldt, het getuigt van onbehoorlijk bestuur van Rutte III. Doordat de korting van duizend euro wordt betaald door de studenten die lenen, investeert de nieuwe coalitie zelf nul euro in het toegankelijker maken van het hoger onderwijs. Dit is natuurlijk een kwalijke zaak, omdat Rutte III ook zou moeten denken aan de rechten van de student!

Toch vind ik dat alle studenten ook na 2015 recht hebben op deze korting

Petitie
Heb jij de petitie al getekend? Ik wel, ook al zal ik zelf niet profiteren van een succesvolle afloop van de petitie. Ik heb tijdens mijn HBO-studie en mijn eerste jaar aan de UvA nog mogen studeren met een basisbeurs. Toch vind ik dat alle studenten die na 2015 zijn gaan studeren, recht hebben op deze korting. Ben jij het met mij eens? Teken dan de
petitie van Sara van Dinther en kom op voor je rechten als student!

Cover: Martin Vorel / Eindredactie: Maxime van Baalen

357 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Related Posts

Where does scapegoating come from?

22/03/2019

22/03/2019

Alvaro found out where scapegoating comes from, and explains it to us in this article. Why do we scapegoat? And what has the Bible to do with it?

Killfies: And You Thought Duckface Was Bad

21/03/2019

21/03/2019

With astonishing numbers in countries such as India and Russia, the 'Killfie' is gaining not only in popularity, but also in casualties. Why do people take such great risks for 'just a picture'?

Onder de loep: De Luizenmoeder

20/03/2019

20/03/2019

Het tweede seizoen van De Luizenmoeder is een aantal weken geleden begonnen. Wat maakt dit programma nog steeds zo succesvol? Medium zocht het uit.

My Podcast and Me: The Intimacy of Podcasts

20/03/2019

20/03/2019

Podcasts; the substitution to TV and radio among millennials. However, the statistics on podcasts listeners are respectively low in the Netherlands. Why are podcasts popular in other countries? And how come that we stay behind?

BNR: Backstage with the Chief

19/03/2019

19/03/2019

Medium Editor-in-Chief Thomas Korver started his internship at BNR Nieuwsradio this year, a very special feat. Thomas is working right along the most powerful people of the Netherlands, but that's quite normal.

CNN and the Metamorphosis of News

19/03/2019

19/03/2019

A comprehensive look at how the CNN used technology to disrupt the media landscape and transform the news cycle

Women’s march: what are we trying to say?

19/03/2019

19/03/2019

The second Woman's March took place on March 9th in Amsterdam. Eva brought her camera and shows us how the participants visualized their message about feminism.

Students of the world: Inaya

18/03/2019

18/03/2019

Students of Amsterdam goes worldwide! This means that Medium didn't interview a student from the University of Amsterdam, but a communication science student from the University of Manchester; meet Inaya!

The Medium Magazine Brexit Podcast

16/03/2019

16/03/2019

Are you following Brexit? We tried to, have a listen!

Audrey Hepburn: The Woman Behind The Icon

15/03/2019

15/03/2019

One week ago the world celebrated International Women's Day. This week Eva commemorated a very special women; Audrey Hepburn.

Students of Amsterdam: Gary

14/03/2019

14/03/2019

Deze maand is tweedejaars Communicatiewetenschap student Gary de 'Student of Amsterdam'. Tegen Medium vertelt hij over zijn reis naar Vietnam, zijn leven in Amsterdam en zijn prioriteiten.

#DOESLIEF: SIRE’s sleutel tot een vriendelijker Nederland

13/03/2019

13/03/2019

SIRE startte de #DOESLIEF-campagne, omdat mensen niet bewust zijn hoevaak mensen nog worden beledigd. Medium zocht uit of deze campagne effectief is.

Review: Russian Doll

11/03/2019

11/03/2019

If you could do it all again, would you? The new Netflix series, 'Russian Doll', explores this idea with a twist.

The Digital Migrant

05/03/2019

05/03/2019

"Water, phone and food." This article takes a look at the crucial role played by smartphones and technology in the lives of migrants.

Suppressed Voices Given a Chance to be Heard: Introducing ‘Looney Radio’

28/02/2019

28/02/2019

This thursday we introduce a very special radio station from Argentina: Radio La Colifata. Opening their doors, Hospital Borda takes the recovery process of the patient to another level.

EnjoyInstagram